Hlavní obsah
Aktuální dění

Ve volbách na východě Německa vládní strany drtivě propadly. A co v Česku?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Oldrich Szaban

V Durynsku a Sasku vládní strany při zemských volbách zcela propadly. Jak tomu bude při českých krajských volbách?

Protestní opoziční formace uspěly ve volbách v Durynsku i Sasku. Naopak strany, které na spolkové úrovni tvoří vládní koalici, zcela propadly. Jak tomu bude při českých krajských volbách?

Článek

Alternativa pro Německo (AfD) vyhrála s velkým náskokem v Durynsku (AfD získala 32,6 procent hlasů, CDU 23,6), v Sasku skončila s 30,6 procenty těsně druhá za CDU s 31,6 procenty. Ovšem i křesťanští demokraté jsou v opozici na celostátní úrovni. Asi právě oni budou sestavovat vlády v obou spolkových zemích. Do koalice ale budou muset další protestní stranu, tentokrát výrazně levicovou - Spojenectví Sáry Wagenknechtové (BSW). Formace BSW vznikla teprve v lednu a i bez patřičné infrastruktury získala v Durynsku 16 procent. Úspěch a vzestup Sáry Wagenknechtové připomíná v českých poměrech Kateřinu Konečnou se Stačilo! a jejich výsledek v Evropských volbách.

Vládní strany? Debakl. Katastrofa. Sociální demokraté (SPD), kteří v roce 2021 vyhráli celoněmecké parlamentní volby, získali v Sasku 7,3 procenta hlasů a v Durynsku 6,1. Což je nejhorší výsledek SPD v zemských volbách od vzniku spolkové republiky v roce 1949. Zelení v Sasku udolali těsně pětiprocentní hranici, v Durynsku nikoliv. Svobodní, třetí vládní koaliční strana, nepřešli přes pět procent ani v jedné spolkové zemi, a tak zůstali mimo zemské sněmy.

Tento výsledek je velmi varující pro současnou vládní koalici. Vždyť parlamentní volby v Německu se konají v září příštího roku. Je sice fakt, že v západní části Německa by výsledky vypadaly trochu jinak. Tam však vedou preference opoziční křesťanští demokraté. I oni mají ale podíl na současném stavu a nespokojenosti značné části voličů. Ta pramení z nezvládnuté migrace a vysoké kriminality. Volby podle průzkumu nerozhodly zahraniční témata. Ale sociální zabezpečení, zavírání nemocnic a zmiňovaná kriminalita a problémy s migrací.

V Česku favoritem voleb hnutí ANO

Nyní se podívejme do České republiky. Situace je tu v něčem jiná, ale také i podobná. Minimálně v nespokojenosti velké části lidí se současnou vládou. Teď nás čekají krajské volby. Favoritem na vítěze v zářijových volbách je ve všech krajích hnutí ANO, jak ukázal průzkum agentur Kantar CZ a Data Collect pro Českou televizi (ČT). Jeho volbu zvažuje od 37 procent voličů v Pardubickém kraji do téměř poloviny v Moravskoslezském. Druhý nejvyšší volební potenciál mají v sedmi krajích strany koalice Spolu nebo jejich uskupení, v šesti krajích Starostové. Vyplývá to z výsledků srpnového průzkumu, který ČT zveřejnila na svém webu. Takzvaný volební potenciál uvádí, kolik hlasů by strana získala, pokud by se k ní přiklonili všichni, kdo zvažují její volbu. Respondent tak může uvést více politických stran současně.

Volební potenciál ANO je spolu s Pardubickým krajem pod 40 procenty v dalších šesti regionech. Nad touto úrovní je ve Středočeském kraji a na Vysočině shodně se 41,5 procenta, ve Zlínském se 43,5 procenta, Olomouckém se 45 procenty, Ústeckém se 47 procenty a v Moravskoslezském se 49,5 procenta. Průzkum zaznamenal i takzvané volební jádro zcela rozhodnutých voličů, kterých má ANO nejvíc v Ústeckém a Moravskoslezském kraji. V obou regionech je to téměř čtvrtina. Nejslabší voličské jádro má ANO v Jihočeském kraji se 13,5 procenta rozhodnutých voličů.

V Jihočeském kraji je v potenciálu druhá ODS s 26 procenty, v uskupení s dalšími stranami koalice Spolu nebo dalšími místními subjekty mají občanští demokraté druhý nejvyšší potenciál také ve Středočeském, Plzeňském, Královéhradeckém, Jihomoravském a Moravskoslezském kraji a na Vysočině. Nejblíže volebnímu potenciálu ANO se přiblížili Starostové pro Liberecký kraj, kde ho mají na 37 procentech oproti ANO se 37,5 procenta. Druzí v podílu lidí, kteří zvažují jejich volbu, jsou Starostové sami nebo i v uskupení s jinými subjekty ještě v Karlovarském, Ústeckém, Pardubickém, Olomouckém a Zlínském kraji. Ve třech krajích se do nejvíce favorizované trojice dostala jiná uskupení. V Ústeckém kraji je to s třetím nejvyšším volebním potenciálem koalice SPD, Trikolory a PRO, ve Zlínském je třetí K21 Zlínský kraj 21. století a v Olomouckém koalice SPD, Trikolora, PRO a Svobodní.

Uvidíme, jak to dopadne, ale trochu to vypadá jako oranžové tsunami, kdy sociální demokraté vyhráli krajské volby všude. Nyní to asi tak absolutní vítězství nebude, ale hnutí ANO se k tomuto výsledku jistě přiblíží. Stejně jako v zemských volbách v Německu tím voliči dají hlavně vysvědčení vládní koalici na celostátní úrovni s ojedinělou výjimkou, kde tento faktor může přebít výrazná silná osobnost, i když třeba v dresu ODS či Starostů.

A za rok v říjnu jsou parlamentní volby. Jak dopadnou? V sobotním Právu snahu současné vládní koalice okomentoval zkušený politik a jejich volič Petr Pithart. „Tento kabinet jako by byl srozuměn s tím, že bude hrát jen jednu sezonu… Vůbec nevidím snahu hrát dvě sezony. Naopak vidím a slyším nafoukanost: nám je to fuk, že to nechápete, diváci bývají přeci natvrdlí, nebudeme se k nim snižovat…,“ uvedl a dodal: „Co za neblahým vládním postojem, jehož jsme svědky, může být? Řekl bych, že pýcha. Jakási asociální pýcha těch, kteří nepochybují o svých pravdách. My, členové vlády, se po volbách neztratíme, už dávno jsme všichni za vodou. Po nás ať potopa klidně přijde.“

Zdroj: https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/pruzkum-pro-ct-favoritem-v-zarijovych-volbach-je-ve-vsech-krajich-ano/2562679

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-stredni-evropa-zemske-volby-debakl-pro-vladu-v-berline-historicky-uspech-afd-258783

https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-evropa-facka-nemecke-vlade-volby-v-sasku-a-durynsku-zvalcovala-krajne-pravicova-afd-40486256https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-evropa-facka-nemecke-vlade-volby-v-sasku-a-durynsku-zvalcovala-krajne-pravicova-afd-40486256

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz