Hlavní obsah
Cestování

Achensee: „moře“ schované mezi rakouskými Alpami

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Malebné Achensee

Ledovcová jezera nejsou v Rakousku žádné unikum, ale málokterému z nich se dostává takové oblibě jako Achensee. Proč je takzvané „Tyrolské moře“ nebo „Rakouský fjord“ tak populární a co nabízí?

Článek

Poloha a základní informace

Achensee leží v Rakousku, ve spolkové zemi Tyrolsko. Najdeme ho zhruba 60 km od Innsbrucku, hlavního města Tyrolska. Se svými 6,8 km² je největším jezerem této části Rakouska.

Na délku měří okolo devíti kilometrů, na šířku jeden a jeho hloubka dosahuje až 130 metrů.

Achensee, jak už bylo zmíněno, patří mezi ledovcová jezera, takže teplota zpravidla nepřesahuje 20 stupňů Celsia, a to ani v nejteplejších letních dnech. Právě v nich to však může představovat výhodu.

Břehy jezera jsou pokryty plážemi, jak těmi přírodnějšími a méně frekventovanými, tak těmi v uvozovkách městskými, i když v případě Achensee spíše vesnickými. Ale nenechte se zmást. Maurach, Peritsau nebo Achenkirch za městy rozhodně nezaostávají. Kromě mnoha hotelů, restaurací či obchodů zde naleznete i aquapark, muzea nebo mnoho památek.

Turistika a stezky okolo jezera

Mnozí návštěvníci Achensee sem však míří spíše kvůli přírodě nebo turistice než kvůli koupání. Pro ně se naskýtá skvělá možnost, a sice túra kolem jezera. To lze celé obejít, ale pozor. Například na pravděpodobně nejpopulárnější stezce kolem jezera (Achenkirch - Gaisalm (Mariensteig) - Pertisau) nečekejte žádnou „lehkou“ procházku. Stezka s neustálým stoupáním, klesáním, skalními cestami a všudypřítomnými srázy není pro každého.

Ale výhledy, ať už na jezero mezi alpskými vrcholy, nebo na vodopády, jež kolem jezera nalezneme mnoho, (na zmiňované stezce například Wasserfall 14, na druhé straně jezera najdete známější Dalfazer) za námahu stojí.

Pro pěší turisty, kteří chtějí ještě větší výzvy, se otvírá mnoho možností cest a stezek od jezera do blízkých Alp. Anebo možnost použít jednu z mnoha lanovek v okolí a nechat se k vrcholům vyvézt.

Foto: Volně k užití/auf-den-berg.de

Část stezky Achenkirch - Gaisalm - Pertisau

Paddleboard, jachting nebo windsurfing

Jezero však neláká pouze plavce nebo pěší turisty, ale díky svým větrným podmínkám patří k oblíbeným destinacím milovníků windsurfingu, kitesurfingu nebo jachtingu. Kolem jezera taktéž funguje několik „škol“ pro ty, co se v těchto sportech chtějí zdokonalit, ale i pro úplné nováčky.

Všudypřítomné jsou také půjčovny šlapadel, kajaků anebo v poslední době stále populárnějším paddleboardů.

Trajekt

O tom, že je na názvu Tyrolské moře kus pravdy, přesvědčí i trajekt, který po jezeře pravidelně jezdí. Při pohledu na něj se člověk musí sám sebe zeptat, zdali je opravdu v Rakousku, a ne v nějaké přímořské destinaci. Trajekt váš převeze z jedné strany jezera na druhou, nebo například na Gaisalm, což je podnik zhruba v půlce již zmiňované trasy Achenkirch - Gaisalm - Peritsau. Zastávka na pivo, kávu nebo oběd zde je trošku speciální, protože jiná cesta než po svých nebo vodě sem nevede.

Vyjma přepravy však nelze opomenout ani úchvatné výhledy a zážitky, které plavba trajektem nabízí.

Foto: Volně k užití/Tyrol.com

Trajekt plující po Achen See

Ideální pro dovolené i krátké zastávky

Rakouská jezera nabývají na popularitě nejen mezi českými turisty. Achensee je na předních příčkách, a to zcela zaslouženě.

Ať už se jedná o letní dovolenou, výlet nebo krátkou zastávku při cestě dál na jih, o relaxační, turistický, nebo sportovní pobyt, na své si zde přijde opravdu každý.

Zdroje: achensee.com, tyrol.com, Austria Info, IDnes, auf-den-berg.de, vlastní

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz