Hlavní obsah
Lidé a společnost

Sedm z deseti českých vězňů se po propuštění vrací za mříže. Systém je nepodporuje v řešení problému

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pixabay

Jedním ze způsobů, jak vysokou míru recidivy snižovat, je umět osoby po výkonu trestu do společnosti integrovat. Takovou snahu má i běh v Říčanech u Prahy, do kterého se zapojují třeba i pracovníci věznic.

Článek

Na podporu lidí s trestní minulostí se 11. června koná Běh se žlutou stužkou. Stovky lidí vyběhly s cílem upozornit společnost na potřebu druhé šance, obzvláště trestaným otcům, na které je letošní ročník zaměřeny: „Když se naučí pracovat s násilím a zvládat své emoce, je pak recidiva kolem deseti procent,“ řekla dnes Českému rozhlasu Radiožurnál dlouholetá ředitelka dvou českých věznic a současná ředitelka odboru trestní politiky na Ministerstva spravedlnosti Gabriela Slováková.

V českých věznicích je aktuálně kolem 20 tisíc uvězněných lidí a na svobodě 40 tisíc jejich dětí. Pokud myslíme na jejich budoucnost, je třeba si uvědomit, jak je důležitá podpora a motivace trestaných: „Když se řekne vězeň, je to takové stigma, že to je člověk, který je nenapravitelný, musí být za mříží a společnost se ho bojí. Jenže když vidíte tátu, jak objímá dítě, uvědomíte si, jak je důležité podporovat vztahy a rodinu. Toto je cesta jak ukazovat, že to jde jinak, že můžou být dobrými rodiči, spolupracovníky i sousedy. Ukazovat veřejnosti, že to je taky táta, že může splatit svoje závazky,“ říká iniciátorka běhu Gabriela Slováková. V Říčanech u Prahy se ho dnes účastní kolem šesti stovek lidí z řad veřejnosti, ve věznicích pak dalších 400 lidí.

Náklady na jeden den ve vězení se pohybují v řádech tisíců korun za člověka. Se započítáním policejní práce a soudů jde o miliony ročně. To je například v případě minoritní trestné činnost extrémní nepoměr. Podle Slovákové existuje ve společnosti zhruba 30 % těch „nenapravitelných“. Další třetina epizodně končí ve výkonu trestu a doma je čeká rodina a zázemí, mají šanci a vůli se napravit. A pak je tu zbylá třetina, tzv. „šeď“ na kterou je třeba se zaměřit. Když trestně-právní systém funguje dobře, daří se je do společnosti zadařit. U nás tomu tak bohužel není, a proto je recidiva tak vysoká. Zaznělo mimo jiné v pořadu České televize Hyde Park Civilizace z úst Gabriely Slovákové, která s Danielem Stachem mluvila zejména o dětech vězňů, u nichž je šance, že samy skončí ve vězení 5-8× vyšší než u jiných dětí.

Foto: Pixabay

Recidiva by mohla být minimální, kdyby se čeští vězni mohli účastnit specializovaných programů, které cílí na řešení jejich konkrétního problému.

Statistiky českých věznic ukazují, že výrazný vliv na míru recidivy mají specializované programy věznic, které jsou zaměřené na konkrétní problém trestaného člověka. Ať už jsou to drogy, dluhy, násilí nebo třeba špatné rodičovské kompetence. Cílená práce s problém dokáže snížit pravděpodobnost recidivy až na 10 %, což je skvělý výsledek. Ne vždy se bohužel takové péči vězňům dostává a za mříže se jich tak vrací sedm z deseti.

Zařízení, kde mohou být vězenkyně společně se svými dětmi ukazují, že děti návratu do běžného života pomáhají, míra recidivy tam je podle Slovákové kolem 15 %. I to podle ní potvrzuje, že musíme trestané lidi podpořit a udělat vše proto, aby svůj problém vyřešili. Jedině tak se můžou vrátit ke svým rodinám, do práce a do společnosti, namísto zpět za mříže. Žlutá stužka - běh proti předsudkům, který iniciovala, se stal inspirací pro další zařízení v mnoha jiných evropských zemích. Mezi podporovateli toho českého je i řada známých osobností v čele s ambasadorem Petrem Čtvrtníčkem.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz