Hlavní obsah
Cestování

Darién Gap: Nejnebezpečnější místo světa „láká“ uprchlíky i cestovatele

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Carlos Villalon (Redux Stock)

Lidská lebka varující před vstupem do Darién Gapu

Darién Gap se v posledních letech stal cílem stovek tisíc uprchlíků i mnoha odvážných cestovatelů. Co se ale za tímto místem skrývá a proč je považováno za tak nebezpečné?

Článek

Poloha a základní informace

Darién Gap, je pás deštného pralesa a bažin, nacházející se mezi kolumbijským departmentem Chocó a panamskou provincií Darién, podle níž byl pojmenován. Propojuje tak Jižní a Střední Ameriku.

Je domovem pro několik indiánských národů, zejména pro Guny (také známé jako Kuny) a Embera-Wounaany. Celkově pás obývá několik tisíc obyvatel, z nichž většina se soustředí v La Palmě, největším městě široko daleko, a také v hlavním městě celé Dariénské provincie.

Foto: moon.com

Mapa Darién Gapu a okolí

Tato zhruba 160 kilometrů dlouhá a 50 kilometrů široká oblast patří mezi vůbec nejrozmanitější místa Střední Ameriky. Ne nadarmo patří do světového dědictví UNESCO a na jeho ploše se rozkládají dva národní parky: jeden panamský, a jeden kolumbijský.

Spíše než pro svoji jedinečnou flóru a přírodní krásu se v poslední době Darién Gap proslavil jako jedno z nejnebezpečnějších míst světa.

Přírodní rizika, jedovatí hadi i velké šelmy

Už samotné prostředí vyvolává v člověku respekt. Jedná se o jedno z nejdeštivějších a nejvlhčích míst na světě a časté deště zde vyvolávají sesuvy půdy. Teploty běžně dosahují 35 °C a celkový pocit ještě zhoršuje naprostá absence pitné vody.

Ve vyvolávání respektu nezůstává pozadu ani místní fauna. Darién Gap je domovem mnoha nebezpečných či jedovatých zvířat, (a to od pavouků a hmyzu až po velké šelmy) z nichž některá se nevyskytují nikde jinde na světě.

Foto: noblesapien.com

„Dariénský“ jaguár

Nutno ale dodat, že ve většině případů se člověk setkání se zvířaty vyhne a je mnohem větší šance, že narazí na místní ozbrojené skupiny nebo gangy.

Vraždy, únosy, drogy a převaďečství

V oblasti těchto skupin a gangů funguje mnoho. Některé z nich se zaměřují na převádění uprchlíků, (samozřejmě za nemalý peníz) jiné na pašování drog z Kolumbie.

Největší hrozbu pravděpodobně představují FARC (Revoluční ozbrojené síly Kolumbie) a Clan del Golfo (jeden z největších a nejpočetnějších kolumbijských kartelů).

Foto: Luis Acosta

Příslušníci FARC

Ti jsou zodpovědní za vydírání, okrádání či dokonce za četná sexuální napadení a vraždy lidí pohybující se Dariénem, zejména tedy uprchlíků.

I přes všechny hrozby a nebezpečí se však počty uprchlíků volící tuto trasu stále zvyšuje.

Víc než půl milionu za rok

V minulém roce byl stanoven nový rekord, kdy podle panamské vlády prošlo Darién Gapem přibližně 520 000 uprchlíků.

Většina z nich pocházela z Venezuely, následována uprchlíky z Haiti. Avšak rozhodně se nejedná jen o příslušníky karibských a jihoamerických národu. Do Dariénu vstříc americkému snu míří lidé z celého světa, od Afriky po Blízký Východ po Jihovýchodní Asii.

Je důležité si však položit jednu otázku. Proč tolik lidí volí tuto cestu, při níž jsou ohrožováni takřka vším okolo nich, navíc, když se dostanou „pouze“ do Střední Ameriky a do USA, kam naprostá většina z nich míří, jim chybí tisíce kilometrů?

Foto: The New York Times

Uprchlíci brodící se jednou z mnoha Dariénských řek

Odpověď je poměrně jednoduchá. Například Venezuelané, jež (jak už bylo zmíněno) v minulém roce tvořili největší procento uprchlíků procházejících Darién Gapem, dříve létali do Mexika jako turisté, a následně mířili na hranice s USA. Od roku 2021 ale Mexiko pod nátlakem USA pravidla zpřísnila a bez víz (která nelze tak snadno získat) se tam již Venezuelané letecky nedostanou.

Podobné problémy trápí i uprchlíky z ostatních zemí, resp. ze zemí tzv. „třetího světa.“ Je pro ně těžké, a někdy dokonce nemožné, legálně migrovat do jiných zemí či tam vůbec získat víza. Volí tak nelegální cestu po svých, která často začíná právě Darién Gapem. Jenže i když se jim ho podaří bezbolestně překonat, mají před sebou další tisíce kilometrů k hranicím Spojených států. A bohužel jim nikdo nezaručí, že když je zvládnou, tak se do své vysněné destinace dostanou. Naopak desítky tisíc z nich jsou vládou poslány zpět do svých rodných zemí.

Přestože USA společně s Kolumbií a Panamou spolupracuje, nepodařilo se zatím najít žádné řešení. A čísla tak dost možná ještě porostou.

Lákadlo pro odvážné cestovatele

Není náhodou, že tohle místo vždy přitahovalo „adventure travelers“, pro něž je cesta z Jižní Ameriky do té Střední skrz Darién Gap velkou výzvou.

První zmínky o něčem takovém najdeme v roce 1924, kdy zde prošla americká Marsh Darién Expedition. Od té doby se jím pokusily projít a nebo projet (ať už na motorkách nebo v autech) tisíce cestovatelů. Většině z nich se to povedlo bez úhony, ale někteří se již bohužel nevrátili. Například v devadesátých letech, (během jednoho z nejhorších období Občanské války v Kolumbii) kdy se Darién Gap ocitl pod kontrolou ozbrojených skupin, zde bylo uneseno a zabito mnoho cestovatelů, a stejně tak místních obyvatel.

I přesto, že nebezpečí přetrvává a dalo by se říci, že se dokonce zvětšuje, zájem cestovatelů zdaleka neklesá.

Na internetu lze najít mnoho zdokumentovaných cest Darién Gapem. Za zmínku určitě stojí videa a cesta, jež společně podnikli britský youtuber a cestovatel Bald and Bankrupt a řecký cestovatel a influencer Timmy Karter.

Foto: Bald and Bankrupt

Bald and Bankrupt a Timmy Karter

Ale pozadu samozřejmě nejsme ani v Čechách. Oblíbený český cestovatel a youtuber Vítkův Cestopiss prošel Darién Gapem už několik let zpátky, a vydal k tomu celou řadu videí.

Pokud se chcete na vlastní oči přesvědčit, jak tohle místo vypadá, tedy alespoň skrz obrazovku, rozhodně doporučuji výše zmíněna videa zhlédnout. Některé věci totiž nestačí jen popsat.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám