Hlavní obsah
Zdraví

Barefootová obuv u dětí: zdravá volba, nebo nebezpečný módní trend?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Nej Maminka, craiyon

Článek se zabývá zdravotními dopady nošení barefootové obuvi u dětí.

Článek

Barefootové boty, bosé boty nebo také minimalistické boty, získaly v posledních letech na popularitě. Propagátoři této obuvi argumentují zdravotními výhodami v podobě přirozeného vývoje klenby, svalů i šlach nohy, zatímco odpůrci tvrdí, že na chůzi po městské dlažbě nic přirozeného není a noze tvrdý povrch škodí a deformuje ji. Podívali jsme se na toto téma zblízka, porovnali řadu článků, konzultovali s fyzioterapeuty a následně článek nechali zrevidovat lékařkou z revmatologické kliniky (tímto děkujeme paní MUDr. Wagnerové za její čas). Jak to dopadlo?

Definice barefootové obuvi:

Barefootová obuv je taková, jejímž cílem je do jisté míry simulovat volnost pohybu, kterou má člověk při chůzi naboso. Mají dostatečný prostor v prstové části, aby prsty nijak neutlačovaly, mají plochou netvarovanou stélku, nulový drop (prsty i pata jsou ve stejné výšce, podrážka je zcela plochá) a podrážka je z tenkého materiálu dostatečně ohebného ve všech směrech.

Zdravotní výhody bosých bot pro děti:

1. Zlepšení síly a vývoje nohou:

Tradiční boty nohu omezují, tlačí prsty k sobě a omezují přirozené ohýbání chodidla při chůzi. U barefootové obuvi je špička dostatečně široká tak, aby mohly prsty při chůzi také pracovat a nebyly nikde utlačené. Tím se posilují všechny svaly zapojené do chůze rovnoměrně, nedochází k nevyváženému přetěžování jedněch, zatímco jiné ochabují. To může přispět k lepšímu tvaru klenby nohy, rovnováze a celkové funkci nohou.

2. Zlepšená vnímavost:

Tenké a ohebné podrážky bosých bot umožňují dětem vnímat povrch a tím zlepšují jejich propriocepci. Tato takzvaná hluboká citlivost ovlivňuje schopnost vnímat polohu těla a významně tak zlepšuje rovnováhu a koordinační schopnosti.

3. Správné držení těla a postura:

Na rozdíl od tradičních bot mají bosé boty nulový podpatek, což podporuje přirozené zarovnání nohou a dolních končetin. Nedochází ke zkracování Achillovy šlachy ani k hyperlordóze (přehnanému prohnutí) v bederní páteři. To napomáhá zdravější postuře a chůzi.

4. Snížené riziko problémů s nohama:

Bosé boty umožňují přirozený pohyb nohou a mohou tak pomoci předcházet stavům jako jsou ploché nohy (preventivně totiž podporují vývoj podélné i příčné klenby), brání vzniku vbočených palců (Hallux valgus) a kladívkovitých prstů.

5. Zvýšená flexibilita:

Bosé boty podporují větší rozsah pohybu chodidla a prstů, což zlepšuje flexibilitu a pohyblivost celých nohou.

Rizika barefootové obuvi:

Nejspíš nikdo nepochybuje o tom, že utlačování prstů v konfekční obuvi není zdravé. Dostatek místa pro prsty je základní prevencí spadlé klenby, vzniku vbočených palců a kladívkovitých prstů. Právě šířka špičky je to, co nejvíce odlišuje barefootovou obuv od obuvi konfekční - široká špička je braná jako neestetická a proto ji bohužel u konfekční obuvi prakticky nenajdeme. Co ale další vlastnosti barefootové obuvi, jako je absence vyztužené paty, nulový drop a sotva pár mm tenká podrážka, který netlumí žádné otřesy?

„Pokud je noha zdravá, což je u 95% dětí, které začínají chodit, noha žádnou výztuhu nepotřebuje a formuje se zdravě i bez výztuhy. Přesto je při jakýchkoliv pochybnostech vždy vhodná konzultace s lékařem, fyzioterapeutem či podiatrem. Někteří lidé mají například vrozeně volnější vazivo nebo špatný tvar čéšky a může u nich docházet ke vpadání kotníků dovnitř. Zde je pak vhodné doplnit barefootovou obuv vkládáním ortopedických stélek na míru, které vadu korigují. Jinou možností je v takovém případě volit boty kompromisní, což jsou boty s dostatečnou šíří špičky, ale tlustší podrážkou a vyztuženou oblastí okolo Achillovy šlachy. Těch však bohužel na trhu zdaleka není tolik,“ říká lékařka.

Nošení bosých bot ve městě:

Další z často uváděných problémů bosých bot je příliš tenká podrážka, která netlumí otřesy. Zde je nutné uvést, že pokud dítě od prvních kroků nosí barefootovou obuv, naučí se našlapovat tak, aby maximálně využilo odpružení pomocí svalů a šlach. Horší je to u lidí, kteří na barefootovou obuv přecházejí. V takovém případě je nutné postupovat pomalu a svaly a vazy adaptovat postupně. Taktéž lidé s již deformovanými chodidly či jinými zdravotními problémy by měli nejprve konzultovat svůj úmysl s lékařem či podiatrem. Obecně lze říci, že čím déle člověk chodil v konfekční obuvi, tím větší jsou rizika spojená s přechodem na barefootovou obuv.

Další problémy barefootových bot:

1. Stav povrchu: Městské prostředí může obsahovat nebezpečí, jako je například rozbité sklo. Několik renomovaných firem vyrábějících barefootovou obuv si nechalo zhotovit analýzy, zda jejich podrážky dostatečně chrání nohu před poraněním. Vždy je na místě při nákupu tohoto typu obuvi zjistit si, jak na tom vámi zvolená obuv je z hlediska odolnosti podrážky.

2. Zima: Díky tloušťce podrážky poskytují bosé boty zejména v zimě mnohem menší izolaci od chodníku, než boty klasické. Zimní modely jsou však obvykle dostatečně zateplené. Boty navíc můžete doplnit izolačními vložkami.

3. Kluzký povrch: Řada barefootových bot má podrážku víceméně hladkou a může u nich nastat problém s tím, že budou v mokru klouzat.

Závěr:

Nošení bosých bot může dětem poskytovat mnoho zdravotních výhod, včetně prevence spadlé klenby a jiných patologií chodidla v pozdějším věku, zlepšení vnímání polohy těla, správného držení těla a flexibility. Pokud dítě nosí tyto boty od prvních kroků, většinou není třeba se obávat. Při přechodu na barefootovou obuv z bot běžných je však potřeba postupovat pomalu. Nejlepší je vždy poradit se s odborníky a nechat dětskou nohu zkontrolovat nejen pediatrem, ale i podiatrem.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz