Hlavní obsah
Psychologie

Jste nepořádní a často chodíte pozdě? Možná váš mozek funguje jinak!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Nej Maminka, craiyon

Pokud se často cítíte neorganizovaní, zapomnětliví a snažíte se jen s obtížemi dodržet termíny, stojí za to zvážit, zda za tím nemůže být ADHD v dospělosti.

Článek

Máte problémy s nepořádkem, zapomínáte občas na úkoly a často chodíte pozdě? Cítíte neustálé napětí a neklid? Máte sklony k odkládání věcí a prokrastinaci? Rádi začínáte nové a nové projekty, ale máloco dotáhnete do konce?

Pokud ano, mohou to být příznaky ADHD v dospělosti. Typicky se ADHD diagnostikuje v dětství a s dozráváním jedince symptomy odeznívají. Nové výzkumy ale naznačují, že mnoho jedinců trpí ADHD i v dospělosti, pouze s odlišnými symptomy.

Co je to ADHD:

Attention deficit hyperactivity disorder (ADHD) je neurovývojové onemocnění charakterizované poruchou pozornosti, hyperaktivitou a impulzivitou. Ne vždy jsou ale všechny tyto charakteristiky přítomny. Zatímco u jednoho dominuje hyperaktivita, jiný trpí ‚pouze‘ poruchou pozornosti nebo zvýšenou impulzivitou.

Symptomy ADHD u dospělých:

Dospělí s ADHD se často potýkají s podobnými základními příznaky jako děti. Tyto příznaky však v dospělém věku působí na okolí jinak. Proto zůstávají dospělí s ADHD často bez diagnózy.

1. Porucha pozornosti: Zatímco děti mají problém se sledováním výuky ve škole a vyrušují, dospělí s ADHD jsou snadno rozptýleni od plněného úkolu. Uprostřed vyplňování pracovního výkazu si vzpomenou, že mají napsat email, přitom je zaujme článek na internetu a skončí u objednávání slunečníku na terasu. Taktéž mají obtíže udržet pozornost během rozhovorů nebo schůzek. Často zapomínají na čas, nestíhají důležité termíny (nebo na ně zcela zapomenou), nebo mají problémy s organizací svého pracovního a osobního života.

2. Hyperaktivita: Zatímco se hyperaktivita obvykle snižuje s věkem, dospělí s ADHD stále mohou pociťovat vnitřní nepokoj, neumí se zklidnit, nebo mají problém zůstat na jednom místě. Tento nepokoj se může projevovat neustálým podupáváním popřípadě poklepáváním propiskou, potřebou neustálého pohybu (při čekání na autobus chodí sem a tam, chodí při telefonování), nebo obtížemi s dlouhodobým sezením.

3. Impulzivita: Dospělí s ADHD mohou vykazovat impulzivní chování, rychlé rozhodování (bez zohlednění následků), nebo přerušování ostatních během rozhovoru. Může jim také chybět sebekontrola, což vede k obtížím v udržování mezilidských vztahů a častěji vykazují riskantní chování.

Dopady na každodenní život:

ADHD u dospělých může mít významný vliv na různé oblasti života:

1. Práce: Osoby s ADHD mohou mít potíže s dodržováním termínů, organizací a udržováním konzistentní produktivity. Občas srší nápady a zvládnou toho velmi mnoho, ale často nejsou schopni úkol dokončit. Přecházejí mezi úkoly, mají problémy s časovým managementem a obtíže se soustředěním, což ovlivňuje jejich výkon v práci. Jejich silnou stránkou je ale multitasking.

2. Vztahy: Symptomy ADHD mohou narušit osobní vztahy. Impulzivita, zapomnětlivost a obtíže s pozorným posloucháním mohou bránit efektivní komunikaci a vést k nedorozuměním. Nesoustavná pozornost a neorganizovanost mohou způsobovat frustraci a napětí ve vztazích. Přispívá k tomu i chybějící smysl pro pořádek.

3. Emoční blaho: Dospělí s ADHD často vykazují zvýšenou úroveň stresu, nízké sebevědomí a trpí pocity nedostatečnosti. Mohou internalizovat své obtíže, což vede k úzkosti, depresi nebo jiným duševním problémům.

Jak si pomoci?

- Vytváření rutin a struktur: Zavedení denních rutin může pomoci jedincům s ADHD zůstat organizovanými. Nastavení konkrétních časů pro úkoly, nastavení připomenutí a alarmů na telefonu a rozdělení velkých úkolů do menších, zvládnutelných kroků může zvýšit produktivitu a snížit pocity zahlcení.

- Využití organizačních nástrojů: Používání nástrojů, jako jsou kalendáře, plánovače a seznamy úkolů, může pomoci při správě času, schůzek a termínů. Digitální aplikace a připomenutí mohou být obzvláště užitečné pro udržení time managementu a zajištění toho, aby se nezapomnělo na důležité úkoly.

- Minimalizace rušivých vlivů: Je klíčové vytvořit prostředí příznivé pro soustředění. To může zahrnovat minimalizaci vnějších rušivých vlivů, jako je hluk, vypnutí upozornění na elektronických zařízeních a vytvoření vyhrazeného pracovního prostoru, který je bez zbytečných věcí, které odvádí pozornost.

- Duševní rovnováha: Pro lidi trpící ADHD je obzvlášť důležité umět vypnout neustálý tok myšlenek a zklidnit napětí. Někomu k tomu pomůže meditace nebo sport, jinému malování nebo hra na hudební nástroj.

Zdroje:

https://www.nhs.uk/conditions/attention-deficit-hyperactivity-disorder-adhd/

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/adult-adhd/symptoms-causes/syc-20350878

https://www.additudemag.com/adhd-in-adults/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz