Hlavní obsah
Psychologie

Syndrom vařené žáby aneb riziko postupných změn, které vás dostane na dno

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Unsplash

Pomalounku, polehounku, člověk si ani nevšimne. Nenápadnými, ale pečlivě promyšlenými kroky vás člověk dokáže zmanipulovat, rozložit vaši psychiku a dostat na dno. Víte, co je syndrom vařené žáby?

Článek

Bajka jako inspirace

Bajka praví, že hodíte-li žábu do vroucí vody, ihned vyskočí. Když ale žábu dáte do hrnce a vodu pomalu ohříváte, ani si nevšimne, že se zaživa uvaří. Co to znamená v mezilidských vztazích?

Náhlé šílenství nás šokuje, postupného si ani nevšimneme

Nebezpečí žabího syndromu spočívá v tom, že si jen stěží dokážeme uvědomit, že se nacházíme v nezdravém vztahu. Nemusí jít přitom nutně o ten milostný, syndrom vařené žáby zažijete i v práci nebo mezi přáteli. Tyto přátele bych dala do uvozovek, protože můžeme polemizovat o tom, zda jsou opravdovými přáteli, chtějí-li nás „uvařit zaživa“.

Vlastní zkušenost je k nezaplacení

Ano, ano, jakmile si něco zažijeme na vlastní kůži, nezapomenutelně se nám to vepíše do paměti. Syndrom vařené žáby jsem zažila v práci. Postupné přidávání práce, nenápadné přesčasy, které přeci děláte z lásky k práci a hlavně, čím víc toho uděláš, tím blíž je tvoje povýšení. Povýšení znamená více peněz a splněný sen. Víte, jak tohle většinou dopadne? Dělala jsem práci za několik lidí za téměř minimální plat, na firmě mi záleželo jako kdyby byla moje a odměna? Ukončení pracovního poměru.

Byla to hořká pilulka, která mi ukázala, že hranice jsou důležité a moje hodnota ještě důležitější. A můj čas? Ten se nedá vyčíslit.

Syndrom vařené žáby ve vztazích

Ten zažil kdekdo z nás, moje kamarádky nevyjímaje. Totiž zamilovaní lidé často nevidí věci tak, jak jsou. Přešlapy omlouvají, náznaky nebezpečí ignorují a nakonec jste ráda, když váš partner vůbec dorazí domů. Zatímco kamarádky kroutí hlavou a mluví o nerespektování, pokud váš partner zmizí na celou noc bůhví kam, skoro „uvařená žába“ má radost, že se její láska vrátila. Těchto příkladů bych mohla vypsat milion, ovšem víte, co je nejdůležitější poselství?

Nemusíte vyzkoušet všechno na vlastní kůži. Občas stačí si o nějakých hrůzách jenom počíst, zamyslet a kdyby náhodou… vezměte nohy na ramena. Vařenou žábu nikdo nechce a už vůbec ne někoho, kdo ji vaří.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz