Hlavní obsah
Lidé a společnost

Video ukazuje velké pokroky a radost Martínka. Z jeho sbírky odcházejí miliony dalším nemocným dětem

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: se svolením rodiny

Martínek se má dobře. Tohle je pohled, který těší každého z nás.

Martínkovu tvář zná v Česku snad každý. Tenhle krásný úsměv, půl roku od zákroku, chtějí dopřát jeho vděční rodiče i dalším dětem. Řídí se zákonem a svědomím, které jim velí za vážně nemocné děti bojovat.

Článek

Půl roku od operace vypadá Martínek šťastně a spokojeně. Stejně, jako jeho rodina, která si užívá změn k lepšímu a aktivního společného času s obrovskou vděčností.

Věnovat peníze na podobné účely podle zákona jde. Ale vrátit je zpět dárcům už ne

Rodiče Martínka věděli od samého začátku, kdy se na kontech sbírek objevilo více, než bylo na zákrok potřeba, že chtějí a budou pomáhat vrátit naději i dalším rodičům, kteří na ni čekají. Zákon o sbírkách říká, že peníze se sbíraly na určitý účel. A na ten také musí být použité. Organizace, které sbírky pořádají, pak tedy komunikují s příjemcem sbírky, jakým směrem přebytek využijí, vždy ale na pomoc lidem v podobné situaci. Jako například i v případě malé Valentýnky. Děvčátko potřebovalo operaci v Itálii. Lidé na léčbu v rekordním čase věnovali víc peněz, než bylo potřeba: „Část z financí rodina věnovala na konferenci. My jsme k tomu přidali ještě vlastní finance a stali jsme jejím patronem. Konference přispěla k osvětě českého lékařství, nemoci i samotném zákroku, o jehož možnosti spousta lékařů v Česku nevěděla a tvrdila rodičům nemocných dětí, že jim není pomoci,“ vysvětlila mluvčí dárcovské platformy Znesnáze Simona Patelisová.

Foto: se svolením Švanciho

Jen hodinu poté, co Švanci zveřejnil na svých sociálních sítích podporu nemocnému Vilíkovi, sbírka strmě vzrostla

Nejčastěji vzniká speciální fond, ze kterého peníze pomáhají stejně postiženým

Stejně jako v případě Romana Čelikovského, který bohužel zemřel dříve, než mohl štědré dary od dárců použít na úhradu léčby, postupuje Znesnáze i v těchto případech. Peníze, které rodina Martínka ze sbírky na Donio nevyužila, věnovala Znesnázi na rozdělení peněz mezi nemocné děti. Například malé Valince se spinální svalovou atrofií doputovalo z peněz pro Martínka na účet 50 tisíc korun, na léčbu Kubíka s tuberózní sklerózou pak sto tisíc korun. Nejvyšší částka z posledního dělení dosáhla 150 tisíc a pomáhá malé Toničce. Celkem mezi deset dětí rozdělila Znesnáze z peněz od rodiny Martínka částku 650 tisíc korun. Plus milion korun na léčbu malého Vilíka. V jeho případě sehrála významnou roli také podpora českého fotbalisty Petra Švancary. Celkovou potřebnou částku dvacet milionů korun se na platformě Znesnáze podařilo zajistit během pouhých deseti dní. Jeho onemocnění je tomu Martínkovu v mnohém velmi podobné. A takových případů dětí je bohužel nespočet. A štědrost lidí jde mezi ně v případě přebytků rozdělit.

Foto: se svolením maminky Jany

Kuba potřebuje nejen zdravotní pomůcky, ale kvůli abnormální velikosti ručičky také speciální úpravu oblečení.

„Život s tuberózní sklerózou za zády je hodně těžký, ale my už jsme se tak nějak naučili žít přítomností a vážíme si každého dne, kdy se Kuba směje. On se naštěstí směje skoro pořád, to nás drží nad vodou,“ říká Jana, maminka malého Kuby, která je za příspěvek do sbírky od rodiny Zatloukalových velmi vděčná.

Foto: se svolením rodiny

Martínek se má dobře. Tohle je pohled, který těší každého z nás.

Zázraky se dějí. Když je laskavost hlasitější než beznaděj

Dvouletý Martínek s vzácným genetickým onemocněním – syndromem AADC, který ovlivňuje metabolismus neurotransmiterů v mozku- zaujal na podzim loňského roku celou republiku. I díky podpoře známé influencerky Nikol Leitgeb zaslalo pomoc v průměrné výši 300 korun čtvrt milionu lidí. Malý chlapec, který byl zcela odkázán na pomoc rodičů a prožíval kvůli své nemoci velká každodenní trápení, je dnes veselý usměvavý kluk, který dělá velké pokroky a užívá si každého dne se svou rodinou.

Sehnat sto milionů korun se zdálo být rodičům na samém začátku neuskutečnitelné. Hnalo je kupředu odhodlání pomoci svému dvouletému chlapečkovi a udělat pro to cokoli. Když se to díky pochopení a laskavosti celého národa podařilo, rozhodla se rodina bojovat za zdraví dalších dětí nejen přerozdělením peněz ze sbírek, ale také aktivním bojem s přístupem pojišťoven k dětem se vzácným onemocněním.

Foto: se svolením rodiny Martínka

Martínek se svou milovanou sestřičkou, která náročné chvíle zvládala se stejnou statečností, jako dnes lumpárny malého brášky.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz