Hlavní obsah
Zdraví

Ondinina kletba: tajuplná a záhadná nemoc zabíjí ve spánku!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Nej Maminka, Craiyon

Už jste někdy slyšeli o Ondinině kletbě? Tato tajemná a záhadná nemoc zabíjí ve spánku!

Článek

Nejspíš jste o ní nikdy neslyšeli, ale přesto existuje: Ondinina kletba, příhodně pojmenovaná po pomstychtivé vodní nymfě z  folklóru. Je to zákeřná genetická anomálie, která sužuje pár vyvolených neschopností ovládat svůj vlastní dech. Tyto nešťastné duše nesou břemeno, které je nechá napospas neposlušnému autonomnímu nervovému systému.

Zatímco většina z nás považuje automatický dech za samozřejmost, ti, kteří jsou prokleti Ondininou kletbou, čelí mučivému boji, aby své plíce naplnili vzduchem. Když padne noc a svět se poddá spánku, kletba zesílí své sevření. Během spánku je jejich těla zrazují a tito lidé upadají do stavu nebezpečného zapomnění – zapomnění dýchat. Když postižení usnou, jejich mozek zapomene na rostoucí hladiny oxidu uhličitého, které by měly spustit automatickou reakci na nádech. Místo toho se jejich dech stane mělkým a nevyzpytatelným. Anebo úplně ustane a postižený umírá.

Ondinina kletba pochází z mutace v genu PHOX2B. Většinou zabíjí už v raném věku - mnohem dřív, než člověk zjistí, že touto nemocí trpí. Ale existuje naděje: v boji proti této trýznivé kletbě stojí moderní medicína. Prostřednictvím ventilátorů mohou prokletí najít odpočinek a ochránit svůj křehký dech. Ale nenechte se mýlit, dotek kletby přetrvává a neustále připomíná jejich zranitelnost. I v bdělém stavu je potřeba trvalé sledování hladiny kyslíku a oxidu uhličitého v krvi. A jen tak si zdřímnout v tramvaji cestou z práce? To je pro postižené tanec se smrtí.

Ondinina kletba je sice vzácná, trpí jí jen asi 200 lidí na světě, přesto je tato tajuplná nemoc strašidelným svědectvím o křehkosti lidské existence.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz