Hlavní obsah
Krása a fitness

Pánové, na délce záleží

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Nej Maminka, craiyon

Dlouhé vlasy u mužů měly vždy zvláštní symbolický význam a byly v řadě kultur vnímány jako znak maskulinity.

Článek

Dlouhé vlasy válečníků

Mnoho velkých válečníků z různých kultur a civilizací si hýčkalo své dlouhé vlasy jako projev mužnosti. Starověcí Řekové zpívali ódy o vlasech těch největších hrdinů. Vikingové byli známí pro svůj divoký vzhled, ke kterému dlouhé vlasy neodmyslitelně patřily. Indiáni byli proslulí svými dlouhými lesklými vlasy, což se pojilo se sbíráním skalpů protivníků. Japonští samurajové nosili dlouhé vlasy jako symbol cti a pokud čest ztratili, museli si cop ustřihnout. Indičtí Sikhové, kteří jsou i v dnešní době známí jako chrabří bojovníci, si podle tradice nesmí vlasy nikdy ostříhat a motají si je do složitých uzlů pod turban.

Je zajímavé, že stříhání vlasů válečníků při jejich zajetí se stalo univerzálním prostředkem ponížení, který zbavil válečníka jeho znaku mužnosti i jeho identity. Tato zvyklost přetrvala a později byla přijata jako způsob iniciačního rituálu pro nové vojáky. Stříhání vlasů během výcviku mělo za cíl podkopat jejich sebevědomí, podřídit je a ukázat, kam v rámci hierarchie patří.

Dready jako součást mnoha kultur

Taktéž dready se vyskytovaly napříč různými kulturami po celou historii. Starověcí Egypťané je považovali za duchovní symbol, zatímco rastafariáni na Jamajce je přijali ve 20. století jako vyjádření africké identity. Hinduističtí duchovní nosili (a nosí) spletené vlasy jako prostředek zřeknutí se světských věcí. Východoafričtí Masajové zdobili své hlavy složitě upravenými dready, které označovaly věk a status v jejich komunitě. Keltští bojovníci je používali k zastrašení nepřátel a dervišové je pěstují jako projev náboženské oddanosti.

Kde se vzaly krátké vlasy?

Prvním vojevůdcem, který nařídil svým vojákům se ostříhat, byl Julius Caesar. Značnou popularizaci krátkých vlasů pak lze přisoudit Římanům mezi 1. a 5. stoletím n. l. Římané věřili, že kratší účesy jim poskytnou taktické výhody v boji, protože soupeři je tak nemohli za vlasy chytit. Tento účes také pomáhal vojákům rozpoznat se a odlišit se od soupeře na bojišti v rámci chaosu. Krátké vlasy u mužů se tak staly inovací, motivovanou spíše praktickými důvody než estetikou.

Dlouhé vlasy v současnosti

V některých subkulturách dlouhé vlasy stále představují symbol maskulinity. U příznivců heavy metalu a rocku či v motorkářských komunitách jsou dlouhé vlasy u mužů prakticky nezbytné. Taktéž surfařská kultura je spjata s dlouhými vlasy. V Americe byly dlouhé vlasy u hippies symbolem nesouhlasu s válkami ve Vietnamu a Koreji. U nás za totality byly chápány jako projev odporu proti režimu. I přesto jsou dnes řadou lidí vnímány dlouhé vlasy u mužů negativně a jsou považovány za znak zženštilosti.

Zdroje:

https://kaloni.com/blog_en/masculinity/mens-long-hair-in-history/

https://www.easihairpro.com/blog/hair-extensions-1/men-history-long-hair/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz