Hlavní obsah
Aktuální dění

Bitva o Senát na Jablonecku. Do boje jde šestice kandidátů

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Oldrich Szaban

O Senát za Jablonecko zabojuje šest kandidátů.

Z šesti kandidátů si budou moci vybírat voliči na podzim v senátních volbách na Jablonecku a Semilsku. Je to nejméně od roku 1996, kdy se do Senátu volilo poprvé.

Článek

Před šesti lety se o funkci senátora za obvod 35 ucházelo sedm lidí, volby vyhrál Jaroslav Zeman z ODS, který tehdy mandát obhajoval. Volby do třetiny Senátu se uskuteční spolu s krajskými volbami 20. a 21. září, případné druhé kolo bude o týden později.

Majitel společnosti Detoa a starosta Albrechtic v Jizerských horách Jaroslav Zeman z ODS měl v roce 2018 i podporu Starostů pro Liberecký kraj. Do druhého kola tehdy postoupil s právničkou Michaelou Tejmlovou (Senátor 21). Zeman křeslo obhájil se ziskem 56,42 procenta hlasů, znovu už nekandiduje. K volbám tehdy přišlo v prvním kole 44,38 procenta voličů a ve druhém bylo 19,53 procenta hlasujících.

Spolu nominovalo ředitele nemocnice

Kandidátem koalice SPOLU pro podzimní volby do Senátu za obvod č. 35 Jablonecko, Semilsko je člen ODS, dlouholetý ředitel Nemocnice Jablonec nad Nisou Vít Němeček. „Vítek Němeček je silnou osobností s bohatými politickými i profesními zkušenostmi. Je racionální a konstruktivní člověk s hlubokým smyslem pro pravicovou politiku. Na jeho nominaci jsme se v ODS shodli jednomyslně a velmi mě těší, že plnou podporu získal i u našich partnerů v koalici Spolu,“ sdělil poslanec Petr Beitl, předseda regionální rady Libereckého kraje.

„Projekt Spolu se propisuje do všech voleb, a proto je dobře, že jsme v senátním obvodě Jablonec nad Nisou dokázali najít shodu na jednom silném jméně. Pan doktor Němeček má plnou podporu TOP 09 a věříme, že uspěje a obvod Jablonec nad Nisou a Semily získá velmi kvalitního senátora se silnými vazbami na náš region,“ uvedl Zdeněk Chmelík, předseda krajské organizace TOP 09. Němečka podpořil i Štěpán Mattek, krajský předseda KDU-ČSL.

V Senátu se Vít Němeček, který je dlouholetým ředitelem jablonecké nemocnice, chce logicky věnovat hlavně zdravotnictví. „Jako senátor budu usilovat o změny ve vzdělávání a kompetencích zdravotníků, což dle mého názoru, pomůže řešit nedostatek některých specialistů. Za důležité nejen pro náš region považuji i vyvíjet tlak na narovnání plateb zdravotních pojišťoven nemocnicím střední velikosti, jako je ta v Jablonci, Semilech a Jilemnici. Je to zásadní pro jejich běžný provoz, platy lékařů, sester a ostatních zaměstnanců, ale i pro jejich další rozvoj a konkurenceschopnost. Klíčovou otázkou k efektivní práci zdravotníků a fungování celého systému je digitalizace,“ objasnil Němeček.

Minulá finalistka kandiduje opět

Michaela Tejmlová kandiduje opět. Na zahájení kampaně ji přijel podpořit senátor a advokát Václav Láska, který je předsedou a zakladatelem hnutí Senátor 21 a předsedá též senátorskému Klubu pro liberální demokracii - Senátor 21. „Seznámili jsme se před deseti lety a lidsky jsme si sedli. Shodli jsme se, že bychom si v politice přáli normální pracující lidi. Jeho hnutí Sen 21 mě navrhuje. Podporuje nezávislé osobnosti, u kterých věří, že by měly v Senátu smysl. Senát je daleko méně o politických stranách a o politikaření, ale měl by být o tom, aby tam byli odborníci, kteří budou kvalifikovaně a kvalitně o věcech diskutovat,“ uvedla na zahájení své senátní kampaně Michaela Tejmlová. Tu podporují v kandidatuře i Zelení a Piráti.

„Jsem právnička. Moje celoživotní agenda je poskytování právního poradenství, hlavně v evropském právu, ale samozřejmě je to propojené s českým právním řádem. Hodně mě naplňuje hledat konkrétní řešení pro lidi, ale zároveň pak nemůžete měnit co vidíte, že nefunguje a zapojit se do toho. Z těchto důvodů do těch kampaní chodím,“ prozradila. „Pracuju ráda. Při tvorbě právních předpisů bych se snažila pohlídat, aby byly hlavně ve prospěch lidí, ne státu či velkých korporací. A také, aby právní řád byl jednoduchý, logický, srozumitelný,“ vysvětlila. Senát se do tohoto procesu zapojuje. „Přes senátní evropský výbor se Senát může vyjadřovat i k evropské legislativě. Jedna třetina našich zákonů je ovlivněná z Bruselu, propisuje se sem. Senát se - ještě předtím, než že se odhlasují v Bruselu - může k nim vyjádřit. A může říci, že toto není v prospěch našich lidí, nebo že by si toto členské státy měly regulovat samy,“ objasnila.

„Je někdy těžké najít všechny souvislosti, co zamýšlí a na koho všeho se legislativa bude vztahovat. Tím, že s tím pracuji každodenně, bych toto dokázala dobře pohlídat. Hlavně mě baví - protože jsem mediátorka - komunikovat se všemi možnými skupinami lidí. Je potřeba vyslechnout hodně stran a zvážit, jak legislativu vytvořit. Mohla by se podle mě dělat legislativa o hodně lépe. Tím, že toto umím, si myslím, že bych tam byla posilou,“ konstatovala Michaela Tejmlová.

Za hnutí ANO zabojuje Kroupa

Za hnutí ANO bude do Senátu na Jablonecku kandidovat nestraník, podnikatel Milan Kroupa (50), který byl před šesti lety necelý rok primátorem Jablonce nad Nisou. „Zastávám tradiční hodnoty, jako jsou rodina, práce a morálka. Záležitosti, které byly dřív běžné a normální, se dnes bohužel z našich životů vytrácejí. Vím, že nezastavím čas ani technologický pokrok, ale minimálně jako senátor mohu ovlivnit to, co se objeví v českých zákonech. Třeba nesmyslná evropská nařízení související s Green Dealem bych jako senátor nikdy nepodpořil,“ řekl ČTK Kroupa. Jeho kampaň odstartuje v srpnu a k dispozici bude mít zhruba milion korun.

Kroupa před šesti lety vedl kandidátku ANO v komunálních volbách v Jablonci, hnutí tehdy skončilo druhé za ODS, ale spojilo se v koalici s Piráty, uskupením Společně pro Jablonec a připojil se i jeden ze dvou zastupitelů za Novou budoucnost pro Jablonec. Koalice měla 17 mandátů ze 30 v zastupitelstvu a Kroupa se stal primátorem. Koalice ale nevydržela a o rok později se na podzim 2019 rozpadla, novou koalici sestavila ODS a primátorem se stal na zbytek volebního období občanský demokrat Jiří Čeřovský.

Už druhé volební období je Kroupa ve druhém největším městě Libereckého kraje řadovým zastupitelem. „Jsem zvyklý pomáhat lidem a pomůžu komukoliv, kdo za mnou přijde. Senátoři tu nejsou jenom od toho, aby zvedali ruce v Senátu, mohou pro zlepšení života voličů ve svých obvodech udělat spoustu dobrých věcí. A jak tak jezdím po Jablonecku a Semilsku a mluvím s nimi, vidím, že mě v případě úspěchu ve volbách čeká hodně práce,“ dodal Kroupa.

Starostové vysílají do boje starostku Semil

Starosty pro Liberecký kraj letos bude v boji o Senát v obvodě Jablonec zastupovat dlouholetá starostka Semil Lena Mlejnková. „Chtěla bych v případě zvolení do Senátu dostarostovat jako neuvolněná, protože jsou rozjeté velké projekty, které bych ráda dokončila. Vím po vzoru Michaela Canova, že tohle lze skloubit časově i pracovně. Do krajského zastupitelstva bych chtěla být řadovým členem,“ vysvětlila pro Osonoviny. „V Senátu bych se chtěla věnovat sociálnu, myslím, že na vsi a ve městě k tomu má blízko každý, protože sociální služby jsou potřeba. V tom mám docela slušnou praxi. Případně bych mohla nabídnout i zdravotnictví, protože tomu jsem se také věnovala,“ upřesnila Lena Mlejnková. Znovu se o místo v Senátu uchází také ředitel jablonecké městské policie Michal Švarc z SPD.

Zdroj: https://www.ods.cz/region.liberecky/clanek/25848-koalice-spolu-posila-do-senatu-za-jablonecko-a-semilsko-chirurga-vita-nemecka

https://www.osonoviny.cz/politika/michaela-tejmlova-opet-bojuje-o-senatorsky-sen/

https://www.osonoviny.cz/politika/bitva-o-senat-bude-i-v-jablonci-a-mlade-boleslavi/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz