Hlavní obsah

Škodí nám větrné elektrárny?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Nej Maminka, craiyon

Vliv větrných elektráren na zdraví je opředen řadou polopravd. Jaký je ale ve skutečnosti vliv větrných elektráren na lidské zdraví?

Článek

Větrné elektrárny jsou významným zdrojem obnovitelné energie a přinášejí mnoho výhod v boji proti změně klimatu. S rostoucím rozvojem větrné energetiky se však objevují otázky ohledně možných dopadů větrných elektráren na lidské zdraví.

Nízkofrekvenční hluk:

Jednou z hlavních obav spojených s větrnými elektrárnami je emise nízkofrekvenčního hluku. Nízkofrekvenční hluk (nebo taky infrazvuk) je charakterizován tónem nižším, než je člověk schopen slyšet. Přesto může být vnímán (zejména v interiéru) obzvlášť silně. I když větrné elektrárny vydávají zvuky různých frekvencí, právě infrazvuk má prokazatelně dopad na lidské zdraví.

Nízkofrekvenční hluk:

Jednou z hlavních obav spojených s větrnými elektrárnami je emise nízkofrekvenčního hluku. Nízkofrekvenční hluk (nebo taky infrazvuk) je charakterizován tónem nižším, než je člověk schopen slyšet. Přesto může být vnímán (zejména v interiéru) obzvlášť silně. I když větrné elektrárny vydávají zvuky různých frekvencí, právě infrazvuk má prokazatelně dopad na lidské zdraví.

Dopad na duševní zdraví:

Expozice nízkofrekvenčnímu hluku, včetně toho produkovaného větrnými elektrárnami, je u citlivých jedinců spojována se zvýšenou produkcí stresových hormonů. V organizmu tak dochází ke vzniku stresové reakce. Dlouhodobá expozice, ačkoliv často podprahová, může skrze stresovou reakci vyvolávat podrážděnost, frustraci, potíže s koncentrací, bolest hlavy a psychický stres vedoucí až k rozvoji úzkosti, deprese či jiných psychických poruch. Poruchy spánku jsou dalším možným důsledkem, protože nízkofrekvenční hluk může narušovat vzorce spánku a jeho kvalitu. Chronické narušení spánku má pak vliv na duševní zdraví a opět přispívá k úzkosti i jiným psychickým poruchám. Kromě toho dlouhodobá expozice nepříjemnému hluku může snížit celkovou kvalitu života a pohodu, což nepřímo ovlivňuje duševní zdraví.

Další možné dopady:

Kromě nízkofrekvenčního hluku je také nutné zvážit další potenciální dopady větrných elektráren na zdraví. Mezi ně patří vizuální vliv, který může být vnímán subjektivně negativně. Pohled na velké větrné elektrárny může být považován za rušivý a může ovlivnit dojem z krajiny. Tento faktor může mít opět dopad na duševní pohodu obyvatel poblíž větrných farem.

Periodický stín: Lopaty větrných elektráren mohou vytvářet efekt blikání. Když sluneční světlo prochází skrz ně, způsobuje to pohybující se stíny na okolních strukturách. Tento efekt může být značně obtěžující pro osoby citlivé na světlo. V extrémním případě může dojít až k epileptickému záchvatu. Správné plánování a umístění větrných elektráren může pomoci zmírnit dopad periodického stínu na obyvatele v okolí.

Elektromagnetické pole (EMF): Existují obavy ohledně elektromagnetického pole generovaného větrnými elektrárnami. Nicméně vědecký konsensus naznačuje, že úrovně EMF jsou daleko pod bezpečnostními směrnicemi stanovenými zdravotnickými organizacemi. Studie nenalezly žádné závěry o spojitosti mezi větrnými elektrárnami a nepříznivými zdravotními důsledky způsobenými EMF.

Je důležité si uvědomit potenciální dopady větrných elektráren na lidské zdraví. Nízkofrekvenční hluk, vizuální vliv a vliv periodického stínění jsou aspekty, které je třeba zohlednit při plánování a provozování větrných farem. Nicméně je také důležité brát v úvahu, že v porovnání s tradičními zdroji energie, jako jsou fosilní paliva, jsou větrné elektrárny stále výhodnější a šetrnější jak k lidskému zdraví, tak k životnímu prostředí. Přechod na obnovitelné zdroje energie je klíčový pro ochranu naší planety a snížení dopadů změny klimatu na lidské zdraví.

Zdroje:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3653647/

https://ehjournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/1476-069X-10-78

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz