Hlavní obsah
Názory a úvahy

Logiku u superdávky či koncesionářského poplatku hledám marně

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay - zdarma

Když levá ruka neví, co dělá ta pravá. Já nejsem proti novelizacím zákonů. Ale asi je fajn se nad těmi změnami i trochu zamyslet. Anebo minimálně poslouchat lidi, kteří jsou z praxe.

Článek

Alenka se v Říši divů divila podstatně méně než kdyby měla žít v naší republice teď. Že Češi jednají a uvažují ode zdi ke zdi, to taky nikoho nepřekvapí. Ale co se poslední dobou vymýšlí ve vyšších kruzích za perly, to je hodné pozastavení. Hlavně pozastavení rozumu.

Neplatíš, co čumíš?

Četla jsem článek, v kterém se uvažuje o tom, že by iVysílání ČT přešlo do placeného režimu. Anebo že by alespoň mobilní operátoři ČT naprášili seznamy lidí, kteří mají internet, ale odmítají platit poplatky ČT. Co mi to jen připomíná… Aha, superdávka a bonzování bank, kdo má kolik nasysleno na účtu, a přesto stojí s nataženou rukou první v řadě na dávky na bydlení.

Takže sousedi už nebudou číhat za plotem, na hříšníka se staženou rouškou na bradě. Teď budou hledat souseda, který si zapnut iVysílání, ale přitom zapírá, že by měl internet a televizi zamyká do skříně. Který to neplatič si chce znovu pustit reportáž z Událostí, protože v pozadí za reportérem stojí ve frontě na řízky jeho babička a mocně mává do kamery?

A nebo je ČT naštvaná, že nedosahuje takových filmových kvalit jako Netflix či Disney+? To si většinou lidí zaplatí a ještě to zaplatí rádi. Čím to asi bude. Snad ne nabízeným obsahem. Živě vidím státem placené náhončí, kteří budou po domech a bytech hledat skryté přípojky optických kabelů a šňůr. Aktivní sousedé si pořídí místo dalekohledů zrcadlovky s dlouhými objektivy a budou monitorovat vystrčené zadky sousedů, zapojujících kabeláž do skrytých přípojek v podlahách.

Na jednu stranu ČT žebrá o každou korunu od lidí, protože je přece zřízena ze zákona a navíc plní funkce veřejné služby. Na druhé straně horlivě točí každoročně jakési nové tradiční štědrovečerní pohádky. Tyhle „klenoty“ se nikomu dvakrát nelíbí a nikdo je nezná. Tak nějak už ani není, co točit. Peníze jsou, musí se utratit, protože herci se taky musí něčím živit. Ale on o ty výtvory nikdo ani nestojí. A peníze se v nich utopí nemalé. To je nějaká veřejná služba? Dát vydělat okoukaným hercům, kteří žádný klenot do Národního filmového archivu už notnou dobu nepřinesli? Na archivy seriálů a pořadů se lidi dívají a i to vidět chtějí. Tak proč nemůžou rozhodnout, kam jejich poplatky přijdou. Kdo se chce každý rok koukat na novou štědroveční pohádku? A kdo chce vidět iVysílání a sportovní přenosy? No bude to víc lidí v případě druhém. Tak to dáme na placenou platformu!

Supedávka, superlogika

Známá hláška z filmu Vrchní, prchni má skutečně nebezpečně nadčasovou platnost: „Soused si naškudlil na nové auto, ani se nepochlubí. Navenek chudáček, jinak pracháček, co?“

Stejně tak pokračoval film Slunce, seno…:

„Přikrej ten počítač!“

„Co to mám schovávat? Přece jsme to neukradli.“

„No, ale nemusí to vědět!“

Že rodina žije v pronajatém bytě, na dovolenou chodí k nejbližšímu rybníčku, jezdí otlučenou 20 letou Škodovkou a na účtu má 300 000 Kč, tak to je honorace. Ale že další rodina vlastní byt za 8 000 000 Kč, chatičku za 3 000 000 Kč, jedno autíčko za 850 000 Kč, druhé jen za 600 000 Kč a na účtu ubohých 85 000 Kč, to je jiná. Tak kdo je větší chudák? Ano, správně. Trpící rodina s menší částkou na účtu. Jestlipak budou na katastru nemovitostí před začátkem platnosti nové superdávky taky superfronty? Jeden byt převedeme na babičku, chatu na maminku a chaloupku na strýčkova psa.

Kolik inovací se už stihlo vymyslet s důchody, příspěvky na péči, s bydlením… No raději nechci vzpomínat. Každý má plnou pusu myšlenek na systémové řešení, ale svorně postupují obvykle naprosto nesystematicky. Mozek je krásná věc. Moc bych si přála, aby ho uměli používat všichni.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz