Hlavní obsah
Lidé a společnost

Nic pro arachnofoby: Jak Jeff Hanneman ze Slayer málem přišel o ruku kvůli kousnutí pavoukem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock

Jednou si takhle Jeff Hanneman relaxoval ve vířivce a poslouchal hudbu. Nebyl tam ale sám: měl u sebe osminohého společníka. A tak se následujících pár hodin proměnilo doslova v boj o holý život.

Článek

Onoho osudného lednového večera si Jeff Hanneman (kytarista ze skupiny Slayer) rozhodl navštívit kamaráda, který bydlel v kalifornské čtvrti Inland Empire (ano, přesné té, o které David Lynch natočil stejnojmenný film). Kamarád mu dovolil si vlézt do vířivky a krásně si tam zarelaxovat. Jeff měl před sebou turné a nutně potřeboval nabrat síly.

Z poklidného večera byla noční můra

Jenže pak se to celé otočilo a na první pohled poklidný večer začal nabírat grády - tak trochu ve stylu hudby Slayer. Jeff začal cítit, že něco není v pořádku (samotné kousnutí nepocítil, příčinu jeho neduhu mu vysvětlili až v nemocnici). Brnění vystřídal pocit, jakoby měl ruku v plamenech. Bolest byla opravdu nesnesitelná, a tak Jeff Hanneman vyrazil do nejbližší nemocnice. Během cesty jeho ruka natekla natolik, že vypadala jako boxerská rukavice.

V jednom rozhovoru pak Jeff celý svůj zážitek popsal takto:

Nejprve jsem fakt necítil nic a byl úplně v pohodě. No a pak jsem si uvědomil, že něco je fakt špatně. Cestou do nemocnice jsem prakticky pozoroval, jak se mi rozkládá ruka. Bolelo to a pálilo jako čert. Dostavil jsem se na pohotovost a naštěstí sestřička ihned pochopila, že je to se mnou vážné, a vytušila, co asi může být tou příčinou. Obecně jsou tyhle příhody docela vzácné, ale naštěstí pro mě tato sestřička relativně krátce předtím už jeden podobný případ na pohotovosti zažila.

Jeff měl nakonec tak trochu štěstí v neštěstí. Z lékaře, co měl zrovna službu, se vyklubal obrovský fanoušek skupiny Slayer, a tak se k Hannemanovi choval pomalu jako k vlastnímu. Téměř okamžitě mu zorganizoval operaci a tlačil na kolegy, aby zákrok provedli co nejdříve. Občas být hvězdou thrash metalu může být opravdu užitečné. Jak pak celou situaci popsal Jeff?

Ten chlápek mi rovnou řekl: Nejdřív ti zachráním život. Pak ti zachráním ruku. A pak ti zachráním kariéru!“

Podle všeho pavouk, co kousl Jeffa Hannemana, patří do čeledě Loxosceles reclusa, tento druh se taky označuje pavouci-útočníci. Jejich kousnutí dokáže vyvolat loxocelismus, nebo-li nekrózu tkání. Někdo se však domnívá, že se mohlo jednat v podstatě o jakéhokoliv pavouka s dostatečně silnými čelistmi: do rány se pak zkratka dostaly bakterie z vířivky a ruka začala rychle hnisat.

Operace a riziko amputace

Jeffovi byla provedena neodkladná operace na odstranění odumřelých tkání. Lékař dokázal zachránit svaly a šlachy, ale situace byla stále vážná. Na ruce zůstala  obrovská otevřená rána, hudebník musel brát silná antibiotika. Následující dva měsíce strávil Hanneman v nemocnici, kde mu přesazovali kůži a chránili ho před infekcí, u které hrozilo, že ho připraví o ruku. Jen zázrakem se podařilo vyhnout amputaci.

Během Jeffovy nemoci zastupoval Hannemana na koncertech skupiny Slayer Gary Holt ze skupiny Exodus. Většinu roku 2011 strávil Hanneman na lůžku. Po operaci a přesazování kůže byl Jeff tak oslabený, že de facto musel znovu naučit chodit. Svaly a šlachy na ruce se nikdy plně neuzdravily.

O celém tom svinstvu bych mohl napsat píseň, to by se ke mně hodilo. Všechno zlý, co se jen mohlo stát, stalo se. Ale už jsem z toho venku. Satan nakonec tu mou pr*** zachránil.

Bohužel ale přece jen nezachránil. Po příhodě s pavoukem Jeff odehral už jen jeden jediný koncert a i to mu dalo zabrat - ruka už mu tolik nesloužila. A pak v roce 2013 zemřel. I  příběh kolem jeho smrti je dost nejednoznačný. Jeff nejspíš odešel do Valhaly kvůli jaterní cirhóze, někteří lékaři ale předpokládali, že spouštěcím mechanismem mohlo být právě kousnutí od pavouka a následná vážná nemoc.

Takže buďte opatrní, dávejte si pozor na zlé pavouky a snažte se omezit konzumaci alkoholu na takové množství, abyste nemuseli čelit jaterní cirhóze.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz