Hlavní obsah
Aktuální dění

Hořící pole i kulomet Maxim. Mladějovská ukázka první světové války opět neměla chybu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Nicol J.

Bitva u Lucku v podání Průmyslového muzea Mladějov

24. 8. 2024 se pod záštitou Průmyslového muzea Mladějov konala tradiční historická rekonstrukce. Tentokrát úzkokolejka dovezla vojáky do Lucku.

Článek

Průmyslové muzeum v obci Mladějov na Moravě pořádá každým rokem na konci srpna ukázku jedné z významných bitev první světové války, která se odehrála na východní frontě za účasti Československých legií bojujících na straně ruského cara. Letos se konkrétně jednalo o boje u Lucku, které byly předehrou Brusilovovy ofenzivy. Stejně jako v minulých letech se jednalo o dechberoucí zážitek a i tentokrát byl součástí příběhu parní vlak, kterým se můžete svést i vy.

Mladějovská průmyslová dráha a muzeum historie

Malebná obec nedaleko Moravské Třebové je známá primárně díky úzkokolejné železnici s rozchodem 600 mm, kterou v roce 1918 postavili váleční zajatci. Za doby první republiky se totiž jednalo o průmyslovou oblast a bylo třeba dovážet uhlí a lupek do místních závodů. Tyto suroviny se tehdy těžily v okolí Hřebče, dnes jsou již zde ovšem veškeré důlní areály uzavřeny. Likvidace několikrát hrozila i úzkokolejné železnici, nicméně díky různým problémům a vysokým nákladům na přestavbu k ní nakonec nedošlo.

V devadesátých letech se začali do obce sjíždět nadšenci a z bývalého areálu pro výrobu lisovaných briket, který v té době chátral, vzniklo muzeum připomínající časy největší slávy okolí Moravské Třebové. Kromě možnosti svést se parním vlakem po Hřebečském hřbetu, jehož jízdní řád naleznete na oficiálních stránkách muzea, zde můžete vidět mnoho strojů a předmětů z první poloviny dvacátého století, od starých traktorů, motocyklů, průmyslových vozidel, až po dobové kočárky, hračky, oblečení atd. Prohlédnout si okolí můžete také z oken autobusu ze čtyřicátých let.

Foto: Nicol J.

Mladějovské muzeum v roce 2020

Co ale určitě stojí za zhlédnutí je historická válečná rekonstrukce „Mladějov-Blosdorf,“ která se koná pravidelně každý rok koncem srpna. V předem stanovený den si příslušníci dobrovolných spolků fanoušků vojenské historie vyberou jednu z bitev první světové války, jejíž průběh návštěvníkům přiblíží během třicetiminutové ukázky. Nutno říci, že každým rokem s něčím překvapí. V roce 2020 například doprovázela boje v zákopech dvě letadla, v následujících letech zahalili účinkující celou scénu do plynového oblaku při německé ofenzivě v pevnosti Osowiec, se kterou se pojí historický termín „útok mrtvých mužů.“ Letos byla pro návštěvníky připravena bitva u Lucku, při níž vzplála polovina vyhrazeného pole.

„Letošní“ bitva u Lucku

Boje u města Luck, který se nachází ve Volyňské oblasti dnešní západní Ukrajiny, probíhaly mezi rakousko-uherskými vojsky a armádou Ruské říše, na jejíž straně bojovaly i Československé legie, již v roce 1915 a předcházely tzv. Brusilovově ofenzivě, která přišla následující rok.

Moderovaná mladějovská ukázka započala přesně v 15:00. Nám se povedlo ukořistit skvělá místa u ruských zákopů, odkud jsme krásně viděli na celou scénu. Ruští vojáci, kozáci a českoslovenští legionáři jsou připraveni, až nepřítel zahájí útok. Po úvodních slovech moderátora vjíždí na „bitevní“ pole automobil rakouského zásobování. Ten ale spatří ruské dělostřelectvo a ihned zahájí palbu. Vyděšení Rakušané opouští zákopy a utíkají před údery kanónů, zatímco Rusové bombardují jejich tábor.

Foto: Nicol J.

Rekonstrukce ruských zákopů

Během chvíle se široko daleko rozezní hlasitá střelba, výbuchy a část posekaného obilí vzplane. To si následně vyžádalo zásah hasičů z 21. století. Mezitím moderátor barvitě komentuje nejen dění boje, ale předává i důležité historické informace o počtu padlých. Počátky první světové války byly opravdu kruté, jelikož velitelé na obou stranách volili naprosto špatnou taktiku, díky níž se fronta dlouhou dobu neposouvala, zato bylo prolito opravdu velké množství krve. Přehodnotit strategii pomohla právě Brusilovova ofenziva. Generál Alexej Alexejevič Brusilov byl nejen skvělým velitelem, ale zároveň se uvádí, že jako jeden z mála měl i citlivý postoj k řadovým vojákům. Zároveň se ale komentátor vyjadřuje i k technice. Například jsem se dozvěděla zajímavý fakt, že kulomet Maxim, který byl vynalezený roku 1884 a stal se tak prvním plně automatickým dělostřeleckým systémem, je dodnes používán armádou Ukrajiny ve válce proti Rusku. Původní kulomet Maxim, který byl hojně využíván ve válkách první poloviny dvacátého století a v rukou ho měli například i anarchisté vedení Nestorem Machnem, disponoval vodním chlazením, což umožňovalo palbu téměř nepřetržitě. Většina armád v dnešní době však tento stroj již vyřadila, jelikož je technologie v porovnání s moderními vzduchem chlazenými kulomety zastaralá a neefektivní, kromě Ozbrojených sil Ukrajiny však ještě existuje několik dalších bojových útvarů, které se na něj spoléhají. Každopádně zpátky do Mladějova.

Asi ve dvacáté minutě přijíždí na scénu po úzkokolejné železnici parní lokomotiva. (Bohužel, přiznám se, že jsem její účel v příběhu skrze palbu přeslechla.) Poté Rakušané vybíhají ze zákopů a zahajují přímou palbu na Rusy. Generál, samozřejmě autenticky v ruštině, předává příkazy a na scénu kromě zdravotníků přichází i velitel Československých legií. „Tak chlapi, teď bude útok a pak půjdeme my,“ říká. Nakonec i Rusové opouští zákopy a Češi, kteří byli v té době hrdými Slovany, vyráží kupředu (respektive „vperjód“) po boku ruských bratrů. Vojska Rakouska-Uherska ustupují a nakonec bitva končí drtivým vítězstvím Ruské říše, jejíž fronta se posouvá blíže na západ.

Foto: Nicol J.

Rusové vyrazili vpřed

Jelikož je to jen ukázka a ne reálná válka, nadšení chlapi si podají ruce a všechny jednotky pochodují za sebou okolo tleskajícího obecenstva. Rusové nadšeně pějí jednu ze svých vlasteneckých písní, Rakušané zase na sebe pokřikují v němčině a mezitím už bojiště vyklízí hasiči a pyrotechnici.

Skvělý zážitek

Historii je třeba připomínat a po celou dobu ukázky máte opravdu pocit, že se nacházíte na bojišti, kde na obou stranách umírali i vaši předkové. Rozhodně nemusíte být fanouškem válčení (já jsem třeba pravý opak), abyste si odnesli skvělý zážitek a zároveň se dozvěděli nová zajímavá fakta z historie. Osobně si však myslím, že by rodiče neměli na takovou akci brát malé děti (ač jsem jich letos opět potkala hodně), jelikož je třeba si uvědomit, že je ukázka nadmíru hlučná, násilná a zřejmě ji v tak nízkém věku ani nebudou chápat. Naopak jízda historickým vlakem, autobusem nebo prohlídka muzea v jakýkoliv jiný den může být naprosto skvělým rodinným zážitkem, a to i pro ty nejmenší.

Mladějovské muzeum tedy určitě stojí za to navštívit, a to nejen v den bitvy.

Zdroje:

Širší informace o Brusilovově ofenzivě: https://www.vhu.cz/exhibit/brusilovova-ofenziva-z-roku-1916/

Oficiální stránky Průmyslového muzea Mladějov: https://www.mladejov.cz/uvodni-stranka

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz