Hlavní obsah
Zdraví

Nervy na pochodu? Zastavme je meduňkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: MAKY_OREL/pixabay.com

Meduňka

Její příjemná citrónová vůně uklidňuje mysl, čehož využili Karmelitánští mniši v 17. století a použili Meduňku při výrobě proslaveného Karmelitánského lihu nazývaného Spiritus Melissae.

Článek

Meduňka působí v oblastech:

  • nervové soustavy
  • zažívací soustavy
  • kožní soustavy

Pochází ze středomořské oblasti a Malé Asie. Není náhodou, že se podobá kopřivě, protože je z čeledi hluchavkovitých. Dorůstá 30 - 80 cm výšky, lodyhy jsou vzpřímené, čtyřhranné a porostlé chloupky. Listy jsou řapíkaté, vejčité a s pilovitým okrajem. Nepatrné bílé nebo nažloutlé květy zdobí rostlinu, která vydává, již zmíněné, citronové aroma.

Léčivé účinky:

Uklidňuje, uvolňuje svaly, podporuje trávení, potlačuje nadýmaní, působí protizánětlivě a protikřečově. Doporučuje se na bolesti hlavy, poruchy trávení, nervové vypětí, deprese a menstruační potíže.

Způsob užití:

Vnitřně - ve formě čaje se osvědčila jako utišující prostředek a na uvolnění hladkého svalstva. Zabraňuje nevolnosti, zmírňuje nervové vyčerpání.

Zevně - ve formě nálevu použitého jako zábal nebo na oplachování blahodárně působící na podrážděnou pokožku; olej je účinný na bolestivá místa a čistí dýchací cesty.

Lék na nespavost:

Hrnek vařící vody + kávová lžička meduňky + kávová lžička sušeného kozlíku = necháme 15 minut louhovat pod pokličkou a vypijeme půl hodiny před spaním.

Na zažívání: přidáme pár čerstvých lístků do salátu, k rybám, jako ozdobu k dezertům. Připravené pokrmy s Meduňkou jsou stravitelnější. Díky regulaci procesů vstřebávání a zvyšuje produkci a sekreci žluči a usnadňuje tak trávení.

V kapslích užívaný koncentrát ze sušených meduňkových listů působí na mírné projevy duševního vypětí, na spánek a také snižují nadýmání a plynatost.

Zklidňující čaj pro lepší spánek:

2-3g čerstvých listů na jeden šálek vařící vody

Karmelitánský líh:

1 litr 70% alkoholu + 500ml vody + 400g sušené meduňky+ 20g kořene anděliky + 20g celé skořice + 8 ks hřebíčků a 10g semen koriandru a kůru z jednoho citronu = louhujeme 28 dnů

na zklidnění nervů pijeme sklenici vody s 5 ml karmelitánského lihu až 3× denně.

Pro zhojení oparů na rtech, ekzémů nebo drobných poranění a na pohmožděniny připravíme nálev ze 4 lžiček na litr vody a používáme jako obklad na postižená místa.

Esenciální olej z meduňky v difuzéru pomáhá snížit nervové napětí a neklid. Zároveň uvolňuje svaly dýchacího ústrojí, proto se lépe dýchá při nachlazení, alergii nebo rýmě.

Mast na opary:

Na mírně ohni zahříváme 115ml olivového oleje spolu se třemi PL pšeničných klíčků a 50g čerstvých meduňkových listů. Jakmile začne vřít, odstavíme a necháme 10 minut louhovat . Přecedíme přes plátýnko a zahřejeme spolu se lžící včelího vosku, lžící medu a pěti kapkami silice z  čajovníku (tea tree) - dobře promícháme a necháme zchladnout ve skleněných nádobkách.

Hmyzí bodnutí:

5 kapek meduňkové esence ve 20 ml mandlového oleje a aplikujeme na hmyzí bodnutí - mírní svědění a také slouží jako repelent.

Meduňka má široké využití a roste téměř na každé zahrádce. Meduňce zdar a Vám pevné zdraví!

Vaše J.D.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz