Hlavní obsah
Názory a úvahy

Proč lidé vlastně zůstávají v politických stranách?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Oldrich Szaban

Miroslav Kalousek opouští TOP 09, jejíž byl předsedou a spoluzakladatelem.

Rozmohl se nám tady takový nešvar. Předsedové a zakladatelé politických stran z nich po čase vystupují, protože se rozcházejí názorově s jejich směřováním. Proč v nich zůstávají řadoví straníci?

Článek

Nikdy jsem nebyl členem žádné strany. Velké ani malé. Ani nebudu. Skoro s každým v něčem souhlasím, ale zároveň také v něčem nesouhlasím. Prostě nikam úplně nepasuji. Proto se asi nedokážu vžít do myšlení takového straníka. Předpokládám, že vstoupil do nějaké strany kvůli jejich zaměření. Pravičák do pravicové, levičák do levicové, konzervativec do konzervativní, liberál do liberální, rebel do rebelské. To bych samozřejmě chápal. Ale co po takových deseti, patnácti letech? Vždyť ty strany jsou dost často po letech úplně názorové a programově jiné. Proč třeba takový kovaný pravičák zůstává v ODS? No spíše tam nezůstává a tvrdí, že ODS už není pravicová strana. Ale ti, co zůstávají? Jsou tam kvůli tomu, že se skrze stranu můžou dostat do funkcí a k pěkným penězům? A to je hlavní, co je zajímá? Jistě se to netýká všech. Třeba je někdo tak myšlenkově pružný, že přijme všechny změny a otočky, které jeho strana za ty roky udělá, i když z toho nic nemá. Ale hodně je určitě těch prvních.

Nyní se hodně rozebírá Jan Lipavský, který opustil Piráty, aby mohl zůstat ve vládě jako ministr zahraničí. Valí se na něj kritika, že zradil své parťáky. Já jsem to od něj čekal. Do významné funkce ministra zahraničí se dostal jen mimořádně šťastnou shodou okolností a je mu jasné, že s největší pravděpodobností už v takové nikdy nebude. Chce si to proto o rok prodloužit. Sice je na tomto postu díky Pirátům, ale pravděpodobnost, že se skrze tuto stranu dostane ještě někdy do takovéto pozice, je pramalá. Takže si to takto pragmaticky spočítal. Kolik takových je ve vrcholných pozicích a vedeních stran, kterým jde hlavně o moc, o vliv, o peníze? Co nejvíce si nahrabat a zajistit se do budoucnosti?

Zakladatelé stran z nich odcházejí

Strany se ideově zcela vyprázdnily. A to tak hodně, že je opouštějí i ty nejviditelnější tváře - jejich zakladatelé či předsedové. Není to žádná novinka, jen jich přibývá. Tento týden jsem viděl na CNN Prima News rozhovor s Václavem Klausem. Ten byl v roce 1991 spoluzakladatelem ODS a jejím předsedou do roku 2002. Nyní tvrdí, že s touto stranou už nemá spoustu let vůbec nic společného a nechtěl ani dění v ní vůbec komentovat. Letos v červenci zase vystoupil po 15 letech z Pirátské strany její zakladatel Jiří Kadeřávek. Podle něj zradili své hodnoty a není důvod je volit.

Nejnověji opouští svou stranu Miroslav Kalousek. TOP 09 (Tradice - Prosperita - Odpovědnost) založil spolu s Karlem Schwarzenbergem v roce 2009. Nyní už má jiné názory než vedení strany. „TOP 09 má zcela odlišné názory na zásadní témata, které se týkají hospodářství, od těch mých. Jinak je komunikuje. A proto mi přijde fér, abych s nimi nebyl spojován a oni nebyli spojování s těmi mými,“ prozradil pro Novinky.cz. Tehdy před lety do topky přišlo hodně lidí (včetně Kalouska) z KDU-ČSL a důležitým jejích slovem byl konzervatismus. Na sociálních sítích to popsal prezident České stomatologické komory Roman Šmucler. „Kdysi jsme se s TOP 09 vešli do kanceláře Karla Schwarzenberga. Hesla byla: Vpravo od nás je jen zeď a konzervativní hodnoty.“ Časy se však mění. Dnes topka soupeří o progresivisty s Piráty. Asi je to i tím, že největší bašta těchto stran je Praha, takže se museli přizpůsobit svým voličům.

Proč ale v topce, ODS či u Pirátů zůstává někdo, kdo tam byl při jejich založení, moc nechápu. Vyjma těch, kteří se díky svým stranám dostanou do nějakých dobře zaplacených funkcí. U nich to naopak chápu velmi dobře. Je vrcholná politika jen o tom? Vypadá to tak.

Zdroj:

https://zpravy.aktualne.cz/domaci/pirati-kaderavek/r~9560a93e79a311efae9c0cc47ab5f122/

https://www.novinky.cz/clanek/domaci-kalousek-vystoupil-z-top-09-40491173

https://www.youtube.com/watch?v=zVcmT58Q51Y

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz