Hlavní obsah
Knihy a literatura

Jak zbohatnout a být šťastný aneb Almanach Navala Ravikanta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay, Creative Commons, pexels.com

Almanach Navala Ravikanta je další z řady knih věnující se osobnímu rozvoji a cestám, jak prožít spokojenější život. Knihu lze zakoupit v češtině, ale anglická verze je k dispozici zdarma. Vyplatí se investovat čas do přečtení této knihy?

Článek

Kniha shrnuje myšlenky Navala Ravikanta, ale obsah knihy sestavil Eric Jorgenson. Sestavil jí z Navalových tweetů, rozhovorů a přednášek. Najdete zde také předslov Tima Ferrisse (americký spisovatel a autor řady bestsellerů o osobním rozvoji).

Kdo je Naval Ravikant

Naval Ravikant je úspěšný indicko-americký podnikatel a investor. Narodil v Dillí. V devíti letech se přestěhoval do New Yorku. Je absolventem prestižních škol Stuyvesant High School a Dartmouth. Je spoluzakladatelem společnosti AngelList. Více viz Wikipedie.

Foto: Norbert Gulevič

Almanach Navala Ravikanta

Bohatství

„Vydělávání peněz není něco, co děláte - je to dovednost, kterou se naučíte“. Touto větou začíná první část knihy, kde se seznámíme s Navalovými myšlenkami na téma Bohatství.

Zkusím stručně shrnout hlavní myšlenkové koncepty, které Naval v první části knihy popisuje:

Pákový efekt. Naval popisuje tři druhy páky - práci, kapitál a produkty bez mezních nákladů na jejich replikaci (knihy, média, filmy a kód). Naval říká, že bohatství vybudujete tak, že se naučíte využívat páku.

Složené úročení. Složené úročení chápe jako důležitý koncept a vysvětluje, že tím nemyslí pouze úročení kapitálu. Naval říká, že všechny výnosy v životě, ať už jde o bohatství, vztahy, nebo znalosti, pochází ze složeného úročení.

Specifické znalosti. Specifické znalosti jsou znalosti, které se nedají získat školením. Cokoliv, co mohou naučit vás, dokážou naučit i někoho jiného, kdo vás potom nahradí. Naval radí, abyste poznali a vybudovali svoje specifické znalosti. V knize se dozvíte i konkrétní příklady. Naval také dodává, že Internet masivně otevřel prostor pro budování všemožných typů kariér, což si většina lidí zatím neuvědomila.

Přijměte odpovědnost. Pokud přijmete osobní odpovědnost a podstoupíte riziko, společnost vás odmění důvěrou, kapitálem a pákou. To vám umožní znásobit vklady.

Dlouhodobé hry. Naval radí: Hrajte dlouhodobé hry a budujte dlouhodobé vztahy s lidmi myslícími dlouhodobě. Jen tak dokážete naplno využít složené úročení.

Úsudek. Úsudek je v podnikání důležitější než tvrdá práce. Říká, že v době pákového efektu může jedno správné rozhodnutí vyhrát na celé čáře.

Udělejte ze sebe produkt. Naval popisuje, proč je to důležité a co konkrétně si pod tím představuje.

Štěstí

Druhá část knihy je věnovaná Navalovým myšlenkám na téma Štěstí. V úvodu vysvětluje, že štěstí (stejně jako popisoval u tématu “bohatství”) je dovednost, kterou se lze naučit. Také říká, že štěstí je to, co zůstane, když odstraníte pocit, že vám v životě něco chybí.

K tématu štěstí stručně shrnu základní myšlenky, kterým se Naval detailně věnuje:

  • štěstí je volba,
  • štěstí vyžaduje přítomnost,
  • štěstí vyžaduje klid,
  • každá touha je neštěstím, které jste si sami vybrali,
  • úspěch vám štěstí nezaručí,
  • závist je nepřítelem štěstí,
  • štěstí se buduje prostřednictvím návyků,
  • najděte štěstí v přijetí.

V dalších blocích se Naval dotýká tématu stravy, cvičení a především meditace. Říká, že čas strávený nerozptylováním se a o samotě, při sebezkoumání, psaní deníku, meditaci, vyřeší nedořešené a z mentálně tlustých nás udělá fit.

V posledním bloku druhé části se Naval stručně věnuje filozofickým otázkám. Odpovídá zde na tyto otázky:

  • Co je smyslem a cílem života?
  • Jaké jsou základní hodnoty?

Bonus

V poslední části najdete bohatý seznam (Navalem doporučené) literatury, kterou můžete využít k dalšímu rozvoji. Obsah knihy je také zdarma k dispozici na stránce www.navalmanack.com

Závěr

Knihu určitě doporučuji k přečtení. Nikdy neuškodí zjistit, jak přemýšlí úspěšná osobnost. Naval nabízí zajímavé myšlenkové koncepty, které vás mohou inspirovat. Hodnocení knihy naleznete také na těchto stránkách:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz