Hlavní obsah
Zdraví

Trpíte plynatostí, říkala mu lékařka. Pacient dnes bojuje o život kvůli rakovině slinivky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Foto poskytnuto Znesnází

Dlouho o sobě nedá vědět. Udeří většinou až ve chvíli, kdy není pomoci. Rakovina slinivky na sebe upoutá pozornost vždy v souvislosti s onemocněním mediálně známé osobnosti. Je podceňovaná, přitom patří mezi nejzákeřnější.

Článek

Rakovina slinivky postihuje zejména muže

Rakovina slinivky břišní patří k nejzákeřnějším typům rakoviny. Její příznaky se bohužel objevují až v pozdějších stádiích, návštěva lékaře tak zpravidla přichází pozdě.

Zemřel na ni designér Bořek Šípek, tanečník Richard Hess, herec Vladimír Dlouhý, před lety i ministr Pavel Dostál, skladatel a zpěvák David Sypka, zakladatel společnosti Apple Steve Jobs, herec Patrick Swayze nebo pěvec Luciano Pavarotti. Že výčet obsahuje samá mužská jména není náhoda, rakovina slinivky skutečně častěji postihuje muže. Průšvih je v tom, že na rozdíl třeba od rakoviny prsu či nádorů varlat není zatím skoro možné nemoc odhalit včas, protože se vyvíjí hodně nenápadně a neodhalí ji ani screeningové vyšetření.

Riziko rakoviny slinivky stoupá u pacientů s rodinným výskytem rakoviny slinivky, ale také u nemocných s rodinným výskytem nádorů prsu, kůže a tlustého střeva. Proto je nezbytné, aby byli tito pacienti sledováni odborníky ve specializovaném centru. Kromě vrozené predispozice zvyšují riziko rakoviny pankreatu také vlivy zevního prostředí a životní styl. Významnou roli zde hraje kouření, které zvyšuje riziko dokonce až třikrát. Dalším rizikovým faktorem, které lze ovlivnit životním stylem, je obezita a s ní spojená cukrovka – zde jako nejlepší prevence slouží pohyb.

Počet nemocných stoupá. Dokonce už i u mladší generace

Počet pacientů s karcinomem slinivky stoupá všude na světě. Za posledních dvacet let se počet nemocných dokonce zdvojnásobil. Tento nádor je, alespoň to tak vyplývá z národních onkologických registrů, přibližně desátý nejčastější. Celosvětově jím onemocní každý rok asi 200 tisíc pacientů. V posledních dnech se rakovina slinivky skloňuje v souvislosti s českým muzikantem a účastníkem reality show Survivor Sebastianem Navrátilem, který soutěž opustil právě kvůli otci s touto nemocí: „Dochází na paliativní chemoterapii, kterou podstupují pacienti, u nichž nelze dosáhnout úplného vyléčení. Nedá se přesně říct, kolik času mu zbývá. Byly časy, kdy na tom byl hůř, rodinné setkání mu vlilo čerstvou krev do žil,“ svěřil po návratu do Čech své naděje moderátorovi Extra.cz Sebastian.

Foto: Sebastianův veřejný instagram

Sebastian se svou sestrou, kterou také přivedl k otci na společné rozloučení.

Doktorka Borisovi tvrdila, že trpí plynatostí. Dnes s pomocí přátel a veřejnosti bojuje s nejzákeřnějším typem rakoviny

Slinivka je žláza umístěná v břišní dutině mezi žaludkem a páteří. Kromě inzulínu a dalších hormonů vytváří také pankreatické šťávy, které pomáhají trávit potravu. Právě proto bývají prvním varovným signálem bolesti v horní části břicha nebo v zádech, hubnutí, nechutenství, nevolnost, zvracení a slabost. Tak, jako tomu bylo také u Borise, kterého v lednu přivedla k lékaři právě bolest v levém podžebří a bedrech, další jeho cesta už vedla na operační sál. Kvůli pooperačním problémům podstoupil další operaci už za dva týdny poté: „Mám rád život, svou rodinu, přátele, práci a výzvy života. Bohužel březnová plánovaná chemoterapie ukázala metastáze na játrech a plicích. Má imunita není po tom všem a léčbě antibiotiky schopná ubránit mé zdravé buňky. Běžná léčba mi nabízí pouze paliativní péči, která nepočítá s uzdravením, proto jsem se přiklonil k léčbě imunoterapií, která ochrání zdravé buňky v lečebném procesu. S podporou přátel, rodiny a všech kteří přispěli na sbírku to bude možné. Bohužel mi pojišťovna vypověděla smlouvu v momentě, kdy měla plnit své povinnosti. S argumenty, které jsou nepodložené a vymyšlené. Nejspíš doufají, že během dlouhého soudního procesu, který bude hájit má práva, už nebude komu vyplácet,“ mluví o svém zklamání z lidského přístupu pojišťovny 41letý Boris.

Borisovou blízkou přítelkyní je Karla Navrátilová, která se ho snaží společně s dalšími přáteli podpořit, jak jen to je možné: „Boris miluje přírodu, meditaci, jógu, je to spirituální člověk s velikým optimismem. Kamkoli přijde, nakazí okolí svou energií. Známe se už přes 20 let, je to jeden z mých úplně nejbližších lidí, máme velmi silné pouto,“ mluví Karla o svém příteli kadeřníkovi, kterému společně s dalšími přáteli a rodinou neustále vlévá naději do žil. Vzpomíná na den, kdy se jejich radostný život zvrtnul: „Bylo to přesně na Nový rok, kdy skončil na pohotovosti s akutní bolestí břicha. Do té doby ho paní lékařka ignorovala s odkazem na plynatost. Následně špatně zavedený dren způsobil zánět, se kterým se dodnes potýká,“ stěžuje si kamarádka Borise na postup a přístup lékařů. Už sedmnáct let bydlí na Kypru, ale za Borisem do Prahy teď létá více než kdy jindy: „Chci s ním strávit co nejvíce času a podporovat ho nejen na dálku. Za pár dní letím zas. Všichni přátelé z jeho okolí to mají stejně. Sbírce se zpočátku bránil, když se ale situace zhoršila, zejména mluvím o vypovězení smlouvy o zdravotním pojištění, uznal, že je nezbytná. Je velmi vděčný všem, kteří mu přispěli a přispějí. Peníze půjdou hlavně na imunoléčbu, která je velmi nákladná a také na náklady na život. Boris zůstal bez příjmů. I přesto, že ho přátelé podporují, co se dá, život není levná sranda,“ říká Karla.

Foto: Foro poskytnuto Karlou

Karla by si přála, aby vše bylo jako dřív.

Roli hraje dědičnost, ale také životní styl

Lidé, v jejichž rodině zhoubný nádor slinivky břišní postihl několik příbuzných, mohou požádat o genetické vyšetření. Pokud bude dědičná dispozice odhalena, budete důkladněji preventivně sledováni a zváni k vyšetřením, aby se na onemocnění přišlo včas. Pak výrazně roste šance na vyléčení. Ročně je podle Masarykova onkologického ústavu v České republice diagnostikováno přes 2 000 nádorů slinivky břišní. Nejčastější výskyt je podle ní u lidí ve věku 60 až 80 let.

Rakovina slinivky nepatří mezi časté typy, rozhodně ale mezi ty nejzákeřnější. Podle dat Národního onkologického registru pouze 11,6 % léčených pacientů mezi lety 2014 a 2018 žilo déle než pět let od diagnózy. Ani v uplynulých letech nedošlo k výraznému zlepšení. V přepočtu na 100 tisíc obyvatel má Česká republika celosvětově šestý nejvyšší počet osob s touto formou rakoviny. Riziko stoupá s věkem, přesto se v posledních letech objevují i mladší pacienti.

Foto: webové stránky Masarykova onkologického ústavu

Masarykův onkologický ústav se na svém webu detailně věnuje problematice rakoviny slinivky. Nabízí rady i pomocnou ruku.

Medicína jde kupředu. V tomto směru pomalu, ale přece

Právě případy jako je ten Borisův nebo otce zpěváka Sebastiana na zákeřnou nemoc znovu upozornily. Což je velmi dobře, protože počet pacientů s karcinomem slinivky stoupá všude na světě v tichém přehlížení. Za posledních dvacet let se počet nemocných podle webu Ústřední vojenské nemocnice zdvojnásobil. Vysoká úmrtnost by se ale podle lékařů dala zvrátit: „Už dnes můžeme v diagnostice využít časné příznaky rakoviny pankreatu, které se objevují již dva až tři roky před stanovením diagnózy. Mezi tyto příznaky patří zvláštní typ cukrovky a pokles tělesné hmotnosti,“ říká profesor Miroslav Zavoral, přednosta interní kliniky pražské Ústřední vojenské nemocnice. Úkolem lékařů podle něj je, aby odlišili tento typ cukrovky od početně převažujících případů cukrovky spojené s obezitou. Takové vyšetření mohou iniciovat praktičtí lékaři, kteří pojmou podezření, že jejich pacient má cukrovku. Když se nemoc potvrdí, je na místě pátrat po tom, o jaký subtyp diabetu jde. Moderní zobrazovací metody jsou schopny detekovat i malé nádory pankreatu, které doposud nebylo možné zobrazit. „Precizní japonští lékaři v regionu Hirošimy dokázali systematickým vyšetřováním pacientů s časnými příznaky a rizikovými faktory diagnostikovat časná a léčitelná stadia rakoviny pankreatu,“ dodává na webu nemocnice do budoucna nemocným lidem naději profesor Zavoral.

Foto: Web Znesnáze

Komentáře u sbírky pana Borise ukazují na silnou podporu a vnímavost dárců z řad přátel i široké veřejnosti.

Více než kde jinde se v takových chvílích ukáže síla komunity a přátelství. Vzkazy, které se u Borisovy sbírky objevují dávají jasně najevo, jak oblíbený a milovaný přítel to je. Nic není ztraceno. I když statistiky přeživších nehrají této nemoci do karet, pořád je tu těch zmiňovaných pět procent pacientů, kteří se vrátí do života a zákeřnou rakovinu slinivky překonají. S takovým množstvím pozitivní energie a víry by bylo víc než nespravedlivé, kdyby mezi zmiňovaných pět procent Boris nepatřil.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Rakovina slinivky břišní

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz