Hlavní obsah
Aktuální dění

Sociální demokraté řeší jak dál a s kým. Po volbách je čeká sjezd

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Oldrich Szaban

Od doby premiérování Bohuslava Sobotky sociální demokraté klesají stále níž. Na podzim budou řešit, kdo je povede a jak zastavit pád.

Socdem až ostudně propadla v evropských volbách. Ani krajské a senátní volby pro ně nevěští nic dobrého. Po nich čeká stranu sjezd, který rozhodne, kdo ji povede dál i jakým směrem se bude ubírat.

Článek

Předseda Socdem Michal Šmarda v rozhovoru pro LN tvrdil, že strana zvolila pro eurovolby špatnou strategii. Dle něj se sociální demokraté postavili někam mezi hnutí ANO a koalici Stačilo! a kopírovali jejich postoje. „Sociální demokracie měla především dát jasně najevo, že je hrdá na to, co dokázala v minulosti. Ať už v České republice, anebo při vstupu do Evropské unie,“  uvedl. Jako příklad zmínil globalizační fond, který sociálnědemokratický premiér Vladimír Špidla vyjednal. „Důkazem toho, že jde o užitečný nástroj je, že ještě dnes - po zhruba 17 letech - stále funguje,“  myslel si s tím, že kdyby současná vláda byla schopná, tak by ho využila a pomohla například lidem v Ostravě v hutnické společnosti Liberty. „Byť to vláda bohužel neudělala, tak díky sociální demokracii tyto peníze v Evropě jsou a jen čekají. Vláda se na zaměstnance ale prostě vykašlala a nepovažovala to, co s nimi bude - jestli dostanou šanci získat novou práci, jestli se o ně někdo postará - za důležitý problém,“  postěžoval si Šmarda.

Předseda sociálních demokratů soudí, že se od volebně úspěšnějších uskupení jako je hnutí ANO, ale i Stačilo! odlišit sociálně odpovědnou cestou. Ukázat, že problémy, které dnes máme, nejsou problémy národní, ale sociální. „Jestli se u nás dneska lidem špatně žije, tak za to nemůže nikdo z Bruselu, nemohou za to žádní migranti, ale může za to špatná vláda, která nepomáhá lidem v obtížích. Bavme se třeba o zaměstnancích v sociálních službách. Pakliže berou po dvaceti letech práce 20 tisíc čistého, pak to není problém národní, ale sociální,“  sdělil.

Žalostné volební výsledky samozřejmě sociální demokraty směřují k úvahám k volebnímu spojování s jinými subjekty. Inspiraci mají kde brát. „V jistou chvíli se Petr Fiala rozhodl, že za účelem svého úspěchu bude integrovat demokratickou pravici, a byl to z jeho strany chytrý tah. Něco podobného se musí podařit i středolevým subjektům,“ konstatoval Šmarda. Jako příklad pro nadcházející krajské volby uvedl koalici 3PK - Pro prosperující Pardubický kraj, ve kterém je kromě Socdem ještě hnutí Společně pro kraj a hnutí Východočeši, která se dle Šmardy osvědčila stejně jako ve Zlínském kraji zafungovalo spojenectví se Zelenými.

Pak se však nabízí přímo levicové spojenectví s koalici Stačilo!, která uspěla v evropských volbách. V ní kromě Spojených demokratů - Sdružení nezávislých (SD-NS) a České strany národně sociální (ČSNS) je i KSČM v čele se svou předsedkyní Kateřinou Konečnou. Michal Šmarda si spojení na parlamentní úrovni s nimi představit nedokáže, ovšem strana je v tomto rozpolcená. Na krajské úrovni však k lokálnímu spojení nyní dochází v Ústeckém kraji. Což Šmarda vysvětlil v LN takto: „Než byl Oldřich Bubeníček v Ústeckém kraji hejtmanem, tak se tam strašně kradlo. A po něm se zde zase strašně krade. Tedy období, kdy pan Bubeníček - který je bohužel členem komunistické strany - společně se Socdem vedl krajskou radu, bylo to jediné, kdy se zde dělala slušná politika pro lidi.“ Zároveň však KSČM kritizuje, že se nevyrovnali s minulostí, že dle něj podporují ruskou imperiální politiku a spojují se s krajně pravicovým spektrem.

Volební výsledky ale má Stačilo! a nikoliv Socdem.

Strana je úplně na dně

Ve stejnou dobu jako Šmardův rozhovor v LN vyšel v MF Dnes další s významnou sociální demokratkou. S bývalou ministryní práce a sociálních věcí Janou Maláčovou. Ta označila výsledek jejich strany v eurovolbách za šílený. „Strana je úplně na dně. Neustále řeší jen sama sebe a různé křivdy z minulosti. Lidé pak Socdem nerozumějí a nevědí, co reprezentuje a co chce. Nevědí to ani její členové, kteří masivně odcházejí,“ okomentovala tristní stav.

„Neustále se necháváme smýkat mezi dvěma proudy - konzervativismem a liberalismem. Často se tím ale maskuje osobní nevraživost. Přitom jsme vznikli, abychom v první řadě řešili materiální věci, starali se o peněženky lidí. Jistoty. To je celé. Předpokladem demokracie je přeci sociální spravedlnost. Jsme zbyteční, protože jsme opustili levicovost v ekonomice,“  konstatovala Maláčová.

Politička vážně uvažuje o kandidatuře na předsedkyni strany, je k tomu dle svých slov dlouhodobě vyzývána. Co by změnila? „Mladí nemají kde bydlet, už nemají ani naději, že by někdy mohli být ve vlastním. Pracující chudnou, chystají se platby ve zdravotnictví. Navíc přijde další zdražování energií. Fialova vláda nás extrémně zadlužila, ale lidi se mají hůř. A ještě má vláda tu drzost označovat důchodce, kteří tuto zemi vybudovali, za hospodářskou škodu,“ uvedla Maláčová. „Tihle papaláši mají jeden průšvih za druhým, měli by chodit kanálama. Pětikoalici musí příští rok ve volbách porazit levice, je to v zájmu drtivé většiny občanů,“ zdůraznila.

V Socdem není podle ní čas na nekonečné diskuze, ihned musí začít tvrdá a intenzivní práce. „Sociální demokracie nemá být další verze nesmyslných Starostů bojující za práva komunálních politiků. My máme být ti, kteří zastupují a nekompromisně brání zájmy pracujících. Počet lidí, co jsou spokojeni s demokracií, klesá, už je to jen 55 procent. Lidé se bojí i mluvit otevřeně,“ okomentovala.

Příčina je dle ní zřejmá. „Pracujících, co se slušně uživí, je stále méně. Fascinuje mě, jak tahle vláda daňovými a dotačními dárečky pro vyvolené zruinuje rozpočet, předraženou energií likviduje české podnikatele, a pak se diví, že na nic nemá peníze,“ uvedla s tím, že ve vládě není jediný ekonom.

K situaci Socdem uvádí, že její sjezd se musí shodnout na tom, že hlavním politickým cílem sociální demokracie je ukončení vlády Petra Fialy po příštích volbách a tomu podřídit všechno. „V tuto chvíli je hlavním politickým cílem levice sesadit vládu Petra Fialy, protože to je sice hodný člověk, ale neschopný premiér, který neustále lže. Premiér, který může za to, že lidé chudnou. Premiér, který nezvládá základní agendu České republiky,“  je přesvědčena Maláčová.

Politický cíl je dle Maláčové jasný. „Tato vláda nesmí pokračovat. Pro mě je politickým protivníkem Petr Fiala, ne Kateřina Konečná, jak občas poslouchám ve výrocích některých sociálních demokratů. Tomu musí odpovídat případná politická strategie,“ vysvětlila Jana Maláčová.

Zdroj:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz