Hlavní obsah
Cestování

Tip na výlet: Procházka Jáchymovským peklem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Norbert Gulevič

Výhled na Jáchymov z naučné stezky Jáchymovské peklo

Na Karlovarsku najdete řadu atraktivních naučných stezek, které vás provedou krásnou přírodou i (mnohdy pohnutou) historií. Jednou z nich je naučná stezka Jáchymovské peklo.

Článek

Naučná stezka připomíná pracovní tábory pro těžbu uranu v 50. letech 20. století pro potřeby zbrojního průmyslu tehdejšího Sovětského svazu.

Cesta začíná u muzea Královská mincovna (Mapy.cz), které také stojí za návštěvu. Zaparkovat můžete třeba u radnice (Mapy.cz).

První zastávkou je důl Svornost, kde se těžila uranová ruda. Dále vás čeká prudký výšlap po Mauthausenských schodech, po kterých se přesouvali vězni mezi dolem Svornost a stejnojmenným pracovním táborem.

Foto: Norbert Gulevič

Důl Svornost

Foto: Norbert Gulevič

Pracovní tábor Svornost

Cestou narazíte i na několik atraktivních vyhlídkových míst, ze kterých budete mít Jáchymov jako na dlani.

Další z bývalých dolů, který minete, je důl Eduard. Těžilo se zde stříbro, později uran. Následují objekty Řetízkárna (bývalá důlní převlékárna), bývalý pracovní tábor Rovnost a tzv. Palečkův hrad - jde o zříceninu miniatury gotického hradu, která je spojována se sadistickým velitelem tábora Rovnost Františkem Palečkem. Ten si ji nechal postavit od vězňů.

Foto: Norbert Gulevič

Palečkův hrad

Cestou se dozvíte řadu historických faktů. Například o útěcích z místních pracovních táborů. Záznamy hovoří o 584 uprchlých vězních v letech 1949 až 1959. Z toho 31 bylo na útěku zastřeleno.

V závěru cesty narazíte na zříceninu hradu Freudenstein (také Šlikův hrádek). Zde se nachází věž Prachárna a především věž Šlikovka. O historii hradu i rodu Šliků si můžete přečíst na informační tabuli.

Foto: Norbert Gulevič

Věž Šlikovka

Poslední zastávkou je Štola č. 1 - hornické muzeum. Nachází se zde malá expozice důlní techniky.

Naučná stezka měří osm kilometrů a zvládnete ji za dvě hodiny. S přestávkou na svačinu dvě a půl hodiny. Na adrese https://retizkarna.cz/prochazky/ si lze dokonce objednat i komentovanou procházku. Výškový profil naučné stezky uvádím na obrázku níže:

Foto: Norbert Gulevič/Mapy.cz

Výškový profil naučné stezky Jáchymovské peklo

Doporučuji i tyto pořady na Streamu, které souvisejí s místní historií:

Odkaz na naučnou stezku Jáchymovské peklo na Mapy.cz: https://mapy.cz/s/donazuhufa

V blízkosti se nachází také naučná stezka O radonu (Mapy.cz). Pokud preferujte spíše jízdu na kole, tak okruh naučné stezky Jáchymovské peklo protíná cyklostezka 2198.

Výlet můžete zakončit třeba v Krušnohorské apatyce poblíž kostela sv. Jáchyma. Zde můžete ochutnat například lázeňskou kopřivovou oplatku nebo i další produkty z bylinek.

Foto: Norbert Gulevič

Kopřivová oplatka

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz