Hlavní obsah
Názory a úvahy

Migrační pakt a Rakušanova výjimka, která výjimkou tak úplně není

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Oldrich Szaban

Foto: Vít Rakušan se ocitl v palbě kritiky kvůli migračnímu paktu. Na snímku v předvolební kampani v roce 2021 v Ústí nad Labem.

Právě schválený evropský migrační pakt vyvolal rozruch na české politické scéně. Kritika míří na ministra vnitra Víta Rakušana, a to nejen od opozice.

Článek

Podle schváleného migračního paktu budou muset členské státy Evropské unie od roku 2026 přijmout svůj díl uprchlíků, nebo se z této povinnosti vyplatit. Spor se vede o to, zda Česko bude mít kvůli ukrajinským uprchlíkům výjimku. Ministr vnitra Vít Rakušan si dohodu pochvaloval a tvrdil, že když Česko přijalo velké množství uprchlíků z Ukrajiny, platby se ho netýkají.

Politici z několika stran - včetně těch koaličních - však tvrdí, že žádná speciální výjimka neexistuje. Rakušan předběžně souhlasil s novými migračními a azylovými pravidly EU, které zavádí povinnou solidaritu. Na konečné podobě se vyjednavači Evropského parlamentu a Evropské komise dohodli loni v prosinci. Česko se ale poté dohodlo, že výslednou podobu migračního paktu nepodpoří a zdrží se hlasování.

Je  to hloupost

Ministr vnitra a předseda STAN českou veřejnost uklidňoval s tím, že Česko nebude muset ze začátku žádné uprchlíky povinně přijímat, ani platit do společného fondu, protože přijalo tři stovky tisíc ukrajinských uprchlíků. Proti tomuto výkladu se vymezil dokonce i výrazně proevropský pirátský europoslanec Marcel Kolaja, který uvedl, že je to hloupost.

„Ptali jsme se na to eurokomisařky Ylvy Johansson, a ta nám řekla, že se tam ukrajinští uprchlíci rozhodně nezapočítávají. Kritika pana ministra je na místě,“ sdělil na CNN Prima News. Podobně mluví i lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský. „Česko výjimku nemá. Může o ní zažádat - stejně jako jiné státy, které přijaly uprchlíky z Ukrajiny - a pravděpodobně by ji nyní dostalo. Dočasně. Ale výjimka se posuzuje každý rok znovu podle situace. Za dva roky, kdy pakt vstoupí v platnost, tady Ukrajinci být nemusí, pak se na nás pravidlo přijmout, nebo zaplatit vztahuje,“ objasnil.

Do (nejen) Rakušana se na sociální síti X obul i bývalý ministr financí a expředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. „Našel jsem si čas a nastudoval jsem si migrační pakt. Není pochyb, žádná mandatorní výjimka pro ČR tam není. Nechci to lacině kritizovat, možná nešlo dojednat nic lepšího. Možná je tenhle kompromis lepší než nic. Nesmířím se ale s tím, že nám o tom naši přední politici lžou. To nesmíte dělat, pánové. Pak vám totiž nebudou věřit ani tehdy, když budete mít tisíckrát pravdu.“

Opozice zbytečně straší lidi

Svého předsedy se jako obvykle zastal ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák. „Princip solidarity je základem a podstatou EU. Vymezovat se proti tomu znamená vymezovat se proti Unii jako takové. Díky této solidaritě jsme za dobu našeho členství získali více než bilion korun. Nemůžeme přece začít odmítat solidaritu ve chvíli, kdy to pro nás není výhodné. To je opravdu nečestné a nesportovní. Solidární jsme v době, kdy potřebujeme pomoci, a buďme i v době, kdy potřebuje naši pomoc někdo jiný,“ prohlásil.

Premiér Petr Fiala a předseda ODS uvedl: „Evropská komise potvrdila, že systém neobsahuje povinné kvóty a relokace, a stejně tak potvrdila, že budeme mít výjimku na základě toho, že poskytujeme ochranu uprchlíkům. Musíme se bavit o tom, co bude dál, a myslím, že je to otázka dalších jednání. Není zanedbatelné, že jsme přijali takové množství ukrajinských uprchlíků. Ten nápor na nás se nedá bagatelizovat a podle mě je správné, že se to projeví v mechanismu solidarity. Opozice zbytečně straší lidi, že budou kvóty a že se to projeví v mechanismu solidarity.“

Jeho opoziční konkurent, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš, kontroval: „Premiér Fiala s ministrem Rakušanem dopustili největší zradu v novodobých dějinách. Odhlasování této obludné dohody, která obsahuje skryté kvóty a zavazuje Česko přijímat migranty, může za pár let změnit naši zemi k nepoznání. Masová migrace lidí s úplně jinou kulturou, zvyky i mentalitou je rakovinou, která rozkládá evropskou společnost.“

Ohrožení bezpečnosti ČR

Už při podepsání migrační dohody ji podrobil zdrcující kritice politolog Lukáš Valeš. „Přiznám se, že mě to trošku děsí. Víme, jaké protesty a diskuze se objevovaly kolem předchozích jednání, kdy česká vláda byla tvrdě proti migračním kvótám. Hladkost, s jakou to prošlo, mě opravdu překvapuje a nejsem si úplně jistý, že to je dobré pro image této vlády, ale zejména pro image Evropské unie,“ řekl Valeš ve vysílání CNN Prima NEWS.

„Vedle jiných sporných věcí, jako je Green Deal a elektromobilita, které decimují český průmysl, se Česká republika podepsala pod cosi, co buď ohrozí bezpečnost České republiky – to znamená zvýšení počtu lidí, o kterých nevíme, odkud přišli, jaká je jejich identita a tak dále – anebo masivně dopadne na už tak těžce poškozené veřejné finance. Vůbec nechápu, že se našel český politik, který se pod něco takového podepsal,“ dodal Valeš.

Komentátor Martin Schmarcz zase nechápal, jak vláda nezvládla celou dohodu EU vykomunikovat. „Česká vláda podle mě udělala velkou chybu. Měla dvě možnosti. Buď jednoduše být proti spolu s Polskem a Maďarskem, a tím pádem by to doma hladce ustála, anebo měla předem informovat voliče a všechny občany České republiky, že jsme vyhráli a zastavili povinné kvóty, takže nám nikdo nebude nutit migranty,“ uvedl.

Valeš nesouhlasil ani s názorem ministra Rakušana, podle kterého může Česko na dohodě vydělat. „To jsou bláboly. Ale u pana Rakušana se asi člověk už taky nemůže ničemu divit. Vidíme přece obrovský nárůst trestných činů v celé západní Evropě. Vůbec nechápu, jak se ministr vnitra, zodpovědný za bezpečnost České republiky může pod něco takového podepsat,“ zdůraznil.

Migrační dohoda EU může mít podle ekonoma Lukáše Kovandy nečekaně výrazný dopad na peněženky daňových poplatníků v České republice. „Česko se totiž zavázalo, že v případě silných nebo rychlých migračních toků se bude podílet na přijetí buď nejméně 30 tisíc migrantů ročně, nebo na platbě ročně minimálně 600 milionů eur, tedy dle dnešního kurzu více než 15 miliard korun,“ napsal na síti X.

Migrační pakt po schválení europoslanci (z těch českých byli pro jen dva) následně pokračuje do Rady EU, kde ho musí schválit členské státy kvalifikovanou většinou.

Zdroj: https://echo24.cz/a/Hz7aU/migracni-pakt-migranti-vit-rakusan

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/vit-rakusan-petr-fiala-politika-uprchlici-migrace.A240418_201731_domaci_stud

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/migracni-pakt-koalice-rakusan-uprchlk.A240411_190719_domaci_kori

https://cnn.iprima.cz/politolog-migracni-dohoda-ohrozuje-nasi-bezpecnost-rakusanovy-argumenty-jsou-blaboly-353652

https://www.newstream.cz/nazory/lukas-kovanda-drzte-si-penezenky-prichazi-migracni-dohoda-eu

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz