Hlavní obsah
Cestování

Výlety po Česku: Příhrazské skály jsou dechberoucí dobrodružství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Nicol Prosová

S věkem přichází i láska k přírodě a víkendové výlety, které vám dokonale zrelaxují hlavu. Alespoň tak to platí u nás. Čím dál více lidí vyhledává víkendové úniky z reality a Příhrazské skály jsou naprosto dokonalá destinace!

Článek

Málokdo o nich ví, ačkoliv vycházky skrz ně jsou opravdu dokonalé. Není zde příliš kopců, na každém kroku je nějaká vyhlídka a jako bonus je, že potkáte minimum lidí. Okruhů je zde nesčetně a z Příhrazských skal můžete volně přejít do Českého ráje nebo Hruboskalska.

Kde začít?

Parkoviště Na Krásné vyhlídce je ideální start, kde potkáte patrně nejvíce lidí za celou dobu své tůry. Najdete zde i restauraci a mini ZOO. Nečekejte slony ani tygry, ale kozy, které si můžete i pohladit. Parkovné se zde neplatí a právě zde najdete výchozí bod pro velkou řadu turistických tras.

Drábské světničky vám zřejmě něco říkat budou, nejen instagramové královny milují místa zde, kvůli dokonalým západům slunce a výhledům, které jsou nejen fotogenické, ale i dechberoucí. My jsme se rozhodli tuto část vynechat, jelikož preferujeme větší klid během vycházek.

Foto: Nicol Prosová

Příhrazské skály

Naše trasa

Z Naší Krásné vyhlídky jsme vyrazili po modré na Hrázku, poté pár kilometrů po žluté, než jsme se vrátili na modrou a prošli roklí Obora. Původně jsme chtěli dojít k zámečku Bellevue v oboře Žehrov. Nezjistili jsme si ale, že je obora celá oplocená a přístup dovnitř není možný. Vrátili jsme se tedy na modrou a došli až k rozcestníku Hynšta, kde jsme se napojili na Zlatou stezku Českého ráje.

Za celou dobu jsme potkali zhruba deset lidí a nula psů, což je pro nás značka ideál, jelikož náš čtyřnohý parťák nemá rád společnost. Zlatou stezkou dojdete přímo zpátky na parkoviště, kde se můžete posilnit, nebo je tady ještě jedna zcela výjimečná varianta.

Nejkrásnější zakončení výletu

My jsme sedli do auta a zhruba 11 minut dojeli do Kláštera Hradiště nad Jizerou do restaurace Skála. Nejen, že zde mají úžasné pivo a jídlo, ale celá restaurace se nachází opravdu ve skále. Prostory restaurace jsou historicky zapsány už v polovině 12. století a jsou ručně vytesány mnichy, kterým to trvalo dlouhých 38 let. Ostatně tu atmosféru prostě musíme začít a my si po 17 kilometrech v nohách úžasně pochutnali!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz