Hlavní obsah
Lidé a společnost

Švanciho podpora přinesla nemocnému Vilíkovi jen za první hodinu více než milion korun

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: se svolením Švanciho

Doslova před očima roste sbírka Znesnáze na podporu nemocného Vilíka. Okamžitě po tom, co brněnský fotbalista a známý moderátor Petr Švancara publikoval na svých sítích video s podporou malého chlapce, začali lidé přispívat nespočtem darů.

Článek

Když se za sbírku postaví oblíbená osobnost, přináší to vždy její velkou podporu. To, co nastalo po sdílení videa na sociálních sítích Petra Švancary, je ale další dobrá zpráva o naší společnosti. Velkou roli v tom bezpochyby hraje nejen samotný příběh Vilíka, ale také to, jak okouzlující chlapeček to je.

„Petr Švancara alias Švanci je v Brně, kde žijeme, ikonickou postavou a máme tak spoustu společných známých, kteří nám pomohli se propojit. Je to bývalý profesionální fotbalista a velký srdcař, který umí jít za cílem, který si vytyčí. To jsme sledovali mimo jiné i v soutěži Survivor, kde jsme mu jako rodina moc fandili a sledovali jeho nasazení. Uvědomujeme si, že Vilíkův cíl, dosáhnout na genovou terapii v Austrálii, je opravdu vzdálený a cílevědomost je tedy něco, co na této náročné cestě budeme jistě potřebovat,“ vysvětluje spojení s Petrem Jan Kučera, táta Vilíka.

„Zdravím vás všechny! Tenhle bombarďák se jmenuje Vilík. Je stejně jako já z Brna. Neměl ale to štěstí v životě, že by byl zdravej a má před sebou velkej boj. Bohužel potřebujeme vybrat hodně peněz. Chápu, že ne každej může finančně pomoct, ale můžete pomoct tím, že budete jeho příběh sdílet na sociálních sítích,“ slova, kterými začíná své video Petr a odkazuje na sbírku Vilíka na Znesnáze. Za dobu, co jsem napsala těchto pár řádků, už se začala blížit čtyřem milionům korun. Potřeba je ale milionů dvacet.

Foto: Se svolením rodiny Vilíka

Vilík je ze stejného města, jako Petr. To ale není to jediné, co je spojuje.

O Vilíkovi jsem tady psala už o víkendu. Jeho příběh je v mnohém velmi podobný tomu malého Martínka: „Když jsme sledovali Martínkův příběh, říkali jsme si, jak je nespravedlivé, že někdo musí čelit takovým okolnostem. V té době měl Vilík tři měsíce, vyvíjel se, jak měl, a nic nenasvědčovalo tomu, že za necelý rok budeme ve velmi podobné situaci. Jejich genetické onemocnění má sice jiný název, ale nejen že jsou symptomy velmi podobné, bohužel i jádro jejich problému. Jedná se o neurodegenerativní onemocnění, které se časem zhoršuje. Čím dřív se tedy lék aplikuje, tím lepší efekt může mít. Vílík má štěstí v neštěstí, že se podařilo nemoc diagnostikovat a najít možnou léčbu tak rychle. Tento pátek bude mít teprve 14 měsíců,“ řekl mi táta Honza, který se snaží s rodinou Martínka spojit.

V této době je spolu se ženou v kontaktu s australskými rodiči pětileté Tullulah Moon se stejnou diagnózou. Právě oni mají velký podíl na vývoji léčby a blíží se k jeho finální fázi – aplikaci léku jejich dceři. Lék se v tuto chvíli připravuje ve várce o pěti dávkách a Vilík má tak jedinečnou šanci stát se součástí tohoto unikátního počinu dvou velmi cílevědomých a milujících rodičů. Zásadní roli tu ale hraje čas. Rodiče se rozhodli investovat do záchrany syna veškerý svůj čas a energii. O aktualitách informují na facebooku Zachraňme Vilíka - čas běží.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz