Hlavní obsah
Názory a úvahy

Sociální demokracie je ve stavu klinické smrti

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Oldrich Szaban

Sociální demokraté měli několik českých premiérů. Posledním z nich byl Bohuslav Sobotka.

Po totálním propadáku v evropských volbách sociální demokraté přemýšlejí, jak stranu pozvednout. Spojovat se se Stačilo! nechtějí. Vymysleli nový plán pro návrat do sněmovny.

Článek

„Sociální demokracie je v hluboké krizi a z té jsme se ještě nedostali, bude to ještě chvíli trvat,“ uvedl bývalý předseda tehdy ještě ČSSD a expremiér Vladimír Špidla při zhodnocení evropských voleb na ČT. Podotkl, že naopak komunisté s koalicí Stačilo! navázali na úspěch v minulých volbách. „Kateřině Konečné (KSČM) se také podařilo udělat kolem komunistů koalici, která je posílila, i když někdy je to zvláštní, že ta koalice je založená například na přeběhlících od Pirátů,“ řekl.

„Kateřině Konečné se tím opravdu dobrým názvem Stačilo! podařilo vytvořit dobrou marketingovou značku,“ konstatoval Špidla s tím, že jde také o poslankyni, která měla vliv a která se trvale objevovala. „Takže se podařilo vytvořit koalici kolem Kateřiny Konečné a potlačit tu představu, že jde o koalici kolem komunistů,“ mínil.

Připomínka levicového uskupení Stačilo! v souvislosti se sociální demokracií je na místě. V evropských volbách je na levici jednoznačným vítězem právě toto uskupení s pracovitou a pro své voliče přesvědčivou lídryní Kateřinou Konečnou, která je stále i předsedkyní KSČM. Tuto značku znějící v našich končinách pro mnohé stále negativně chytře upozadila a dostavil se úspěch. „Právě u Konečné se nabízí možnost, že Stačilo! bude budovat jako novou silnou levici, zbaví se přívlastku komunistická, úplně vyruší socdem, která přešla do terminálního stádia, a postaví něco, jako je německá Die Linke,“ domníval se v Echu Dalibor Balšínek. Dle komentátora Echa Bohumila Pečínky však Konečná buduje radikálně levicovou formaci po vzoru německé političky Wagenknechtové. „Kdyby se tato strategie měla nějak popsat, tak jako ekonomicky silně levicová řešení a konzervativní postoje v morálně-kulturních otázkách a skepse k Evropské unii,“ napsal Pečínka.

Spojení se Stačilo! vedení Socdem odmítá

Kateřina Konečná se netají tím, že by v příštích volbách ráda nabídla spolupráci sociálním demokratům. Tím by se mohla vytvořit alternativa k hnutí ANO, kam přešlo mnoho levicových hlasů. Špičky sociální demokracie však toto spojení rezolutně odmítají. „Je to na sociálních demokratech, aby o tom rozhodli, ale z mého hlediska to nepřipadá v úvahu, protože by to znamenalo zánik sociální demokracie jako takové,“ vysvětlil na ČT Vladimír Špidla s tím, že sociální demokracie nemá s komunisty nic společného, není podle něj nacionalistická a ve vztahu k EU má jiné postoje, stejně tak má zcela jiné postoje k sociální politice. „Spojení se Stačilo! by znamenalo opustit podstatu sociální demokracie, a to je smrt,“ zdůraznil expremiér.

Podobně to vidí i současné vedení Socdem. „Je potřeba širší spolupráce na levici. Avšak zdůrazňuji, že na levici. Proto nevidím prostor spolupracovat se Stačilo! V této koalici jsou lidé z různých až alternativně pravicových proudů,“ řekla Novinkám místopředsedkyně sociálních demokratů Daniela Ostrá. Ostře proti je o předseda strany Michal Šmarda. „Není možné, aby se opakovalo spojení komunistické strany se sociální demokracií. To je něco, co bych nerad,“ konstatoval. Otázkou je, zda to ale není jediná šance pro stranu, jak přežít. Neboť výsledek evropských voleb pro Socdem 1,9 procent hlasů je prostě úděsný.

Nový plán na návrat do sněmovny

Místo spojování tedy sociální demokraté vymysleli nový plán na návrat do sněmovny 2025. Strana chce po krajských volbách sesbírat úspěšné politiky z regionálních stran a potáhnout s nimi do sněmovních voleb, a to i pod neutrální značkou. „Sociální demokracie by se do voleb měla snažit spojit s jinými sociálně levicovými, odpovědnými stranami,“ popsal Novinkám Šmarda. „Pokud to bude tak, že bude kandidovat soc. dem a k ní se přidají osobnosti z odborů, organizací a spolků, tak budeme kandidovat jako sociální demokracie. Pokud budeme spolupracovat s jinými silami, tak si umím představit nějakou novou značku, která nás všechny propojí,“ doplnil. Otázkou však je, proč by si „jiné síly“ měly vybrat zrovna upadající sociálně demokratickou značku. O projektu má rozhodnout říjnový sjezd.

Tady si straníci vyberou, zda půjdou cestou Šmardy, který chce ze Socdem moderní levicovou stranu, nebo směrem národovců a konzervativců. Výsledky ve volbách té první variantě příliš nenahrávají. „Není to hra. Musí se rozhodnout. Máme ve straně lidi, kteří chtějí spolupracovat s hnutím ANO nebo s KSČM. Ti také mají právo se svou koncepcí vyhrát. Chci, abychom se opravdu dohodli na tom, že chceme všichni prosazovat stejný program. Ostatní mohou hledat štěstí jinde,“ objasnil Šmarda.

V každém případě to sociální demokraté budou mít těžké, trend nahrává jiným politickým subjektům Výmluvné je zhodnocení jejich šancí, které provedli dva politologové na Novinkách těsně po evropských volbách. „Ukázalo se, že re-brand a snaha se etablovat se nepovedla. Je otázka, zda to není poslední hřebíček do rakve,“ mínil Petr Kaniok. „Sociální demokracie je ve stavu klinické smrti,“ okomentoval Vratislav Havlík.

Zdroj:

https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/domaci/socialni-demokracie-je-v-krizi-mini-spidla-podle-svobody-musi-byt-vysledky-voleb-pro-vladu-350127

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz