Hlavní obsah
Zdraví

Mor: zneklidňující pohled na hrozbu smrtící epidemie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Nej Maminka, Craiyon

Společně se ponoříme do chladných hlubin nejstrašlivější noční můry historie - moru. Toto nemilosrdné onemocnění si vyžádalo životy milionů lidí. Zeptejme se sami sebe: Může se mor vrátit a znovu rozpoutat svůj hrůzný teror?

Článek

Duchové minulosti:

Vraťme se do 14. století, kdy Evropa byla v sevření černé smrti. Mor, nemoc způsobená bakterií Yersinia pestis, se valil městy a vesnicemi a zanechával za sebou jen zkázu a zmar. Vyhladil neuvěřitelnou jednu třetinu evropské populace a způsobil šok, který navždy změnil průběh dějin. Mnohokrát v historii se morové epidemie opakovaly a vždy zaútočily se strašlivou intenzitou.

Poučení, která byla zapomenuta:

V minulých stoletích nám ale pokroky v medicíně, zlepšení hygieny a veřejného zdravotnictví postupně umožnily bojovat proti moru. Antibiotika se stala naší spásou, připravena porazit bakterie Yersinia pestis, zatímco hygienická opatření držela blechy a hlodavce na uzdě. Strašlivá hrozba moru jako by se vytratila do zapomění. Ale pozor! Právě bezstarostnost otevírá dveře jeho možnému návratu.

Trvající hrozba:

Zatímco Evropa se nadechuje s úlevou, nenechte se mýlit - mor stále číhá v určitých koutech světa! Nejen Afrika a Asie, ale také Severní (USA) i Jižní Amerika se stále potýkají s výskytem tohoto onemocnění! Opakující se případy onemocnění, a dokonce úmrtí na mor i v civilizovaných zemích nám připomínají, že hrozba zdaleka nezmizela. Faktory, jako je urbanizace, změna klimatu a pronikání lidského osídlení do dosud netknutých míst, vytvářejí plodnou půdu pro potenciální vzplanutí epidemie. Vítejte ve světě, kde globální cestování propojuje naši planetu. A infekční choroby se díky tomu šíří bleskovou rychlostí. Stačí se podívat na COVID-19, který během několika málo týdnů zasáhl bez výjimek celou planetu. V přeplněných městských centrech, kde lidé žijí jako sardinky v konzervě, se tak znovu začíná reálně objevovat riziko vypuknutí morové epidemie. Zatím nás teoreticky chrání antibiotika, ale tak jako přibývá rezistetních kmenů jiných bakterií, může se vyvinout i Yersinia pestis odolná k působení antibiotik. Přidejme k tomu nedostatečnou zdravotní péči a omezený přístup k účinným léčebným postupům a zejména chudé komunity se rázem ocitají na pokraji zkázy.

Ostražitost a připravenost:

Abychom zabránili katastrofálnímu znovuoživení moru, musíme zůstávat neustále bdělí a připraveni k akci. Včasná detekce, robustní sledovací systémy a rychlá komunikace jsou našimi zbraněmi v boji proti návratu moru. Posílení zdravotnických systémů v ohrožených oblastech, investice do výzkumu a vývoje nových léčebných postupů a zejména nových očkovacích látek a antibiotik jsou nezbytné. Zásadní je ale osvěta lékařské komunity i široké veřejnosti, která podléhá mylnému dojmu, že mor je záležitost dávné historie. Protože pokud opravdu dojde k onemocnění jedince, je nezbytné, aby toto onemocnění bylo identifikováno včas, dříve, než se stihne rozšířit.

Závěr:

I když nám věda a medicína poskytly zbraně, které se zdají nezdolatelné, hrozba vzniku nové epidemie moru je stále přítomna. Historie nás učí, že lehkomyslnost může být smrtelná. Musíme zůstat ostražití!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz