Hlavní obsah
Cestování

Chorvatsko zavádí pokročilý dohled na silnicích: co to znamená pro řidiče?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Envato Elements (licence zakoupena)

Ilustrační foto

V letošním roce se Chorvatsko, oblíbená destinace milovníků slunce a moře, neomezuje pouze na nabídku dobrodružství a relaxace. Zavádí zásadní inovaci v podobě pokročilého dohledu na silnicích.

Článek

Chorvatská policie rozšiřuje své schopnosti v oblasti dohledu nad silničním provozem prostřednictvím instalace moderních radarových systémů. Tyto systémy nejenže dokážou detekovat překročení povolené rychlosti, ale jsou rovněž vybaveny technologií schopnou identifikovat řidiče, kteří používají mobilní telefony během řízení, nebo ty, kteří nejsou řádně připoutáni bezpečnostními pásy.

Rozmístění těchto zařízení po celé zemi je výsledkem detailní analýzy lokací, které jsou častým dějištěm dopravních nehod. Ministerstvo vnitra se tak připravuje na bezpečnější turistickou sezónu i zbytek roku.

Podle informací uvedených na webu Autonet.hr je v Chorvatsku plánována instalace celkem 111 radarových krytů, z nichž pouze 37 bude osazeno kamerami. Tento přístup umožňuje efektivnější využití dostupných zdrojů, protože není zřejmé, které kryty obsahují kamery a působí tak preventivně, neboť řidiči nemohou s jistotou vědět, zda právě míjejí aktivní radarovou kameru. S plány na budoucí rozšíření systému o desítky dalších kamer se očekává ještě větší pokrytí a zvýšení celkové efektivity dohledu.

Na první pohled nelze rozeznat, zda kryt obsahuje kameru, což zvyšuje preventivní účinek.
Krešimir Mišić, vedoucí služby dopravní policie

Konkrétně se v současnosti v Chorvatsku používají již od roku 2019 kamery typu Gatso T-Series, které jsou známé svou schopností monitorovat několik jízdních pruhů současně. Tyto kamery nejenže měří rychlost vozidel, ale jsou rovněž schopné monitorovat dění v interiéru vozidla, čímž mohou rozpoznat řidiče telefonující během jízdy nebo ty, kteří nepoužívají bezpečnostní pás.

Vybrali jsme lokality na základě statistik, které ukazují, kde dochází k nejvyššímu počtu dopravních nehod“ vysvětluje Krešimir Mišić, vedoucí služby dopravní policie. Dále dodává: „Na první pohled nelze rozeznat, zda kryt obsahuje kameru, což zvyšuje preventivní účinek.

Další odborníci naopak argumentují, že přestože kamery mohou mít krátkodobý efekt na snížení rychlosti, dlouhodobější a udržitelnější by bylo zvýšení počtu policistů na silnicích. „Řidiči při pohledu na kameru zpomalí na povolenou rychlost a tím zákonodárce dosáhl svého. Pak ale pokračují jako předtím. Mnohem více policistů na silnici by mělo lepší výsledky.“ tvrdí dopravní expert Kristijan Tičak.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz