Hlavní obsah
Finance

Bitcoin za poslední dva měsíce stoupl o 65 %. Je teď ten správný čas na nákup?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: REUTERS

Před měsícem a půl oslavil Bitcoin své 15. narozeniny a momentálně koketuje s hranicí 1 milionu korun. Vyplatí se teď do něj investovat?

Článek

Jen jsem na začátek chtěl zmínit, že v tomto článku nenajdete jasnou odpověď na to, jestli Bitcoin teď koupit. Co zde ale najdete je popis současné situace bitcoinového trhu, podle kterého byste měli být schopni vyvodit, jestli do BTC zainvestovat, nebo ne.

Je dost pravděpodobné, že jste někde v poslední době na tuto digitální měnu narazili. Nejenže slavila před nedávnem výročí svého vzniku, ale za poslední dva měsíce se jí podařilo vyšplhat o 65% na 42 000 $, čímž se velkým skokem posunula ke své nejvyšší ceně všech dob, která činí necelých 70 000 $. K tomuto razantnímu pohybu došlo lehce absurdním způsobem, tak už to ale bohužel u Bitcoinu bývá.

Aktuální situace

Blackrock, jedna z největších amerických akciových společností, zveřejnila zprávu o potenciálním vydání ETF - fond, který sleduje a kopíruje vývoj konkrétního aktiva - pro Bitcoin. Toto ETF sice schváleno nebylo, ale v Bitcoinové komunitě začala kolovat misinformace, že fond bude Blackrockem odhlasován a stane se tedy oficiálním. Možná se tato zpráva na první pohled může zdát jako banalita, trh ji však nekriticky přijal a cena v průběhu tohoto dne vyskočila o skoro 10 %. Informace byla zhruba po půl hodině autorem smazána, cena Bitcoinu se posléze ukldinila a na konci dne skončila na nárůstu o 4,5 %.

Většina investorů se domnívala, že následující den, popřípadě týden, bude provedena trhem korekce a Bitcoin se vrátí zpět na svou původní hodnotu. Nemohla však být více na omylu. Cena Bitcoinu se v průběhu týdne zvedla o 25 % z 28 000 $ na 35 000 $ a od této chvíle jen roste. Čím to je? To nikdo přesně neví, ale populární odpověď v krypto-komunitě je jednoduchá. Na trhu je prostě dobrá nálada.

V tuto chvíli se Bitcoin pohybuje na cca 42 000 $ (944 000 Kč) a slibované ETF je stále neschválené. Každopádně ať už fond projde, nebo ne, s cenou Bitcoinu to může pohnout až v řádu desítek procent.

Čtyřletý cyklus

Teď bych se rád zaměřil na to, co nám o současném vývoji ceny říká historie bitcoinového grafu. Existuje něco, čemu se odborně říká čtyřletý bitcoinový cyklus. Možná jste se s tímto termínem již setkali, když vás někdo přesvědčoval o nákupu. Ale co to vlastně je?

Bitcoin má předem určený počet mincí, který se za celou jeho existenci smí vypustit do oběhu, jakmile se tento počet vyčerpá, systém přestane nové mince emitovat - měna je tedy protiinflační. Mince se do systému dostávají tzv. těžením. Těžení je proces, při kterém se každých zhruba 10 minut uzavře list transakcí, které byly za právě těchto 10 minut provedeny (block). Těžba je vykonávána soukromníky po celém světě a těžař, kterému se podaří konkrétní block uzavřít, dostane odměnu v podobě nových Bitcoinů, z nichž si některé nechá a některé prodá, tedy vydá do oběhu. A právě počet Bitcoinů, které těžař získá jako odměnu, se odvíjí od tohoto čtyřletého cyklu.

Úplně na začátku, kdy byl jediným těžařem na celé bitcoinové síti (blockchainu) pouze sám tvůrce Satoshi Nakamoto, byla odměna za jeden vytěžený block 50 BTC - v tuto dobu nestál Bitcoin ani 10 centů. Každé následující čtyři roky, tedy 2012, 2016 a 2020, proběhlo tzv. půlení. Půlení je proces, kdy se odměna těžařům sníží o polovinu (viz. graf níže), což je silně spjato s již dříve zmiňovaným limitem mincí, které se smějí emitovat. Kdyby totiž k půlení nedocházelo, tak by byly všechny mince už dávno vytěžené.

Foto: Investopedia

Vývoj odměn za vytěžený block pro těžaře

Dopady půlení

Jsou dva hlavní jevy, na které působí výše odměn. Prvním z nich je vzácnost komodity. Jak již bylo řečeno, BTC má omezený počet mincí, které do trhu vpustí (21 milionů). A jestliže se jednou za každé čtyři roky sníží odměna za jeden vytěžený blok o polovinu, tak ho to dělá automaticky vzácnějším. Je to stejné jako se zlatem nebo jakýmikoliv drahými kovy. Jsou vzácné, jsou drahé.

Bitcoinová bublina

Druhým jevem je vznik bubliny. Díky zkušenostem z předchozích bitcoinových půlení víme, že zájem o samotnou komoditu na konci čtyřletého cyklu vždy stoupá, hlavně díky zprávám a článkům, které se začnou vyskytovat v médiích. Toto Bitcoinu zajistí přísun nových investorů, mezitím co ti ostřílení veteráni trhu čekají, až se na další vlně uměle vybudované poptávky svezou. A pokud jste si pozorně prohlédli graf ukázaný výše, tak jste si určitě uvědomili, že další půlení nás čeká příští rok, konkrétně 19. 4. 2024.

Pozoruhodné na tom všem je, že už teď je cena BTC vysoko, což je ve srovnání s předešlými půleními silně nestandardní. Tento úkaz pravděpodobně vznikl kombinací oznámení ETF a následnou reakcí dlouhodobých investorů, kteří začali postupně přesouvat peníze z jiných, menších kryptoměn, tzv. altcoinů, do Bitcoinu. Celková bitcoinová dominance celého trhu s kryptoměnami se totiž o několik jednotek procentních bodů (od oznámení ETF) zvedla.

Lze tedy s velkou rezervou říci, že Bitcoin má své býčí dopady půlení ještě před sebou, protože zatím ani nezačalo. A jak už bylo zmíněno, na trhu momentálně za těchto slušně vypadajících podmínek panuje dobrá nálada a všichni, co Bitcoin drží, vyhlíží ještě světlejší zítřky, než máme dnes.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám