Hlavní obsah
Zdraví

Ektomorf, mezomorf nebo endomorf?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Nedělní kafíčko

Typy postav podle somatotypu.

Hlavní myšlenka článku je najít výhody a nevýhody ve svém typu postavy a využít je. Nesrovnávat se s ostatními, protože i oni prožívají své vnitřní boje sami se sebou.

Článek

Somatotyp je taxonomie vyvinutá ve 40. letech 20. století americkým psychologem Williamem Herbertem Sheldonem za účelem kategorizace lidské postavy podle relativního příspěvku tří základních prvků, které nazval somatotypy. Pojmenování je odvozeno od názvu zárodečných vrstev embryonálního vývoje: entoderm, (promění se do zažívacího traktu), mezoderm, (promění se do svalů, srdcecév) a ektoderm (kůže a nervový systém).

Tohle je definice somatotypu z wikipedie pro trochu odborné teorie. Podíváme se na tyto typy blíž, ale z jiného úhlu pohledu. Chtěla bych, aby jsme jeden druhého trochu lépe poznali, a možná sebe i ostatní přestali soudit tak kriticky. Buďme na sebe i na okolí hodnější.

Ektomorf

Mezi hlavní znaky ektomorfa patří vyšší nebo vysoká štíhlá postava, delší kosti, drobnější klouby. Má šlachovité tělo a hodí se na vytrvalostní sporty, např. běh. Jeho metabolismus je rychlý, ale má velké problémy přibrat na váze.

Poznámka autorky:

Sem patří lidé, kterým se v mládí posmívali, že jsou jako kostry nebo anorektičky. Bohužel si tyto bezcitné a hloupé poznámky nějak necháváme v naší hlavě jaksi zakódovány. Pojďme se na to podívat jinak a zbavme se toho: tito lidé mají v očích jiného typu ,,štěstí“. Dalo by se říct, že se nemusí omezovat v jídle. Jí co chce a neztloustne. Další úhel je ten, že ektomorf má velké předpoklady pro atletiku. Běžte s tímto typem běhat a natrhne vám zadek. Když běží, je v tom absolutní lehkost pohybu. Jako v reklamě na běžecké boty. Nádhera.

Mezomorf

Podle obecné charakteristiky je mezomorf somatotyp, který stojí uprostřed endomorfa a ektomorfa a bere si to nejlepší z obou typů. To znamená, že poměrně snadno shazuje nadbytečná kila a zároveň dobře nabírá svalovou hmotu, což je bomba! Má kliku v tom, že se nemusí až tak moc hlídat v jídle jako endomorf a zároveň se při cvičení tolik nepředře a dosáhne kýžených výsledků.

Poznámka autorky:

Kdo se řadí mezi mezomorfy, tak vyhrál pomyslnou loterii. Určitě nemají všechno zadarmo, ale je pro ně nepředstavitelné si představit, jak moc se ektomorf nadře, aby se jen náznakem přiblížil k jeho svalům a endomorf k jeho útlému pasu.

Endomorf

Tady by se mohlo zdát, že je všechno špatně. U somatotypu ektomorf je extrémně obtížné zhubnout. V jídle si musí hlídat každé deko, aby nepřibírali. Mají mohutnou postavu, silné kosti, vetší klouby. Ze všech tří typů postav mají ale největší schopnost nabírat svaly za krátký časový úsek.

Poznámka autorky:

I přes zdánlivou nepřízeň osudu nezoufejte! V této kategorii naleznete nejvíce úspěšných vzpěračů a kulturistů. Na první pohled to není vidět, ale endomorf má pod zavalitou postavou tělo samý sval. U této postavy, i když bude mít nějaké to kilo navíc, bude vše držet na svém místě a nebude nic viset. Jako každý somatotyp i endomorf má své výhody.

Samozřejmě to nemusí 100% sedět na každého, je to jen možnost nechat se inspirovat a dívat se na sebe a na ostatní jinou optikou. A třeba si uvědomíme, že věci nemusí být takové, jaké se na první pohled zdají být. Že někdo, kdo má např. velmi štíhlou postavu není anorektik, jen prostě nemůže přibrat, i kdyby snědl vagon jídla, a že někdo, kdo vypadá, že ten vagon zrovna snědl, nemůže zhubnout, i kdyby se ucvičil k smrti. A ten, kdo pro svou postavu nemusí nic moc dělat, protože se geny postaraly, by si měl uvědomit, že ne každý to tak má a nesoudit knihu podle obalu.

I když se najdete v nějakém somatotypu, neznamená to, že se odteď nebudeme snažit cvičit nebo jíst zdravě. Jen jsem vám chtěla ukázat myšlenku toho, že když si uvědomíme svoje výhody i nevýhody, můžeme se sebou lépe pracovat a dělat to, co nám jde a na co máme dispozice. Pokud jsem endomorf budu se cítit lépe např. v posilovně, něž na běžeckém oválu mezi ektomorfy a naopak. Hlavně buďte spokojeni s tím, co máte dáno do vínku a na tom pracujte. Nesrovnávejte se s nikým jiným, než jen sami se sebou.

Krásný den a sportu zdar!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz