Hlavní obsah
Cestování

„Tourists, go home!“ Evropou rezonují protesty proti masovému turismu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Volně k užítí/Getty Images

Jasný vzkaz turistům od protestujícího v Barceloně.

Protesty, nepokoje, konflikty, volání po změně. Obyvatelům evropských metropolí a turistických destinací dochází trpělivost s masovým turismem. Co patří mezi jeho hlavní problémy a jaké je řešení?

Článek

Ceny nájmů a nemovitostí

V současné době představují největší problém ceny bytů, domů a jejich nájmů. Ty totiž v evropských velkoměstech a slavných dovolenkových destinacích nekontrolovatelně rostou. Mohou za to především Airbnb, jiné krátkodobé pronájmy domů a bytů a nebo také takzvané „prázdninové“ domy a byty, do nichž se lidé uchylují na několik týdnů nebo měsíců, zejména v létě. Nezřídka však po zbytek roku zejí prázdnotou.

Majitelům nemovitostí se vyplácí byt či dům krátkodobě pronajímat turistům mnohem více, než ho pronajmout někomu z místních dlouhodobě. Jsou schopni totiž vydělat dvojnásobek i trojnásobek toho, co by vydělali z běžného pronájmu.

To se ale podepisuje na cenách již zmiňovaných dlouhodobých pronájmů pro místní. Ceny těchto nájmů v posledních letech razantně rostou, a pro mnoho lidí se stávají nedosažitelnými.

Nedostupnost bytů, nepořádek nebo nedostatek vody

Problémem není jen rostoucí cena, ale také dostupnost. Podnikatelé skupují byty ke krátkodobému pronájmu, které ale poté chybí na realitním trhu. To jde ostatně taktéž ruku v ruce se zvedajícími se cenami. Často se navíc jedná o byty v prestižních lokalitách. Takový problém má třeba i Praha, nicméně brzy by mělo dojít k regulaci.

Nicméně ani obyvatelé, kterých se „bytová krize“ nedotýká, nejsou spokojeni. Dlouhodobě si rezidenti zejména v centrech a místech, která jsou turisticky nejvíce vyhledávána, stěžují na hluk, akce a party do ranních hodin a nebo na extrémní nepořádek. A nejde zdaleka jen o ten v ulicích, ale bohužel i o znečišťování moří či oceánu.

Dalším problémem mnohých destinací je voda. Například v Barceloně se situace v posledních letech rapidně zhoršila. V důsledku toho došlo k radikálnímu omezování její spotřeby. Patří mezi ně vypnutí sprch na pláži, omezování zavlažování parků nebo zákaz napouštění vlastních bazénů.

Samozřejmě, můžeme mluvit o důsledcích klimatické změny, nebo sucha, které dlouhodobě trápí celé Katalánsko, avšak mnoho místních má jiný názor. Z nedostatku vody viní turisty, a vadí jím omezení, které se mnohem víc dotýkají jich, než turistů samotných.

Španělsko, Santorini nebo Split

Právě v Barceloně se před měsícem sešlo několik tisíc lidí, kteří si dokonce začli vytipovávat turisty, a stříkat na ně vodu z vodních pistolek.

Velké protesty se v odehrávaly i na Mallorce, v jejímž hlavním městě se jich zúčastnilo až deset tisíc místních. Další stovky lidí se sešly na slavné pláži Caló des Moro, odkud pak vyháněli turisty. Pozadu nejsou ani obyvatelé kanárských ostrovů Tenerife a Gran Canaria, nebo některých měst v Andalusii. I když je Španělsko pomyslným „epicentrem“ odporu proti masovému turismu, netýká se to zdaleka jen jeho.

Velká nespokojenost panuje na „instagramovém“ ostrově Santorini, v chorvatském Splitu, nebo třeba portugalském hlavním městě Lisabonu. Problémy, již výše popsané, se dotýkají všech těchto míst a stejně tak desítek dalších.

Řešení, omezení a opatření

Situaci samozřejmě vnímají i politici, od těch nejvýše postavených, po lokální. I oni si uvědomují, že situace je na mnoha místech vážně tristní. Jenže někteří jsou v jejím řešení poměrně pasivní, protože jakákoli omezení turismu by znamenala také omezení přísunu peněz do rozpočtu, z něhož z velké části mnoho měst, oblastí a nebo dokonce států žije.

Ale například v Barceloně se věci daly do pohybu. Starosta Jaume Collboni slíbil, že do roku 2028 zakáže pronájem 10 000 apartmánů pro turisty. Byty by se pak měly vrátit na barcelonský trh. Na Santorini je zase v plánu omezení počtu turistů, kteří budou smět na ostrov přijet. V současné době jich tam míří i sedmnáct tisíc denně. Počty turistů chtějí limitovat i italské Benátky, které za vstup do města vybírají peníze. Letos je však toto opatření stále v jakémsi „zkušebním módu“ a je poměrně chaotické.

Dá se očekávat že podobná a nová omezení či opatření budou v mnoha destinacích a městech přibývat. Všechno je však teprve na začátku, a řešení tohoto problému je v nedohlednu.

Mnozí protestující tak alespoň doufají, že se jim pomocí protestů a mnohdy odvážných a drsných hesel povedlo některé turisty odradit. Avšak vzhledem k post-covidovému růstu cestovního ruchu se to nejeví příliš reálně.

Zdroje: CNN, BBC, Al Jazeera, Majorca Daily Bulletin, Seznam, Novinky, Reddit, X

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz