Hlavní obsah
Zdraví

Au, mě bolí ouško: Průvodce pro znepokojené rodiče

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Nej Maminka, Craiyon

Jste-li rodič, je pro vás nejhorší vidět své dítě v bolestech. Běžným onemocnění, které může vzbuzovat značné obavy, je zánět středního ucha u dětí, známý také jako otitis media.

Článek

Zánět středního ucha potká v dětství skoro každého a dokáže vašeho malého potomka pěkně potrápit. V tomto článku probereme příčiny, příznaky i léčbu této nemoci.

Příčiny zánětu středního ucha u dětí:

  1. Bakteriální infekce: Většina případů zánětu ucha u dětí je způsobena bakteriálními infekcemi. Tyto infekce obvykle následují po respiračním onemocnění, jako je běžná rýma, kdy se bakterie mohou dostat do středního ucha prostřednictvím Eustachovy trubice, která spojuje střední ucho se zadní částí krku. Právě Eustachova trubice je u dětí obzvlášť krátká.
  2. Virová infekce: Určité virové respirační infekce, jako je chřipka nebo respirační syncytiální virus (RSV), také mohou přispět k zánětu ucha. Zejména oslabením imunitního systému a zduřením Eustachovy trubice vytváří vhodné podmínky pro nástup bakteriální infekce.
  3. Alergie: V některých případech mohou alergie vést ke zduření a překrvení Eustachovy trubice, což způsobuje zánět středního ucha.

Projevy zánětu středního ucha u dětí, které pomohou nemoc včas rozpoznat:

  1. Bolest ucha: Vaše dítě si může stěžovat na bolest v postiženém uchu, ta často nastupuje velmi rychle. Dítě, které ještě nemluví, si může často za uši tahat nebo projevovat nepohodlí.
  2. Horečka: V mnoha případech je zánět ucha doprovázena zvýšenou teplotou až horečkou.
  3. Podrážděnost: Bolest a nepohodlí v uchu mohou u vašeho potomka vyvolat podrážděnost, rozmrzelost nebo obtíže se spaním.
  4. Potíže se sluchem: Děti se zánětem středního ucha mohou mít dočasně potíže se sluchem nebo vnímat zvuky jako tlumené.
  5. Hromadění tekutiny: V některých případech se za bubínkem může hromadit tekutina, což vede k pocitu plnosti nebo tlaku v uchu.

Možnosti léčby zánětu středního ucha u dětí:

Ač tento stav vypadá dramaticky, naštěstí existuje snadná léčba:

  1. Antibiotika: Pokud je zánět způsoben bakteriální infekcí, lékař může předepsat antibiotika k vyléčení infekce. Je důležité dodržet celý průběh užívání antibiotik podle předpisu.
  2. Utlumení bolesti: Bez předpisu lze použít léky proti bolesti, jako je Paralen nebo Ibuprofen - ten má navíc protizánětlivé účinky. Oba léky zmírní bolest ucha a sníží horečku. Před podáním léků zkontrolujte dávkování dle příbalové informace.
  3. Kapky do ucha: V některých případech lékař může předepsat antibiotické kapky do ucha, které infekci přímo léčí.
  4. Pozorování: Ne vždy vyžadují všechny případy zánětu ucha okamžitou léčbu. Pokud je stav mírný a dítě neprojevuje vážné příznaky, lékař může doporučit sledování. Mírný zánět často sám odezní.
  5. Chirurgický zákrok: Pokud léčba nezabírá a stav vaší ratolesti se stále zhoršuje, navrhne lékař paracentézu, neboli píchnutí ušního bubínku. Ač je tento zákrok děsivý, dítěti se okamžitě uleví. V případech opakovaného nebo chronického zánětu může lékař navrhnout chirurgický zákrok, například vložení trubiček do ucha. Tím se zlepší ventilace a sníží se hromadění tekutiny ve středním uchu.

Zánět středního ucha u dětí bývá stresujícím zážitkem jak pro děti, tak pro rodiče. Porozumění jeho příčinám, rozpoznání příznaků a znalost dostupných léčebných možností vám umožní podniknout vhodné kroky k zotavení. S odpovídající péčí a včasnými zásahy se vaše dítě brzy zánětu zbaví.

Přejeme vám i vašim dětem málo probdělých nocí na pohotovosti ORL.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz