Hlavní obsah
Bydlení

Co dělá bydlení v podkroví tak atraktivním?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

zdroj Pixabay

Bydlet v podkroví nejsou jen ekonomické důvody. Stavebních pozemků není zase tolik, a jsou dost drahé. Ale kdo staví v podkroví, nepotřebuje žádný pozemek. Zároveň střecha a stěny již existují. Bydlení pod zkosenou střechou je prostě romantika.

Článek

Přestavba nevyužitého podkroví vlastním přičiněním nabízí dostatek kreativity, ušetření finančních prostředků, ale hlavně získání nového skvělého bydlení. Že jste ještě nikdy nic tak složitého nebudovali? Najděte v sobě dostatek sebedůvěry a pusťte se s chutí do práce. V nabídce knihkupectví je dostatek knih a příruček, které vám budou rádcem.

Láska ke dřevu nerezaví

Dřevo je základním a neodmyslitelným prvkem podkroví. Je to úžasný, teplý a příjemný materiál, který zásadní mírou dodává ráz životu pod střechou. Dřevěný masiv nebo dřevo v podobě materiálů vyrobených na bázi dřeva se využívá ke konstrukci prvků krovů, na podlahy, parkety a nábytku.

Krásnou dřevěnou podlahu představují klasické parketové kazety, také dobrá volba je hotová parketová podlaha, která působí opticky hřejivě a esteticky. Komu učarovala vůně dřeva, kvalita a krásné dekory masivního dřeva, ten si v podkrovním bytě opravdu přijde na své.

Schodiště pohyblivé nebo pevné?

Přístup do podkrovních prostor je logicky řešen schodištěm. Pokud má být přístup do podkroví vyřešen bezpečně a bez velkých nároků na prostor, je potřeba se rozhodnout mezi dvěma typy. Pevné schodiště má své stálé místo, ale druhá varianta, to je pohyblivé schodiště, vyžaduje podlahovou plochu, na které stojí. Výhodou pohyblivého schodiště je jeho variabilnost. Používá se, jen když jej potřebujeme a nezasahuje trvale do prostoru. Nákladnější jsou pevně stavěné modely. A tak je na vás, jak se rozhodnete.

Šikmá linie nábytku

Nábytek pro bydlení v podkroví je speciálně vyrobený pro sklon střechy, tedy sešikmená linie je i součástí nábytku. Při výběru nábytku bychom měli s barvami šetřit, to znamená volit spíš jemné světlé barvy. Malým místnostem nesvědčí tmavé barvy, vše by mělo být světlé a přívětivé.

Dětem se také líbí

Sešikmené podkrovní místnosti podněcují k dětské fantazii a rády si tam hrají. Prostředí vlastně koresponduje s jejich vzrůstem, podkroví dětem připadá jako domeček na míru. Při navrhování nábytku do dětského pokoje by se mělo brát v úvahu praktické hledisko a nezapomínat na odkládací nábytek. Děti mají mnoho zájmů a nemělo by se zapomenout na koutek pro uložení hraček, knih a oblečení.

Výhody versus nevýhody podkroví

Vertikální působení světla, které proniká do podkrovního bytu střešními okny až do nejvzdálenějších koutů bytu a dovedou působit velmi uklidňujícím dojmem. První sluneční paprsky jsou příjemné, ale jiné je to uprostřed léta. Zejména u oken orientovaných na jih nejsou pak vítané.

V kontrastu se slunečními paprsky je to i s deštěm. Příjemné kapky drobného deště se mohou změnit v nesnesitelný hluk, který může způsobit nekonečně trvající liják.

Tyto nevýhody, které jsou u podkrovních bytů známé, vyváží a daleko předčí přitažlivost velkého pohodlí, kterým život v podkrovním bytě disponuje. Podkrovní místnosti, situované v nejvyšší části domu, vzdálené od hluku a prachu z ulice, jsou vaším skvělým zázemím.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz