Hlavní obsah
Názory a úvahy

Výstražný signál. Olympiáda ukázala českému sportu jeho limity

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Oldrich Szaban

Velké pozornosti se na olympiádě těšila královna sportů atletika. Snímek je z loňského MČR v Táboře.

Na olympiádě v Paříži měli čeští reprezentanti drtivý závěr, přesto medailově odjíždějí s nejchudší bilancí. Je třeba se zamyslet, proč nám v řadě sportů ujíždí vlak a sportovní základna se bortí.

Článek

Skončily olympijské hry v Paříži, které si doufám sportovní fanoušci užili. Já aspoň ano. Z českého pohledu však medailová bilance byla nejhorší v novodobé historii ČR. Pouhých sedm medailí. Není to samozřejmě černobílé. Z těch sedmi medailí byly tři zlaté. Tenisový mix Kateřina Siniaková a Tomáš Macháč, a kanoisté Martin Fuksa a Josef Dostál. Bylo několik čtvrtých, pátých a šestých míst. Přesto ale má pravdu šéf České unie sportu Miroslav Jansta, když říká, že jsme v Paříži narazili na strop současných možností. „Český sport táhne povětšinou několik výjimečných osobností, dost často z rodinných klanů. Jenže nejsou to stroje na výrobu medailí a získat ji opakovaně není automatická věc. Občas přijdou nějaká zaváhání a konkurence brutálně roste,“ uvedl.

Systém podpory sportu není v České republice podle něj dobře nastaven. „Tenis a obecně vodní sporty za mě zůstávají poslední, v nichž ještě držíme krok se světem. Obávám se, že Česko bude úspěšné osobnosti postupně ztrácet a nové se jen těžko najdou. Naše základna v podobě sportovních klubů se totiž pomalu, ale jistě bortí, což bude mít negativní dopad na reprezentaci,“ doplnil Jansta.

Od úplné blamáže zachránil Česko závěr her. Jako velká věštkyně a znalkyně se projevila dvojnásobná olympijská vítězka v oštěpu Barbora Špotáková, která v rozhovoru pro LN, který se uskutečnil ve čtvrtek, předpověděla další české medaile a vylepšení do té doby tristní bilance. „Ještě tam pořád visí dost velkých želízek v ohni. Zmíním kanoisty Martina Fuksu a Josefa Dostála, lezce Adama Ondru, kteří budou bojovat o medaile v pátek a v sobotu. Moc bych to přála i oštěpařce Nikole Ogrodníkové, která se probojovala do finále. Do poslední chvíle jsem věřila i oštěpaři Jakubu Vadlejchovi, ale bylo z toho nakonec jen nevděčné čtvrté místo. To jsou čtyři potenciální medaile,“ uvedla s tím, že nejvíce věří Dostálovi a Fuksovi, jejím kolegům z Dukly. Výsledek známe. Martin Fuksa a Josef Dostál získali zlato, Nikola Ogrodníková bronz. Klobouk dolů před odhadem Špotákové.

Konkurence roste. Budeme to mít čím dál těžší

Nepochybným faktem je, že konkurence výrazně roste. „Sport se stává mnohem globálnější. Vidíme, že najednou získávají medaile malé ostrovní státy. Atletika je typický příklad - loni na mistrovství světa v Budapešti bralo medaili tuším 40 států. Jsou to přitom malé ostrovní státy jako Svatá Lucie. Jak se svět globalizuje, medaile se rozprostřou více rovnoměrně,“ upozornila Špotáková. Příkladem je její disciplína oštěp. Nedávný mistr Evropy Jakub Vadlejch na olympiádě potvrdil svoji pozici. Byl nejlepším Evropanem. Podal skvělý výkon, hodil daleko, přes 88 metrů a skočil čtvrtý. Před ním Pákistánec, Ind a Grenaďan. U žen vyhrála Japonka (i když s českou domažlickou stopou) a druhá byla Jihoafričanka.

„V oštěpu dřív dominovali Evropané. Teď je tam najednou Trinidad a Tobago, Keňa, Grenada, Pákistán, Indie. Nezapomínejme také, že Indie s Čínou byly dřív rozvojové země, teď jsou na tom ekonomicky velmi dobře a do sportu masivně investují. Jsou to přitom miliardové státy - oproti tomu je desetimilionová Česká republika úplně titěrná. Budeme to mít čím dál těžší,“ uvědomovala si Špotáková.

Nejde však jen o velké země. Nizozemsko získalo 34 medailí, z toho patnáct zlatých. Má necelých 18 milionů obyvatel. Nový Zéland 20 medailí, 10 zlatých, počet obyvatel mírně přes 5 milionů. Ale i středoevropské Maďarsko s necelými deseti miliony obyvatel má 19 medailí. Zarážející je také fakt, že se na olympiádu neprobojoval žádný český tým z kolektivních míčových sportů. A podívejme se třeba na malé Slovinsko kolik jich tam mělo. V řadě disciplín svět českým sportovcům uniká. „Dneska se trénuje úplně jinak a my jsme za vozem, nejsme na špici těch trendů a nedaří se ty věci ani kopírovat, protože nechápeme souvislosti,“ domníval se v Právu Jiří Kejval, předseda Českého olympijského výboru. „Pokud nezapojíme vědu a sport, tak se nikam nedostaneme. Duo závodník trenér, tak to už nefunguje. V obecné přípravě máme obrovské mezery. Pokud se to nezacelí v nejbližší době, tak nám definitivně ujede vlak,“ obával se.

Je tu ještě jedna důležitá věc. Infrastruktura. „My stále ještě nemáme obrovský krytý stadion, kde by se dalo házet oštěpem do sítě, tedy přes zimu. O národním sportovním stadionu ani nemluvě. Stačí se podívat k sousedům do Polska a na Slovensko. Co do sportovní infrastruktury patříme k nejhorším zemím v Evropě,“ konstatovala Špotáková.

Vydařená olympiáda

Celkově se olympiáda v Paříži vydařila. Ano, měla kontroverzní momenty. Třeba některé pasáže zahajovacího ceremoniálu. „Nelíbil se mi vůbec. Proti transgender lidem nic nemám, ale naprosto jsem nepochopila ten nepoměr. Byli tam sportovci, na které byl záběr několik vteřin, ale tahle věc tam měla časovou dominanci patnáct minut. Bylo toho za mě moc,“ uvedla slavná česká oštěpařka. Pak tu byly dvě boxerky, u nichž se spekulovalo o tom, že mají mužský genotyp, čímž by získaly výhodu oproti soupeřkám. „Tohle je strašná smůla. Přirovnala bych to k situaci, kdy se ty holky narodí s kratší nohou a nemůžou kvůli tomu dělat vrcholový sport. Jejich účast ve sportovním závodění s ženami je neregulérní. Pamatuji si, když běhala Jihoafričanka Semenayová, která měla vnitřní varlata, a díky tomu větší hladinu testosteronu. Nemohla jsem se na to ani dívat. Rozhodně k tomu nebudu psát nějaké rozhořčené komentáře na sociální sítě, ale obyčejný selský rozum mi říká, že je to špatně,“ sdělila Špotáková. Souhlasím s ní.

Všechno však přebila řada vynikajících zážitků, skvělých sportovních výkonů, ale i úchvatných pohledů na pařížské skvosty. „Chtěl bych ocenit organizátory, že měli odvahu a dali většinu sportovišť do centra a vznikly ikonické fotografické nebo televizní záběry. Od Londýna 2012 jsem nezažil hry s takovou nádhernou atmosférou,“ okomentoval Kejval. Jako příklad lze uvést pravidelně vyprodaný stadion na dopolední atletice, kdy se nekonají žádné finálové disciplíny. To se snad dalo zažít jen v Paříži.

Zdroj: https://tn.nova.cz/sport/clanek/569052-olympiada-ukazala-limity-ceskeho-sportu-mysli-si-predseda-unie-sportu-jansta

https://www.ceske-novinky.cz/2024/08/12/jansta-olympiada-v-parizi-ukazala-limity-ceskeho-sportu-spodek-v-podobe-klubu-se-borti/

https://www.lidovky.cz/domov/spotakova-osteparka-olympiada-oh-olympijske-hry-pariz.A240810_102219_ln_domov_lsva

https://www.sport.cz/clanek/olympiada-kejval-se-tremi-zlaty-jsem-spokojen-konec-byl-famozni-5034583

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz