Hlavní obsah
Názory a úvahy

Sociální sítě po útoku v Moskvě: Někteří hulváti opravdu neznají meze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Пресс-служба Губернатора Московской области/Mosreg.ru, poskytnutá licence CC Attribution 4.0 International

Ruští hasiči zasahující při útoku 22. 3. 2024

Podpora, propagace a schvalování terorismu je v České republice trestným činem. To ale zřejmě pro některé neplatí, když umírají „nepřátelé“.

Článek

Je pátek večer. Vy a vaše přítelkyně si užíváte koncert, na který jste se těšili celý namáhavý pracovní týden. Jenomže najednou se ozvou podivné rány. A vy už nikdy neuvidíte svoji rodinu, přátele, nikoho. Proč? Protože prostě někomu „ruplo v bedně“ a rozhodl se jen tak postřílet nevinné lidi.

Asi nikdo z nás by nechtěl takovou situaci zažít. Přesto se ale najde mnoho jedinců, pro něž se těžko hledá pojmenování, kteří jsou schopni tragédii oslavovat. Kam až dojde pro-válečný fanatismus, který vtlačuje do společnosti xenofobii a skrývá ji za „pomoc“ napadené Ukrajině?

Svět útok odsoudil

Terorismus a vraždění nevinných lidí jsou v demokratické společnosti nepřípustnými činy. To je naštěstí stanovisko většiny světa a i čeští politici útok odsuzují. Dokonce i tací, jako Vít Rakušan, který byl schopen pověsit na budovu vnitra plakát Putina v pytli, napsal, že „teroristický útok na bezbranné civilisty je neomluvitelný za každých okolností.“

Mezitím česká i zahraniční média situaci sledují a přinášejí stále nové zprávy. Momentálně se, jak uvádí Hospodářské noviny, Rusům povedlo zadržet čtyři osoby s cestovními pasy Tádžikistánu, které prchaly směrem k hranicím Ukrajiny, na niž jsou dle tvrzení FSB napojení. Celkem je ale vyšetřováno 11 lidí. K útoku se následně přihlásila organizace Islámský stát. Počet obětí se odhaduje až na 150.

Samozvaní experti na terorismus: Já tam nebyl, ale vím všechno

Mezitím, co probíhá vyšetřování, se nicméně v diskuzních fórech rozjely bujaré debaty o původu pachatele. Samozřejmě, že se objevilo nespočet hlásných trubek, které bez jakéhokoliv faktického důkazu, začaly žvanit, že za celým útokem stojí ruská vláda, jež se snaží najít novou záminku pro ospravedlnění války na Ukrajině.

No a pak už se výkřiky jen množily. Celý dnešní den narážím na nechutné výplody, počínaje tím, že si za to Rusové mohou sami, že si to vlastně zasloužili, protože Putin zaútočil na Ukrajinu, až po vyzývání k pomočení pietního místa u ruské ambasády. Vážně tohle přijde někomu normální?

Není to přeci tak dávno, co se podobný útok odehrál u nás v Praze, na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Nechci, aby to teď vyznělo nějak necitlivě, ale představte si, že by Rusové na sociálních sítích psali, že „Češi nejsou lidi a zasloužili si, aby je někdo postřílel, protože posílají zbraně Ukrajině, které zabíjí Rusy,“ přičemž by se na ruských blozích začaly objevovat články o tom, že „si útok objednala česká vláda, aby měla záminku pro vyslání vojsk na Ukrajinu,“ třeba. Hádám, že by stačil jeden takový příspěvek a už by to celou republiku (právem) zvedlo ze židlí.

Je třeba si uvědomit, že stejně jako na fakultě, i zde umírali nevinní lidé, kteří se absolutně ničím neprovinili. Zajisté mezi nimi byli i tací, co Putina nevolili, nesouhlasí s akcemi ruské vlády za hranicemi federace, dost možná proti nim i protestují a mají díky tomu problémy v běžném životě. Tito lidé si pouze chtěli užít koncert, přičemž se nacházeli ve špatnou dobu na špatném místě.

Bohužel, vždycky se najdou hlasy na dně lidské společnosti, které spustí oslavné fanfáry a budou vyzývat k ničení pietních míst. Uvidíme, jestli se jimi i tentokrát bude Policie ČR zabývat.

Xenofobní společenská bublina

Někdo možná může namítat, že chování, o němž tu píšu, se týká jen malého segmentu společnosti. No, je sice fakt, že příspěvků za hranou zákona není zas tolik, ovšem právě těchto pár jedinců je nejvíce slyšet. Navíc nejde ani tolik o ně, jako spíš o samotnou nenávist a nálady s ní hraničící, protože to je kořenem extremismu.

Problémem je už totiž samotný fakt, že naše společnost, tentokrát již jako celek, se primárně orientuje na to, jaké národnosti byli oběti i pachatelé a snaží se tragédii přiřknout politický potenciál. Ačkoliv se Evropa snaží být liberální, jak jen to jde, přeci jen u nás panuje generalizace a předsudky.

A není to pouze o Rusku. Už několikrát jsem v médiích narazila například na zprávy o válečných zločinech v Palestině, které dav komentujících oslavoval. A teď je úplně jedno, na jaké straně stojíte, pokud někdo vyvraždí rodinu v jejich vlastním domě a následně se vyfotí v dětském pokoji, asi jen těžko s takovým činem najde v civilizované společnosti pochopení. Ovšem lidskost najednou začne upadat, když se dozvíme, že pachatel byl ze spřátelené země nebo vyznával stejnou ideologii. To se pak najednou s pojmem „oběť“ začne čachrovat ve velkém, jak se to komu zrovna hodí.

A podobně je to se vším. Stane se nějaký zločin a první, o čem se ve společnosti diskutuje, je barva pleti či národnost osob v situaci figurujících. Takže ať si hrajeme na „sebeprogresivnější,“ stejně nakonec převládne buranství.

Článek byl zpracován dne 24. 3. 2024 na základě informací aktuálních k tomuto datu. Veškeré zdroje jsou uvedeny přímo v textu.

Zdroj úvodního obrázku: https://mosreg.ru/sobytiya/novosti/news-submoscow/gubernator-podmoskovya-na-meste-terakta-v-crocus-city-hall-delaetsya-vse-dlya-spaseniya-lyudei, podmínky licence https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz