Hlavní obsah
Lidé a společnost

Stal se zázrak? Příběh kostela v Avdijivce

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: National Police of Ukraine, CC BY 4.0 via Wikimedia Commons

Kostel svaté Máří Magdalény během války na Ukrajině

Pevné zdivo, nebo skutečně Boží vůle? Pravoslavný kostel v Avdijivce odolal i nejtvrdšímu bombardování.

Článek

Když v únoru letošního roku padlo strategické město severně od Doněcku Avdijivka definitivně do ruských rukou, zbyly z této „nedobytné pevnosti Donbasu“ už jen ruiny a popel. Pravoslavný chrám svaté Máří Magdaleny na samém okraji města ale zůstal, ač značně poškozen, stát na svém místě dál. Místní právem hovoří o zázraku.

Dvacet jedna let života, deset let utrpení

První stavební kámen kostela položil Metropolita Hilarion Doněcku a Mariupolu 10. května 2003. První liturgie se zde konala 4. srpna 2005. V roce 2007, konkrétně 10. února, byl nejvyšším představitelem ukrajinské pravoslavné církve posvěcen zvon. Tehdy ještě nikdo netušil, že rozvernou Avdijivku jednoho dne zahalí válečná mračna.

Foto: Anastasiya Fedorenko, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Kostel v roce 2007

Před začátkem občanské války v Donbasu žilo ve městě dle oficiálních statistik 35 000 lidí. Dnes zde zůstala už jen méně než tisícovka nejodvážnějších, kteří své domovy natolik milují, že je nedokáží opustit. V roce 2014 obsadili město doněčtí separatisté, v červenci ho ale dobyla zpět ukrajinská armáda. Po celých deset let se Avdijivka nacházela uprostřed válečné zóny, v lednu roku 2022, tedy ještě před vpádem ruských vojsk, se tu opět rozhořely tvrdé boje a od té doby město sužovala ta nejtrpčí muka.

Z fotografií, jež volně kolují po internetu, doslova mrazí. Avdijivka připomíná jedno velké spáleniště, skoro se mi ani nechce věřit, že pod všemi těmi sutinami stále přežívají ještě nějací lidé a čekají, až „znovu vysvitne slunce.“ Bombardování se nevyhnul jediný dům. Ani symbol pravoslavné víry, který byl sice poničen, avšak nezbourán.

Foto: National Police of Ukraine, CC BY 4.0, via Wikimedia Commons

Avdijivka během bojů (2024)

Místní hovoří o zázraku

Když proniknete do místních diskuzí, mnozí věří, že chrám opravdu ochránili všichni svatí. „Bůh je nezlomný,“ říkají. Ukrajinská pravoslavná církev na svém portálu sdílela video zachycující kostel a jeho okolí, k čemuž napsala, že jsou na chrámu vidět stopy po odstřelování, nicméně k tragickému poškození nedošlo, což je patrné i z jiných fotodokumentací nezávislých novinářů.

Zvenku zdivo kostela provrtaly střely. Části se i sesypaly, kopule už zlatem nezáří. Uvnitř nalézáme sem tam sutě a sklo. Ale až na trochu oloupané omítky setrvaly obrazy svatých téměř nepoškozené. Oltář a všechna svatá místa zůstala nedotčena a ani zlaté lustry nespadly ze stropu. Portrét patronky Máří Magdaleny dokonce neutrpěl jediné škrábnutí. Zatímco pohlédnete-li z okna, spatříte vyhořelé trosky obytných domů v hromadě popela.

Je jen na vás, zda budete na celou věc hledět zcela materialisticky anebo skutečně uvěříte tomu, že Kostel svaté Máří Magdalény v těch nejukrutnějších chvílích skutečně chránili svatí. Momentálně, když válečná bouře utichla, probíhají na kostele opravy, tudíž se brzy dočká (nebo možná už dočkal) nové fasády i oken a podpis krušných časů bude z vnějšku zcela vymazán, ovšem pro místní bude stále historickým symbolem boží nezlomnosti.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz