Hlavní obsah
Věda

Jsou světélkující pláže ostrova Vaadhoo dílem AI, nebo přírody?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Adobe Stock

Na ostrově Vaadhoo lze pozorovat neobvyklý přírodní jev: pláže se v noci rozsvěcují. Jaké tajemství se ale skrývá za tímto světelným fenoménem?

Článek

Ostrov Vaadhoo na Maledivách je známý svými bílými písečnými plážemi, tyrkysovým pobřežím a osvěžujícím stínem kokosových palem. Opravdové kouzlo tohoto místa se však ukáže teprve po západu slunce. Jakmile se setmí, noční nebe nad Vaadhoo není totiž jediné, co se rozzáří -rovněž vlny u břehů ostrova začnou zářit nádherným modrým světlem a šťastlivcům na plážích se naskytne dechberoucí výhled na scenérii, která připomíná magickou scénu z filmu Avatar. Tímto způsobem si Vaadhoo vysloužil přezdívku „Moře hvězd“.

Zatímco fotografie zářících pláží tohoto ostrova mohou vypadat, jako by byly výsledkem grafických úprav šikovných designérů nebo rovnou výtvorů umělé inteligence, opak je pravdou. Tento úžasný jev je čistě přírodní, nikoli dílem technologie. Stojí za ním chemický proces známý jako bioluminiscence.

Foto: Adobe Stock

Vody kolem ostrova jsou domovem drobných mořských organismů, především mikroskopického planktonu. Tyto organismy, aby se bránily predátorským hrozbám, dokážou ve svých tělech spustit chemickou reakci, která díky oxidaci látky zvané luciferin produkuje typické modré světlo.

Ačkoliv bioluminiscence může být pozorována během celého roku, nejaktivnější období planktonu, a tedy i nejlepší čas pro návštěvu, je od června do února. V tomto období je moře kolem Vaadhoo obzvlášť živé a bioluminiscence planktonu dosahuje svého vrcholu. Návštěvníci, kteří plánují svou cestu v tomto čase, mají největší šanci zažít tento kouzelný jev v celé jeho kráse.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz