Hlavní obsah
Krása a fitness

Zhubněte s ovesnými vločkami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay

„Dej kobylám, to ti povídám, dej kobylám ovsa.“ Tak zní slova staré lidové písničky . A ne nadarmo se říká, že nejlepší a nejvýkonnější jsou koně, kteří jsou živeni ovsem. Ovesné vločky úžasně prospívají i našemu tělu.

Článek

Před časem trochu v zapomnění, dnes potravina s bohatým obsahem vlákniny,  oslavuje velkolepý návrat. A oprávněně. Kdo by to do nich řekl, že skrývají v sobě tolik bohatství, které mohou darovat našemu tělu.

Ovesné vločky jsou doslova napěchované zdravím. Jsou tam prospěšné minerály a vitamíny, z těch nejznámějších můžeme jmenovat A, B1, B2, D, E. Obsahují také železo a vápník, fosfor i lecitin, ale i hořčík, zinek, měď, mangan a spoustu důležitých minerálních látek.

Vhodné k dietám

Ovesné vločky jsou bohaté na vlákniny, sacharidy, bílkoviny a mají zanedbatelné procento tuku. Pro nízký obsah kalorií jsou ovesné vločky inspirací k dietám všeho druhu. Jsou lehce  stravitelné, dovedou nasytit na delší dobu a tlumí pocit hladu. S ovesnými vločkami nastartujete tak každodenně svůj organismus, získáte tak potřebnou energii.

Vločková snídaně

Vyžaduje to systematičnost a pravidelnost. Vločková snídaně je nenáročná na čas a nastartujete tak každodenně váš organismus. Vždy večer ovesné vločky namočíte do misky s mlékem nebo vodou, aby změkly a nabobtnaly. Když zapomenete je nechat nabobtnat již večer, nic není ztraceno. Zalijte je v hrníčku vroucí vodou, jako když si zaléváte kávu. Vodu nalijte maličko nad úroveň vloček, zamíchejte lžičkou a nechte je jen pár minut odstát. Máte tak rychlou kaši, kterou si dochutíte jak sami chcete. Oslaďte medem, můžete přidat ořechy, rozinky, případně nějaké nakrájené ovoce. Ovesné vločky jsou vynikajícím zdrojem energie a podpůrným prostředkem k nárůstu svalové hmoty.

Vláknina rozpustná a nerozpustná

Je ve vyváženém poměru. Nerozpustnou vlákninu nemůže organismus v tenkém střevě rozložit ani vstřebat, ani nijak využít jako zdroj energie. Nestravitelná vláknina pomáhá k lepšímu trávení, prevencí při zácpě, má významný vliv na funkci trávicího traktu.

Rozpustná vláknina působí jako prevence cukrovky tím, že snižuje hladinu krevního cukru a napomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi. Úroveň krevního cukru v organismu zůstává vyrovnaná (nepřemáhají vás chutě na sladké) a pozitivně ovlivňuje vzestup  hladiny inzulínu. Ovesné  vločky jsou coby substrátem pro střevní mikroflóru se schopností nasát vodu a toxické látky ve střevním obsahu. Napomáhají odbourávat tuk a cholesterolu v našem těle.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz