Hlavní obsah
Jídlo a pití

Pestré, zdravé a udržitelné obědy pro děti? Teď je šance na změnu

Foto: NESEHNUTÍ

Ministerstvo školství chystá změny ve školním stravování. Iniciativa Pestré jídelny vyzývá veřejnost k podpoře zdravějších a udržitelnějších jídel.

Článek

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT) ukončilo meziresortní připomínkové řízení k návrhu novely vyhlášky č. 107/2005 Sb., o školním stravování a nyní bude přijaté připomínky vypořádávat. Tyto změny mohou přinést výrazné zlepšení školního stravování, včetně širšího zařazení zdravějších a udržitelnějších jídel. Iniciativa Pestré jídelny organizace NESEHNUTÍ vyzývá veřejnost, aby připomínky k novele podpořila. Mezi klíčové body patří zvýšení rozmanitosti jídel ve školních jídelnách, podpora jídel s nižší ekologickou stopou, včetně rostlinných pokrmů a zajištění práv pro strávníky a strávnice s různými zdravotními omezeními nebo světonázory.

Školní jídelny mohou hrát klíčovou roli pro zdraví dětí i ochranu klimatu. Změna vyhlášky představuje příležitost po třiceti letech reagovat na aktuální vědecké poznatky o výživě i na klimatické výzvy. „Školní jídelny denně připravují obědy pro necelé dva milióny strávníků a strávnic, a proto mohou mít zásadní vliv na návyky dětí i celkovou environmentální stopu,“ vysvětluje Kristýna Cábová, koordinátorka kampaně Pestré jídelny. „V Česku stále stoupá počet dětí, které se potýkají s nadváhou nebo obezitou. Navíc pouze necelých 10 % procent Čechů zařazuje do jídelníčku dostatek ovoce a zeleniny, chybí jim pak důležité vitamíny i vláknina,“ varuje lékařka Radana Dymáčková z asociace PAN Czech Republic, která projekt Pestré jidelny podporuje.

Foto: NESEHNUTÍ

Školní jídelny mohou hrát klíčovou roli pro zdraví dětí i ochranu klimatu.

Zařazením dvou bezmasých jídel by navíc mohlo dojít k výraznému snížení uhlíkové stopy škol. „Školní jídelny mají obrovský potenciál ovlivnit dopady našeho stravování na životní prostředí. Umožnění větší pestrosti jídelníčků, včetně častějšího zařazení rostlinných pokrmů, může významně přispět ke snížení emisí skleníkových plynů a ochraně biodiverzity. Významné je také zavedení podílu biopotravin, které podpoří rozvoj ekologického hospodaření. Je důležité, aby vyhláška reflektovala aktuální vědecké poznatky i potřeby škol, rodičů a dětí,“ říká Martin Rexa z Hnutí DUHA.

Zkušenosti ze zahraničí ukazují, že pestřejší a udržitelnější školní jídelníčky mohou mít pozitivní dopad nejen na zdraví dětí, ale i na jejich vztah k jídlu. Například v severských zemích jako je Finsko a Švédsko je běžné, že školní jídelny nabízejí pestrý výběr včetně vegetariánských a veganských pokrmů, čímž podporují vyváženou stravu i odpovědnější přístup ke spotřebě potravin. Tento přístup zároveň pomáhá snižovat plýtvání jídlem, což je dalším významným faktorem při snižování environmentální zátěže.

Foto: NESEHNUTÍ

Pestřejší a udržitelnější školní jídelníčky mohou mít pozitivní dopad nejen na zdraví dětí, ale i na jejich vztah k jídlu.

Organizace NESEHNUTÍ připravila hromadnou připomínku k novele vyhlášky, ve které navrhuje konkrétní opatření vedoucí k větší pestrosti a udržitelnosti školního stravování. Ani v českém prostředí se přitom nejedná o žádnou revoluci. Vysokoškolské menzy zařazují rostlinná jídla na své jídelníčky již delší dobu ve spolupráci s organizací ProVeg. „Proškolili jsme personál celkem 4 univerzit, Univerzita Karlova například s naší podporou nabízí rostlinné plnohodnotné jídlo každý den a strávníci a strávnice jsou s výsledkem spokojení, navíc takto provozy inkluzivně zajišťují obědy téměř všem, bez ohledu na jejich stravovací omezení,“ dodala komunikační manažerka ProVeg Česko Eva Hemmerová.

Klíčovým krokem k úspěšné změně bude nejen samotná úprava vyhlášky, ale také podpora škol a jejich kuchařů a kuchařek při zavádění nových jídel. Odborné organizace proto navrhují, aby součástí reformy byla i školení pro personál jídelen, díky nimž by se kuchaři a kuchařky mohli naučit připravovat zdravější a chutná jídla s využitím kvalitních a udržitelných surovin. Změna školního stravování tak může být nejen krokem ke zdravější budoucnosti dětí, ale i k odpovědnější spotřebě potravin v celé společnosti.

Foto: NESEHNUTÍ

Důležitá je také podpora škol a jejich kuchařů a kuchařek.

Tyto změny podpořily i další organizace napříč neziskovým sektorem, například Svoboda zvířat, Greenpeace, Obránci zvířat, Hnutí DUHA a další. „Jsme rádi, že ministerstvo přistoupilo k novelizaci vyhlášky. Teď je klíčové, aby se do procesu zapojilo co nejvíce lidí. Čím více podpory získáme, tím silnější bude náš hlas. Společně můžeme školním jídelnám pomoci nabízet dětem jídla, která jsou nejen chutná a zdravá, ale také šetrná k životnímu prostředí,“ uzavírá Kristýna Cábová.

Veřejnost teď může změnu podpořit především prostřednictvím dopisu ministru školství na webu www.pestrejidelny.cz/napis a dát jasně najevo, že na školním stravování dětí opravdu záleží.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz