Hlavní obsah
Lidé a společnost

Za prezidenta Masaryka se na Hradě jedlo velmi skromně

Foto: Olina Táborská

Sladká, typicky česká jídla, to bylo něco, co TGM miloval. Švestkové knedlíky - z bramborového těsta, škubánky i šůlánky, jak se říká na jeho rodné jižní Moravě.

„Neměl rád složitá jídla ani mnoho chodů. Proto taky byla jeho tabule jednoduchá. Polévka, předkrm, maso, moučník. Černá káva však po obědě chybět nesměla,“ píše se v knize U stolu dvou prezidentů.

Článek

Stejně jako rodina Karla Čapka byla na jídlo skromná i rodina TGM. Ten si nikdy nevybíral. Jedl, co mu personál hradní kuchyně předložil.

K snídani mu stačila ovocná šťáva, ovoce, džem na topince nebo vejce naměkko, jindy celozrnná obilná kaše. Pil neslazený černý čaj.

Na oběd si vzal menší porci polévky a pak cokoli, co mu přinesli. Klidně i žemlovku, kroupovou kaši, kroupové rizoto – to byl pokrm, který vyjadřoval jeho skromnost, neboť kroupy byly v tehdejší době levné a běžné. Ryby jedl hlavně české – kapra, štiku, pstruha nebo candáta.

K večeři mu stačil kousek koláče a mléko s kávou, kterou měl moc rád. Po obědě ji pil bez mléka, musela být ovšem silná. Maso jedl, ale nemusel je mít denně. Spokojil se s vegetariánskou stravou. Někdy si dokonce zašel do vegetariánské kuchyně v Brně na zeleninovou polévku, zeleninové řízky a ovocnou šťávu.

Nedal dopustit na tradiční jídla jako škubánky, makovec, bramborovou polévku, topinky s česnekem. Na prvním místě ale stály švestkové knedlíky.

Foto: Olina Táborská

Stolník TGM Alois Kadlec

Hradní stolník Alois Kadlec v knize říká, že si Masaryk nikdy nepřidával moučník, ale jakmile byly švestkové knedlíky, nejraději je měl z bramborového těsta, neodolal. Napřed si dal tři a pak ještě tři. Sypal si je mákem, zatímco ostatní stolovníci tvarohem. A pořád se prý divili, proč mák. Když už prezidenta otázka trochu namíchla, zeptal se stolníka: „Tož, jak je jíte u vás? Taky s mákem, nebo jen sypané tvarohem?“ Pochopitelně dostal odpověď, jakou čekal. S mákem.

„Tak vidíte,“ podíval se prý prezident po ostatních a s chutí si dal další tři knedlíky.

Podle slov Kadlece byl TGM u nás první, kdo začal jíst ovesnou kaši. Poznal ji za pobytu v Americe a zachutnala mu. Často si ji dával na noc jako poslední jídlo.

Foto: pixabay.com

Po obědě nesměla chybět na stole silná černá káva

O zdravou stravu se tátovi chtěla postarat i dcera, a tak se jednou rozhodla uvařit oukrop.

Kdo nezná, tak je to česneková polévka neboli česnečka (nářečně česnekačka) neboli úkrop (obecně česky oukrop). Vaří se z česneku, brambor a chleba, či krutonek, kterou je možno doplnit dalšími přísadami a kořením jako například sýrem, vejcem, kmínem, majoránkou.

Paní Alice, studovaná žena s doktorským titulem, si nechtěla nechat poradit odborníky v kuchyni, a že si polévku uvaří po svém. No, jak byl TGM skromný, polévky od dcery si dal jen dvě lžíce. Po pravdě to nechutnalo „ani paní doktorce,“ dodal ve svém vyprávění stolník.

A jaký že to měla doktorka Alice recept? „Úkrop, ten chce, aby se vzal chleba a polil vodou z brambor. To je pak česnečka!“ tvrdila.

Nikdo se k tomu raději prý nevyjadřoval.

Prezident byl abstinent. K obědu se podávala voda. Brzy ale ze své zásady ustoupil, neboť uznal, že se třeba k  vepřovému voda moc nehodí, a tak dovolil nalévat červené i bílé víno. K černé kávě ani čaji však nabízet likéry, jako tomu bylo zvykem jinde, nedovolil.

Při rautech na Hradě pochopitelně byly k dispozici. Sherry, bordeauxské či šampaňské – a to byla jediná výjimka, kdy si TGM nechal nalít sklenku, neboť bylo samozřejmé, že nemůže odřeknout přípitek třeba na zdraví vzácného hosta. Gestem naznačil přípitek, sklenku dal k ústům, ale nenapil se.

Ke konci života však musel abstinenci porušit. Postarali se o to jeho lékaři, kteří mu předepsali šampaňské Mum. Denně musel vypít celou čvrtlitrovou lahvičku. (Mum je vyhlášená značka šampaňských vín ze severofrancouzské oblasti Reims.)

TGM se dožil 87 let, zajisté i díky tomu, že se snažil žít zdravě. Preferoval pohyb, co nejvíc na vzduchu, a výživnou stravu. Nepotrpěl si na drahé, přehnaně honosné a těžké pokrmy, typické pro aristokracii a nestál o těžká masa nebo jídla připravovaná na přepáleném tuku. Vyhýbal se také nadměrnému kořenění.

Jeho jednoduchý přístup k jídlu odrážel jeho filozofii – věřil, že je důležité žít skromně a střízlivě.

Zdroj: Otto Zouplna: U stolu dvou prezidentů, internet

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz