Hlavní obsah
Jídlo a pití

Smutné Vánoce a těžký Nový rok pro školní jídelny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: NESEHNUTÍ

Druhá část textu ‚Vánoce ve školních jídelnách budou letos plné nesplněných slibů‘ popisuje, jak se k problému zastarelého školního stravování staví, nebo spíš nestaví, Ministerstvo školství.

Článek

První část textu ‚Vánoce ve školních jídelnách budou letos plné nesplněných slibů‘ najdete ZDE.

Ministerstvo zdravotnictví sice nezvládá prioritizovat, ale nechává se alespoň slyšet, že školní stravování vnímá jako důležité. A dokonce podniká alespoň nějaké reálné kroky. Zato Ministerstvo školství se tváří, že je v oblasti školního stravování vše v nejlepším pořádku a žádná změna není potřeba.

Ministerstvo školství přehlíží tristní situaci i přesto, že se celý systém pomalu rozpadá a veřejnost například žádá ministra, aby školní stravování zařadil mezi priority své instituce. Místo snahy o záchranu školních jídelen navíc ministr navrhl škrty v už tak mizerných platech kuchařek a kuchařů. To v závěru listopadu 2023 vyústilo v celodenní stávku škol a školních jídelen, kterou podpořila také značná část veřejnosti.

MŠMT hází jídelny přes palubu

MŠMT má za úkol zlepšovat podmínky pro kvalitu vzdělávání dětí ve školách. Naše schůzka s náměstkyní ministra Martinou Běťákovou ale ukázala, že ministerstvo školní stravování i přes zřejmé propojení jako svou agendu nevnímá. Odpovědnost za stav jídelen a školních obědů přehazuje instituce odpovědná za funkční vzdělávací systém na Ministerstvo zdravotnictví. Velkoryse přitom ale dodává, že návrhy na změnu vyhlášky blokovat nebude.

Ve chvíli, kdy se čtvrtina dětí nemůže najíst spolu se svými vrstevníky, a jejich rodiče po nocích připravují obědové krabičky nebo hledají jiné a nákladnější alternativy stravování, nám takový přístup přijde jako absolutně nedostatečný. Mnohé studentky a mnozí studenti jsou navíc vinou zastaralého školního stravování vylučovány*i z kolektivu a těm, kteří na obědy do jídelny chodí, schází chutná a nutričně vyvážená strava. Kvalitní a pestré obědy by přitom pozitivně ovlivnily jejich zdraví, stravovací návyky a také soustředění při dalším vzdělávání.

Současná situace ve školních jídelnách je jednoduše alarmující. A ministerstvo školství nejen, že dál strká hlavu do písku. Svou nečinností a nevhodným přístupem navíc zpomaluje snahy ostatních institucí a lidí, kteří o zlepšení dlouho opomíjeného školního stravování usilují.

Foto: NESEHNUTÍ

Práce personálu školních jídelen si vážíme, a kampaní Pestré jídelny mu chceme s náročnou a obětavou prací pomoci

Boj za pestré jídelny pokračuje

Za těchto okolností je v podstatě vánoční zázrak, že v České republice existují školní jídelny, jejichž personál to doposud ještě nevzdal, nedal výpověď a dál dětem vaří zdravá, chutná a pestrá jídla, a ještě přitom nabízí výběr ze dvou a více pokrmů nebo jinak vychází vstříc dětem, které mají specifické stravovací potřeby. Všem těmto jídelnám chceme vyjádřit silnou podporu a do Nového roku jim přejeme hodně sil a pevné nervy. Pravděpodobně je budou potřebovat.

Hodně sil přejeme také všem rodinám, které takové štěstí na školní jídelnu nemají, a musí denně hledat jiné alternativy, jak zaopatřit oběd pro své děti. Například tím, že vaří po večerech a v době, kdy už by měli odpočívat.

V příštím roce se bude s vyhláškou o školním stravování lámat chleba a jak my, tak rodiče budeme tyto síly a energii potřebovat. Je totiž na nás, abychom si pohlídali, že nová vyhláška skutečně vznikne a umožní školním jídelnám vařit vyváženější stravu pro všechny děti.

Proto dál pokračujeme v kampani Pestré jídelny. Buďte u toho s námi! Sledujte nás například na Instagramu, kde najdete podporu a uvidíte, že jsme v boji za pestřejší a otevřené školní stravování všichni společně.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz