Hlavní obsah
Sport

Zahraničí, mládí i Football Manager v realitě - který tým nejlépe posílil?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Se svolením: (Pavel Mazáč/Sport)

Sparta se Slavií svádí boj nejen na hřišti, ale i na přestupovém trhu.

Boj o místo v základní skupině Ligy Mistrů, návraty do pohárové Evropy, i nová identita - veledůležitá sezóna je tady. Pojďme se podívat na to, jak před ní české kluby posilovaly.

Článek

„Last minute“ nákupy za hranicemi

Začněme u obhájců titulu. Sparta již v průběhu minulé sezóny proměnila hostování svých dvou hvězd v trvalý přestup. Jak nejproduktivnější a nejlepší hráč minulého ročníku Veljko Birmančevič, tak gólmanská opora Peter Vindahl se stali kmenovými hráči Sparty.

Krátce poté vyztužil křídelní prostory letenského klubu kosovský reprezentant Krasniqi. Od té doby ale zavládlo ticho, které v mnoha fanoušcích vyvolávalo nervozitu a pochyby.

V úterý večer však přišla „bouřka“ a oznámení hned dvou nových hráčů. Na Letnou dorazil dánský stoper Mathias Ross z Galatasaray a španělský krajní obránce Imanol García de Abeníz, jež hájil barvy baskického Athletica Bilbao.

První jmenovaný obnoví spolupráci s Larsem Friisem, s nímž se zná z Aalborgu, ale zároveň je u něj stejně jako u druhé jmenované posily vykřičník. Ten se týká vytíženosti. Ross i díky zranění během dvou sezón neodehrál jediný zápas v turecké nejvyšší soutěži (tu minulou hostoval v nizozemském Nijmegenu) a García de Abeníz sice po hostováních ve druhé španělské lize nakukoval i do La Ligy, ale odehrál tam pouze 9 zápasů.

Avšak nabízí se srovnání třeba s Birmančevičem, který se po paběrkování a malém vytížení v Toulouse stal klíčovým hráčem Sparty.

Třaskavý přestup, mládí i velký návrat

Pravděpodobně nejsledovanější a nejdiskutovanější přestup léta upekla pražská Slavie (o něm jsem se více rozepsal zde).

Vyjma něj Slavii posílili mladíci jako teplický stoper Chaloupek, zlínský Bužek, nebo Řek Botos z druhé nizozemské ligy. Nezapomínejme ani na navrátilce z hostování, jakými jsou například Kínský nebo Fila. A samozřejmě na objev sešívané přípravy, Lukáše Vorlického, jež má za sebou i starty v italské Serii A.

Otázkou však je, kolik z nich zůstane v kádru sešívaných, a kolik bude sbírat zkušenosti a větší minutáž v jiných klubech.

Do Slavie ale míří také jedno velké a známé jméno. Někdejší kapitán a střelec, Peter Olayinka, by měl být v nejbližších hodinách či dnech oficiálně představen. Podobně jako u Davida Zimy se tak jedná o velký návrat. Ale také o velký zásah do rozpočtu, neboť nigerijský reprezentant odešel ze Slavie zadarmo, ale vrátí se za 2 miliony eur.

Stále jde o naprosto nadprůměrného hráče na naši ligu, avšak pochybnosti, ať už s ohledem na přestupovou částku, nebo na to, zda se dokáže dostat na podobný level, jako při svém prvním sešívaném působení. Nejen slávisté by mohli vyprávět o tom, že se to ne vždy povede.

Ve hře je také stále přestup rakouského reprezentanta Muhammeda Chama, který jeví zájem o to hrát v sešívaném dresu, nicméně překážkou je jeho dosavadní zaměstnavatel, francouzský Clermont, který se se Slavií prozatím nedohodl na přestupové částce.

Sázka na mládí

Plzeň do toho hned po konci sezóny praštila a přivedla mnoho hráčů. Vyjma šestadvacetiletého Vašulína, o nějž stála i pražská Slavie, přivedla stopera Seného a brankáře Weigeleho z druhé rakouské ligy, nadějného českého reprezentanta Kabonga z belgického Lommelu nebo Brazilce Ricardinha, o němž se mluví jako o Chorého náhradě. Všechny ve věkovém rozmezí od dvaceti do třiadvaceti let.

O šanci si říkají i další talentovaní mladíci, jako Panoš z mládeže nebo Bello z béčka.

Vyjma Chorého se Plzni minimálně prozatím povedlo udržet své největší hvězdy. Do boje o přední příčky tak půjde v čele s reprezentanty Šulcem nebo Hranáčem.

Football Manager v reálném životě

Nejaktivnější byl na přestupovém trhu jednoznačně Liberec. O Novému majiteli Ondřejovi Kaniovi by se dalo v nadsázce říct, že hraje slavnou hru Football Manager v reálném životě. Do města pod Ještědem zamířilo hned dvanáct hráčů! K Nise zamíříl Michal Hlavatý z Pardubic, kosovský reprezentant Zyba z Balkani nebo Icha z pražské Slavie. Za tyto tři hráče z kasy Slovanu odtekly necelé dva miliony eur. Vyjma nich Liberec investuje, podobně jako Plzeň, do mládí. Jeho dres budou hájit například ex-vyškovští Kayondo s Enememem, Slováci Dulay s Rýzkem, nebo Ševinský s Halínským, jež budou pod Ještědem hostovat ze Sparty, resp. Slavie.

I přesto, že sám Ondřej Kania připustil že může nějakou dobu trvat, než si všechno sedne, má Liberec pod vedením Radoslava Kováče obří potenciál. A snad se to projeví i na tribunách, jež ve většině zápasů minulé sezóny zřeli prázdnotou.

A co ostatní?

Ostatní ligové kluby se na trhu tolik neangažovaly a nebo logicky nepřivedly tak „velká jména“.

Za zmínku ale stojí Baník Ostrava, jež se po letech vrací do pohárové Evropy. Pro něj bylo klíčové natrvalo získat brazilského šikulu Ewertona, což se povedlo. Díru po Letáčkovi, který senzačně přestoupil do Getafe, by mohl zaplnit Dominik Holec a útok posílil další bývalý vyškovský hráč Issa Fomba.

Slovácko svůj kádr doplnilo o bývalého miláčka ostravských tribun De Azeveda, nebo Ndefeho, dalšího hráče s ostravskou minulostí.

Do Bohemians se vrátil Yusuf, Karviná testuje již zmiňovaného slávistu Botose anebo Signateha, taktéž kmenového hráče Slavie, jež naposledy působil v Olomouci.

Nováček soutěže, pražská Dukla, lovila v Itálii, a přivedla Albánce Dodu z Palerma, nebo Slováka Svobodu, který sbíral zkušenosti v mládeži Spalu a Boloni.

Liga se blíží, a s ní i mnoho otázek

Do ligy přišlo mnoho nových i staronových tváří, došlo na velké přestupy ze zahraničí i mezi ligovými kluby. Přestupové okno ještě zdaleka není u konce a kluby mají dostatek času posilovat i nadále. Přesto se nabízí mnoho otázek:

Dokáže Sparta nahradit Krejčího, potažmo Priskeho? A udrží své ostatní hvězdy? Jak se do Slavie začlení Tomáš Chorý? Přiblíží se Peter Olayinka svému "primu"? Povede se sešívaným dotáhnout přestup hvězdného Chama? Vyplatí se Plzni sázka na mladé hráče? Jak začne nová liberecká "éra"? Posílili Baník a Boleslav před svými návraty do pohárové Evropy dostatečně?

To nám napoví další týdny a měsíce. Veledůležitá sezóna a liga v „novém“ startuje již tento víkend.

Zdroje: Transfermarkt, Chanceliga, infotbal.cz, idnes.cz, Facebook, X

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz