Hlavní obsah
Satira

Politika je takový cirkus, že běžní klauni za chvíli nebudou mít co žrát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Sachin Bharti/Pexels.com

Kdysi když lidé chtěli pořádnou show, museli do cirkusu. Dnes si stačí pustit zprávy a je o zábavu postaráno. Obzvláště přichází-li eurovolby, měli by se obyvatelé maringotek začít bát o práci.

Článek

Politika vždy bývala sériózní záležitostí. Ovšem časy se mění a dnes sice stále řídí republiku pánové v obleku v nazdobených místnostech, ale na sociálních sítích a ve veřejných debatách se chovají jako čtyřleté děti na pískovišti, které si vzájemně rozšlapaly bábovičky. Levice zakládá koalice s pravicí, pravice zvyšuje daně a následně brečí, že spolužák Reinhard má levnější Nutellu. Poté se celá školka pražské kavárny začne vztekat, že Robertek Ficů a Viktorek Orbánů z vedlejší třídy nechtějí přispět do spolku „Sdružení rodičů a přátel Ukrajiny,“ aby maminky v Praze mohly koupit svým dětem nové tančíky, protože chudince spolužačce Janičce z ministerstva obrany ho na pískovišti rozšlapala šéfka komunistů. Inu, zapomeňte na tradiční klauny s rudými nosy, toto je „Cirkus Česká republika“.

Žonglujeme s pumami, místo nosu máme vlastní trička

Na představení Cirkusu Česká republika jsme nevsadili na tradiční medvědy jezdící na koloběžkách, zato ale máme ostrého „medvídka“ Lubomíra Volného, který umí dát „flákanec,“ a na elektro-koloběžkách u nás jezdili stoupenci zelené ideologie, které jsme ale zrušili, neboť se nám pokaždé přilepili k manéži.

Těšit se můžete zejména na velkou válečnou show. Namísto klasických klaunů s výrazným líčením upřednostňujeme líčení maskující, ladící k uniformě. A také nás uvidíte žonglovat s pumami. S tímto úžasným nápadem přišel jeden pan učitel, který si neuměl udělat pořádek ve třídě a když si všiml, že Vláďa praštil hrabičkama malého Voloďu, protože mu nechtěl půjčit uhelné doly v Donbase, začal oba chlapce motivovat, aby se prali, dokud si vzájemně nevylámou zuby a nevylámou je i celému evropskému pracujícímu lidu. Následně se pak hrozně divil, že v jeho škole je tak drahá Nutella a jak je možné, že v sousedním Německu je levnější.

Za statečnost pak princezna Markétka z TOP 09 darovala šikanovanému Voloďovi tričko s naprosto trapným nápisem, na nějž se ani sám Voloďa moc netvářil. Celý svět se ale zasmál, jak je ten Cirkus Česká republika jedinečný.

Namísto mořské panny máme Atomovou Lady

Kdysi mě jako malou vzal děda do cirkusu a mně se tajil dech, když z umělé mušle vylezla mořská panna. Tu už dnes ale z důvodu globálního oteplování neuvidíme. Možná, že když budete, milé děti, dalších sto let žmoulat papírová brčka, abyste vyvážily uhlíkovou stopu majitelů největších korporací, snad se vrátí. Netřeba však zoufat, máme totiž nevídanou a neokoukanou Atomovou Lady Danu Drábovou, která když si zrovna nehraje s dozimetrem, pobaví svými neotřelými řečmi na síti X.

Jako každý správný politik odloží veškerou soudnost a nebojí se až vulgárně urážet. Nekompromisní tvrdost Atomové Lady pocítila například influncerka Jordanka Jirásková.

Vidět Atomovou Lady je sen každého jaderného nadšence a kdoví, možná, že kdyby se tolik nebála červených tlačítek, zamiloval by se do ní i kolega soudruh inženýr Ďatlov. Žádný výbuch sice nebude, nechybí ale hromadná podpora Izraele v centru Prahy.

Mortal Kombat: Konečná vs. Černochová

A nyní je tu atomový hřib večera. Co by to bylo za kampaň na merche na podporu války bez Jany Černochové. Zatímco jiné dámy nosí v kabelce maximálně čivavu, ministryně obrany má jako zvířátko bojový tančík. A to není všechno.

U nás v Cirkusu Česká republika obleče do zelené i dvouocasého lva. Jelikož prznění státních symbolů je na hraně zákona, není divu, že se proti tomu někteří ohradili, jako například europoslankyně Ing. Kateřina Konečná, která fotku, na níž ministryně s premiérem pózovali v mikině s potiskem na propagaci munice, okomentovala slovy „jak Český lev ke dvoum ocasům přišel.“ To se následně dáma s tančíkem v kabelce začala vztekat a vzniklo bojové vlákno na síti X, plné nadávek o „primitivních krávách pod vlivem alkoholu,“ jež se stalo útočištěm pro antikomunistický fanklub českých Helenek a Pepíků. Zatímco paní Konečné to po dvou tweetech skutečně STAČILO, paní ministryně ještě trucovala v komentářích, že „Žádný bolševický nok nebude urážet našeho pana premiéra.“[citace] A média vyžívající se v politickém buranství měla pré.

Osobně si myslím, že by se obě dámy měly přihlásit do soutěže Clash of the Stars, jelikož to by bylo zajímavější, než všechny televizní debaty dohromady. Schválně jaký tančík by vytáhla z kabelky paní Černochová tentokrát. Nebo eventuálně i protistrana.

Anketa

Komu byste fandili?
Kateřině Konečné
100 %
Janě Černochové
0 %
Ani jedné
0 %
Celkem hlasovalo 6 čtenářů.

Abych pravdu řekla, koalice STAČILO! mi ještě nedávno přišlo jako volitelné hnutí, tedy než jsem zjistila, že jejich součástí je SD-SN, tedy víceméně pravicová strana s nefunkčními internetovými stránkami, jejíž příslušníci v minulosti koketovali s TOP 09 nebo Starosty a jejím zakladatelem je veterán z ODS. Člověk by čekal cokoliv, ale že komunisté půjdou do koalice s liberálními demokraty, to se může stát jen a pouze u nás, v České republice. I když, co se divím, vždyť i Piráti, z počátku revoluční strana, která nyní dělá pravý opak a v europarlamentu schválí snad úplně všechno, se v minulosti spojili se Starosty. Inu, ať volíš, jak volíš, stejně tam nejspíš někde bude zakuklená středo-pravice.

Alena Schillerová hvězda TikToku

Pokud vám arzenál politických kuriozit stále nestačí, je třeba více prozkoumat internet. A pokud si myslíte, že už jste viděli všechno, věřte že NE, bude hůř. Tak například můžete narazit na krále vulgarit Pavla Novotného anebo na vás vyskočí na TikToku Alena Schillerová, jež se zřejmě snaží oslovit mladé, nicméně nepochodila stejně, jako když se o to snažila na instagramu, jehož provoz financovala ze státních peněz. A aby toho nebylo málo, na sociální síti čínského původu to rozjel i Tomio Okamura, mimo jiné lamač řečnických rekordů, který svým více než desetihodinovým projevem rozmetal i Fidela Castra (škoda, že si to rovnou spolu nerozdali v Clash).

Ty jo, teď si říkám, že už chybí jen Jaromír Soukup jako kandidát do Evropského parlamentu a „Cirkus Česká republika“ je kompletní.

Reálně je to k pláči

Tenhle článek je sice psán s nadsázkou, v realitě je ale směřování naší politické scény k pláči. Jak je vůbec možné, že jako občané tolerujeme, aby nás vedl někdo, kdo se ani ve veřejném prostoru neobejde bez urážek a vulgarit? Levicově-pravicové spektrum téměř vymizelo a zůstal jen souboj autoritativních konzervativců proti liberálům, pomalu se sjednocujícím v jednu pražskou kavárnu. Výsledkem je pak to, že žijeme v zemi, kde osoby stejného pohlaví nemohou uzavřít plnohodnotný sňatek, jelikož se ta hospodská banda stále nedokáže dohodnout, ač jde víceméně o přepsání jednoho jediného slova v zákoně, přičemž během těch několika let za to hádání berou takové platy, o nichž se běžnému pracujícímu občanovi ani nesnilo, protože běžný pracující občan nemá čas snít, jelikož ho pronásledují jiné problémy, jako ceny energií, potravin a nedostupnost základní zdravotní péče. (Věděli jste, že v jiných zemích je zcela normální mít zubaře a nečekat rok na kontrolu u očního lékaře?!)

Tito pánové a dámy jsou zároveň chameleoni názorů, jelikož to, co hlásali před volbami, po nich následně sami popírají. A k čemu je nám takový stát, když nepracuje, jak má? Politika by měla být seriózní a pokud chce někdo dělat showbyznys, určitě má spoustu prostoru jinde. Třeba v cirkusu.

Poznámka: Článek obsahuje nadsázku a názory autorky. Faktické informace v textu vychází z následujících zdrojů:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz