Hlavní obsah
Lidé a společnost

Prodal restaurace, aby nakoupil byty pro kluky bez domova. Dnes mu hrozí, že skončí sám na ulici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ilustrační foto Pixabay

Mít dobré srdce a pomáhat jiným je šlechetnost hodná obdivu. Když ale laskavost a důvěřivost překročí hranice, může se z ní stát past. Smutný příběh muže, který ale nemusí mít smutný konec. Pokud se najdou lidé, kterým nebude lhostejný.

Článek

Stanislav Sadílek byl úspěšný majitel nemovitostí na Praze 1. Dařilo se mu v oblasti gastronomie a nijak finančně ani citově nestrádal. Postupně si ale víc a víc začal uvědomovat to, že ne všichni měli v životě takové štěstí, a tak své nemovitosti postupně prodal a koupil objekty u Máchova jezera. Knedlíkárnu, kemp, dům v Lobkovicích a ten, ve kterém nedaleko žije. Koupil také zhruba 15 bytů na sídlišti v Neratovicích, kam postupně posílal převychované chlapce z ústavní péče. S tím, že když zvládnou platit tři roky řádně všechny poplatky, tak na ně byt přepíše.

Po odchodu z dětského domova se o ně nikdo nestaral. A tak je vzal pod svá křídla.

Vše začalo dnem, kdy Stanislavův syn přivedl domů na jídlo kamaráda z ulice. Ucítil okamžitou potřebu mu pomoci a rychle se jeho dobrosrdečnost rozkřikla. Stalo se tak, že přicházeli na oběd i další chlapci. Velmi často to byli mladíci drogově závislí a svou situaci řešili kriminalitou. Standa se snažil je zaměstnat, aby nedělali hlouposti a vydělali si: „Stane se, že přijde kluk, nají se, umyje, vyspí a řekne jen dík, já zase jdu. Z ulice se mu nechce, je třeba mu něco nabídnout a motivovat ho. Pracovat s takovou mládeží vyžaduje obrovskou trpělivost a schopnost poznat, kdy má cenu do člověka investovat energii, čas a peníze,“ vzpomínal Stanislav Sadílek ve svém medailonku, který s ním v  roce 2018 přijel natočit tým Nadace Lilie & Karla Janečkových, od které získal za své skutky ocenění Laskavec. Právě oni, společně s jednou z dalších žen s tímto oceněním, se teď panu Sadílkovi snaží pomoci.

Foto: Foto z medailonku Laskavce se svolením Nadace, podporovatele sbírky

Pan Sadílek v kempu, který pro chlapce bez jistot a domova vybudoval.

Ze zámožného muže člověkem odkázaným na pomoc potravinové banky

Všechen svůj původní majetek převedl Stanislav Sadílek do ASPPO (Asociace pro pomoc, z.s.), kterou založil. A vše bez problémů fungovalo až do doby, kdy začal mít velké zdravotní problémy. Lékaři mu diagnostikovali hydrocefalus a prodělal operaci. Po čase stráveném v nemocnici na Homolce se vrátil domů bez bolestí, ale psychicky zcela zdeptaný. Vlivem tlaku tekutiny v mozku se z tak již laskavého člověka stal muž, který rozdával peníze na počkání. S absolutní důvěrou a bez okolků. Mladíci z menšinové společnosti, o které se dříve staral, to rychle pochopili a denně mu servírovali historky o tom, jak je drží násilníci nebo že je zadržela mafie. A pan Sadílek platil a platil: „Když jsem mu říkala, že ho podvádějí, odpovídal, že je lepší přijít o miliony, než riskovat, že bude někdo trpět. Pak se do toho vložil první z chlapců, kterým pomohl, současně ředitel knedlíkárny a v obavě, aby Standa všechno nerozdal, domluvil se s ním, že bude statutář a Standa odejde z funkce,“ vzpomíná Věra Doušová.

Foto: Foto poskytnuto Nadací.

Věra Doušová, další z rodiny Laskavců, která se rozhodla nepřihlížet nečinně a panu Sadílkovi pomoci.

Věra Doušová je žena ověnčená řadou cen, včetně té od prezidenta republiky, jejíž lidská hodnota a laskavost má přesah a zásah, kterých většina z nás nedohlédne. Znát ji můžete z mnoha rozhovorů nejvíce jako vedoucí Potravinové banky, a právě tam taky začíná její společná cesta s panem Sadílkem. Pravidelně mu vydává jídlo, aby měl co jíst. Muž, který byl dříve zámožným majitelem kaváren a restaurací, skončil na dně kvůli své dobrosrdečnosti. Ale i nemoci mozku, která jí „nedrží na uzdě“.

Podej prst a… přijď o všechno

Standa mezitím chodil k psycholožce a ta mu vysvětlila, že přílišná důvěřivost je pro tuto diagnózu typická. Odsouhlasila proto, že předání zodpovědnosti někomu jinému bude nejlepší řešení a tak se dostal majetek pana Sadílka do rukou nynějšího statutáře ASPPO a bývalého chovance pana Stanislava. „Ten dům, kde Standa bydlí, obsazuje svými nájemníky a jedním z nich se stal i Standa, který platí stejně jako ostatní ve svém domě potřebné náklady. Tedy prý už neplatí a proto mu hrozí vystěhování,“ vysvětluje Věrka, která panu Sadílkovi poskytuje potraviny.

„Dům by měl sloužit pro sociálně slabé klienty, kteří nemají možnost vlastního bydlení. V domě jsou dvě bytové jednotky a každá platí zálohy za vodu, plyn, elektriku. Sadílek bydlí v domě, ve kterém s ním bydlí parta 2-5 nepřizpůsobivých – údajných klientů, veškeré jejich náklady voda, plyn, elektrika se hradily z nájmu dalšího bytu v domě. V 08/23 byl nájem ukončen, protože se k nájemníkům nepřizpůsobiví, údajní klienti, nevhodně chovali a od té doby se dům stal nepronajímatelným. V současné době hrozí společnost MND odpojením a pokutou, v případě nezaplacení povinných záloh,“ odpovídá mi na dotaz ohledně současného stavu pana Sadílka po návratu z nemocnice účetní spolku ASPPO Hana Šepsová.

Foto: Foto poskytnuto dárcovskou platformou Znesnáze

Muž, který pomohl stovkám chlapců bez jistot a domova. Každý třetí z nich se stal platným členem společnosti s prací, rodinou a domovem. Pan Sadílek o ten svůj, kvůli přemíře důvěřivosti způsobené nemocí, pomalu přichází.

Nemoc ho připravila o všechno, přátelé mu chtějí vrátit jistotu domova

„Stanislav je teď úplně na mizině, má jen důchod a všechen jeho majetek připadl firmě, kterou založil a finančně zabezpečil. Když zaplatí nájem a energie, zbývají mu 3000 korun. Jednou týdně si ke mně jezdí pro potraviny. Na právníka nemá, aby zvrátil své minulé majetkové chyby, takže se z něj stal ubohý stařeček, kterého všichni okradli v období, kdy byl psychicky labilní. Ta nejistota, jestli ho za chvíli nevystěhují z vlastního domu, jestli neskončí na ulici… to musí být strašné,“ říká se smutkem v hlase Věra Doušová, které nechce jen nečinně přihlížet zoufalé situaci. Rozhodla se proto na dárcovské platformě Znesnáze spustit sbírku, která má pomoci panu Sadílkovi. Jeho účet bude s ohledem na následky nemoci spravovat Potravinová banka Praha a Středočeský kraj, která mu založí samostatný účet jen pro jeho potřeby. Statutárním zástupcem je zmiňovaná paní Věra Doušová: „Pan Sadílek a jeho spolek ASPPO, který založil a kam vložil celý svůj majetek, má s potravinovou bankou dlouholetou smlouvu o spolupráci a tak bychom ho chtěli podpořit i teď, kdy už nepomáhá, ale potřebuje sám pomoci. Občas si říkám, co by tomu asi řekli všichni jeho bývalí klienti, které z ulice dovedl postupně k důstojnému a mnohdy úspěšnému životu, kdyby se dozvěděli, že jejich dobrodinec doplatil na vlastní dobrotu a důvěřivost. Jistě by mu mnozí přispěchali pomoci. Jenom nevím, jak jim to dát vědět,“ uzavírá Doušová s nadějí, že veřejná sbírka je jednou z možných cest, jak muži, který zachránil stovky jiných, vrátit jistotu střechy nad hlavou.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz