Hlavní obsah
Satira

Milí Slováci, půjčte nám Fica a my vám vrátíme Babiše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Miloslav Hamřík/Pixabay.com

Když se potřebujete zbavit nějaké zbytečné věci, je ideální ji někomu dát. Třeba sousedovi. To samé platí i v politice.

Článek

Sociální sítě, ale i rádoby objektivní média, která se poslední dobou spíše přibližují bulvárním časopisům, zaplavila informace důležitější než válka, chudoba, inflace, ekologie či zombie apokalypsa, a to rozvod Andreje Babiše. Ať už ale tato závažně zlomová událost bude mít jakkoliv devastující následky od nedostatku koblih po další svatbu Agáty Hanychové, co si budeme, Monika Babišová si nyní zřejmě pěkně oddechne. Teď ještě aby si oddechla Česká republika.

A proto se obracím na vás, naši bratia, Slováci. Možná přišel čas, abychom vám vrátili to, co jste si u nás odložili, doufajíce na neurčito. Když už si chcete z naší země dělat zastavárnu, mohli byste poslat alespoň nějakého užitečného politika. Co takhle Roberta Fica? Víte co, já mám geniální nápad. Půjčte nám Fica a my vám vrátíme Babiše. Přeci jen vy už máte Pellegriniho a my bychom si alespoň vyzkoušeli, jaké to je být ve vaší kůži, když vás tak moc za vaši volbu kritizujeme. Vy byste na oplátku obdrželi řepkové lány (vhodné pro alergiky), vysoce kvalitní hnojiva made in Agrofert, které do vašich polí přitáhnou velice vzácný druh hmyzu, odborně označovaný jako „Motýle,“ zásobu mouky, koblihy a ještě vám přidáme jako dárek k nákupu pár kaprů z Bečvy, které jsme na Vánoce nesnědli (za to můžou vegani, ekomatky a hlavně Kalousek). No, myslím, že je to skvělá nabídka, jak by řekl Horst Fuchs: „A to se vyplatí!“

Ale víte co, když už jsme u toho barteru, proč nepovyměňovat více? U nás v Čechách je totiž politika taková neslaná-nemastná. Máme na výběr jen ze samých „páprdů“, kteří vesměs říkají to samé a na mši chodí do té stejné nadnárodní korporace. Chybí nám tu pořádná levice a vlastně i pravice, i když na obzoru startuje motor hranatá legenda, tak uvidíme. Navíc konzerv máme dost a když bude třeba, požádáme Argentince o toho jejich Mileie. Spíš by se nám hodil nějaký revolucionář z druhé strany. Sice tu kandiduje do evropského parlamentu paní Konečná, ale to je pořád takové, dovolím si říct, slabé kafe. My totiž víme, že vy v Bratislavě máte lepší eso v rukávu. Milí Slováci, nechcete nám rovnou půjčit i pana Blahu? Potřebovali bychom trochu pomoci s výzdobou veřejných prostor, ti naši „architekti“ zatím nenašli nic originálnějšího, než Putina v pytli. Jak říkám, neslané-nemastné.

Ale abyste si nemysleli, rozhodně vás nezneužíváme. Takto výhodné obchody může dělat úplně každý s každým. Proč si myslíte, že jsme jen tak, zadarmo, věnovali náš největší grál, ostatkový kříž, Němcům? Jakoby nestačilo, že už jsme jim po revoluci postupně prodali část republiky a necháváme si ceny energií diktovat Lipskou burzou. Nyní konečně chystáme tah věru výhodný, neboť až kříž povezeme zpátky, necháme za něj v Německu pana prezidenta. Vy, milí Slováci, zase můžete vrátit Maďary, které vám z Budapešti poslali. I když rozumím, že emotivní projev Vicy Kerekeš na shromáždění Ivana Korčoka těžko najde náhradu.

Ještě bychom vám mohli nabídnout Piráty, ti totiž vždy zajistí dobrou „smaženici“, avšak od chvíle, co nám neslaná nemastná vládní kavárna zakázala HHC, jsou úplně k ničemu. Zatím ale bude stačit, když si odvezete to, co jste k nám přivezli. Tedy řepkového krále i s jeho holdingy.

Tak zatím, bratrství zdar!

Poznámka: Článek je satira.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz