Hlavní obsah
Názory a úvahy

Lidovecká morálka v kostce: Než-li zdanit bohaté, to raději trestat zodpovědné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

KDU-ČSL přišla s dalším „vynikajícím“ nápadem. Tentokrát by ráda trestala pracující za to, že nemají děti. Něco mi tu ale nehraje…

Článek

Míchání víry do politiky nikdy nepřineslo nic dobrého. Třeba sousední Polsko budiž exemplárním příkladem. Bohužel, v každé zemi se najde konzervativní, často až „klerofašistická“ strana, která svá rozhodnutí omezující lidská práva, zejména práva na tělesnou autonomii a práva LGBT komunity, ospravedlňuje jakýmsi „vyšším dobrem“. U nás opět začala vystrkovat růžky KDU-ČSL, která by ráda zvýšila daně všem, kteří se rozhodnou nemít děti. Jde ale skutečně o děti?

Nemít dítě není hřích, ba naopak

V poslední době jsme svědky znepokojujících statistik hovořících o neustále se zrychlujícím nárůstu obyvatelstva, jenž v budoucnu povede k přelidnění planety. Paradoxně Evropa má opačný problém, tedy přirozený přírůstek záporný. Tyto grafy a vize s nimi spojené mají velice v oblibě konzervativní a pravicově extremistické kruhy, které význam dat šroubují do nesmyslně apokalyptických výšin a kvičí, že „bílá rasa do několika let vymře a převálcují nás uprchlíci z Afriky.“

Český statistický úřad ale ve své studii uvádí, že míra úbytku porodnosti je stabilní a naopak rok 2020 přinesl 20 % nárůst porodů. Toto krásně ukazuje fakt, že jakákoliv globální situace může s očekáváními dost zahýbat, nehledě na to, co za dlouhodobým poklesem křivky grafu stojí. Úbytek porodnosti je, sice negativním, ukazatelem vyspělosti. Mám-li to říci na rovinu, už zkrátka nežijeme ve středověku, ženy mohou studovat, pracovat a budovat kariéru a jsou k tomu dost často i vedeny svými rodiči (na rozdíl od našich babiček, jimž byl vštěpován patriarchální narativ „hlavně si najdi chlapa a měj s nim děcko.“) Mladá děvčata jsou zkrátka zodpovědnější a vědí, že s těhotenstvím se nevyplatí spěchat. V momentální době navíc čelíme i vysoké rozvodovosti a nedostupnosti bydlení, tudíž mít dítě je poměrný risk. Já sama si nedokážu představit zkrátka přivést dítě do světa nejistot „tržní“ ekonomiky s první láskou, když bydlím u rodičů a nemám vlastní příjem, přičemž se ani necítím dostatečně „vyspělá“ na výchovu.

Vliv na porodnost má i samozřejmě dostupnost zdravotní péče. Nemusíte se mnou sice souhlasit, ale zákaz interupcí a „pilulek po“ povedou jen k tomu, že bude víc nebezpečných domácích potratů, sirotků a krkavčích matek, nikoliv šťastných rodin, jak si to mnozí lidé jednoduše představují.

Adopce homosexuálními páry

Je zvláštní, že se Lidovci snaží (zatím „naštěstí“ jen zdaněním) motivovat občany k výchově dětí, a přitom se striktně vymezují proti manželství pro všechny a možnosti adopce homosexuálními páry. Proč zakazujete někomu, kdo děti chce, je mít, a následně je za to trestáte? Tohle mi trochu zavání „nucenou heterosexualitou,“ jinak to nedává smysl.

Kromě homosexuálů je tento návrh zákona zároveň i výsměchem všem lidem, kteří mít dítě nemohou ze zdravotních důvodů.

Zvýhodnění lidí mající děti už existuje

Páry, které děti mají, už daňově zvýhodněni jsou a to díky tzv. „daňovým zvýhodněním na dítě.“ Toto zvýhodnění může sice uplatnit pouze jeden z obou rodičů, nicméně na rozdíl od klasických slev, jako je například sleva na poplatníka, může daňové zvýhodnění na dítě přesáhnout výši daně z příjmu. To znamená, že vyjde-li vám po odečtení slev záporná sazba, stát vám bude ještě peníze vracet.

Jen pro informaci, v roce 2023 výše této slevy činila ročně 15 204 Kč za první dítě, 22 320 Kč za dítě druhé a za třetí a každé další 27 840 Kč. A to rozhodně nejsou zanedbatelné částky.

Děti jako záminka aneb kde vzít peníze do rozpočtu

Prozatím jsme se zaměřovali na fakt, že návrh zákona má sloužit ke zvýšení porodnosti. Nicméně co když (a že je to v případě pětikoalice více než pravděpodobné) vůbec nejde o děti? Primárně má každý daňový zákon za cíl jedno: získat peníze do rozpočtu.

Děti jsou ideální záminkou k tomu, jak opět „oškubat“ pracující třídu, ačkoliv palivo pro státní ekonomiku lze získat i jinak, efektivněji a spravedlivěji. Proč se tedy ta „pravicová“ KDU nezaměří na stránku výdajů, třeba ty stamiliardové nákupy munice, jež akorát děti zabíjí, nejen na Ukrajině a v Gaze. Hm, najednou zjišťujeme, že těm Lidovcům asi o děti vážně až tolik nejde, když ještě sami tyto nákupy podporují.

Co se příjmů týče, je obecně známým faktem, že nadnárodní korporace ročně odlijí šílené množství peněz do zahraničí a samozřejmě, že Lidovec ani nehne brvou. Majitelé korporací, zejména v oblasti zbrojního a energetického průmyslu mají neskutečné obraty, k nimž jim vládní politika významně pomohla, ať už přímými nákupy (z peněz daňových poplatníků) či svými nařízeními.

V neposlední řadě by si samozřejmě mohli snížit platy i sami státní zaměstnanci, ale rozumím, že je vždy přeci lepší sebrat občanům, než sáhnout na sebe a své kumpány.

Diskriminační nesmysl v kostce

Takže si to prakticky shrneme. Pokud budu žít v partnerském vztahu se ženou, nejen, že nám stát zakáže adoptovat si dítě, ale ještě nás za to následně obě finančně penalizuje. Navíc se i navzdory svému smýšlení budu muset smířit s tím, že s penězi, které se na této „pokutě za bezdětnost“ utrží, neudělá vláda nic lepšího, než že zase nakoupí zbraně, které nasadí k zabíjení dětí v pásmu Gazy či na okupovaných územích Ukrajiny, i přesto, že je v její pravomoci zahájit diplomatická jednání potenciálně vedoucí k příměří. Takže co bude výsledkem „daně za bezdětnost?“ No stejně jako u všech „rozpočtových opatření“ vlády jen to, že se pan Michal Strnad a další posunou v žebříčku nejbohatších Čechů o pár příček nahoru a politici si za to vítězně zvednou platy.

To je, vážení přátelé, vize pohádkového světa podle KDU-ČSL.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz