Hlavní obsah

Po prknech a řetězech: Hora Hua Shan s nejnebezpečnější stezkou na světě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Adobe Stock

V srdci Číny se vypíná hora Huashan, která si ve světě vysloužila reputaci díky jedné z nejvýznamnějších výzev pro milovníky adrenalinu – její stezce, která patří mezi ty nejnebezpečnější na světě.

Článek

Květinová hora, jak zní její název v českém překladu, leží přibližně 120 km východně od Xi'Anu, města známého nálezem terakotové armády a je jedním z pěti posvátných vrcholů taoismu - starodávného proudu čínské filozofie a náboženství.

Sráz tisíce stop, jak je známá nejzávratnější část této stezky, získal svou pověst díky úzké cestě z dřevěných prken, která jsou připevněna přímo na svislé skalní stěně ve výšce několika set metrů. První záznamy o její existenci jsou starší než 700 let. Není to nic pro slabé povahy - výstup po ní vyžaduje odvahu, rovnováhu, soustředění a hluboký respekt k hoře. Každý krok zde musí být pečlivě zvážen, protože chyba může mít fatální následky. Historie hory je plná příběhů o odvážlivcích, kteří zde našli svůj konec.

Každý rok se na strmé svahy Huashanu vydávají tisíce turistů a taoistických poutníků, přitahováni nejen možností duchovního prožitku, ale i výzvou testovat své fyzické a mentální limity. Výstup z jižní strany je opravdovým dobrodružstvím, které obvykle trvá 5 až 6 hodin. Cesta vede přes nestabilní dřevěná prkna a řinčící řetězy, které pomáhají v jištění. Zvláštní výzvu představuje nutnost vyhýbat se protijdoucím lidem, což výrazně prodlužuje celkový čas potřebný k výstupu.

Foto: Adobe Stock

Autor: Adobe Stock

Pro ty, kteří upřednostňují méně náročnou cestu, byla na severním vrcholu vybudována visutá lanovka. Tato alternativa nabízí méně fyzicky náročný přístup k vrcholům, aniž byste museli obětovat úchvatné výhledy na pohoří Čchin-ling.

Nejlepší období pro návštěvu Huashanu připadá na měsíce od dubna do října, kdy zde panují nejpříznivější klimatické podmínky. Jedinečnou příležitost nabízí také 15. březen, kdy se na Huashanu slaví Den modliteb Huashan. Během tohoto dne se konají velkolepé oslavy plné ceremonií v chrámech a na hoře, což přidává na jedinečné atmosféře celého místa. Tato kombinace adrenalinu a duchovního zážitku dělá z Huashanu mimořádně přitažlivé místo pro návštěvníky z celého světa, které stojí za to zvážit při plánování dovolené v této části světa.

Anketa

Lákala by vás tato výzva?
Určitě bych si to přál/a vyzkoušet!
12,5 %
Úplně mi stačí slovenské Tatry
12,5 %
Ne, výšky nejsou nic pro mě
75 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 8 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz