Hlavní obsah
Satira

Proč euro nemá budoucnost

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: ChatGPT

Euro skončí každým dnem!

Žádná jednotná měna není vhodná pro oblasti, které mají rozdílný ekonomický výkon. To ví každý nejvíc nejlepší ekonom.

Článek

„Milí delegáti, jsme přední experti z České republiky a přijeli jsme vám na tuto konferenci do Šanghaje prozradit naše tajemství úspěchu! Vaše země má 1,4 miliardy obyvatel a jednu obrovskou nevýhodu: jednotnou měnu - jüan. My, nejvíc nejlepší ekonomové v České republice jsme zjistili, že ideální velikost ekonomické jednotky pro samostatnou měnu je 10 milionů obyvatel.

Naše tajemství, které vám tímto sdělujeme, je, že vám doporučujeme, abyste Čínu rozdělili do oblastí po 10 milionech obyvatel a aby si každá z nich založila svoji vlastní měnu. Budete tak mít 140 měn. A povede se vám tak skvěle, jako se nám vede v České republice - máme skvělý hospodářský růst, nikdy jsme neměli inflaci ani nedostatek pracovních sil, prostě daří se nám všechno. A to hlavně proto, že máme svou malou měnu!“

Následuje úprk Číňanů z jednacího sálu. A do týdne začínají vznikat jednotlivé hospodářské oblasti s vlastními měnami. Už za pár týdnů začínají ale statistikové kroutit hlavami. Co to? Čínská ekonomika klesá a klesá, nikdo však neví proč. Co myslíte vy?

Mezitím v České republice…

Snahy odpůrců eura opět pokročily - nejvíc nejpřednější čeští ekonomové totiž zjistili, že i mezi jednotlivými oblastmi ČR jsou velké ekonomické rozdíly!

Dnešní zprávy: broumovský groš včera devalvoval proti pražskému tolaru o 30%. Broumovská oblast následně očekává zvýšení vývozu kozích sýrů do tolarové oblasti o 70%.

Jihočeský šilink nečekaně posílil o 11% proti karlovarské marce. Příčinou je zřejmě zájezd karlovarských důchodců, kteří se včera rozšoupnuli v Grandhotelu Zvon.

Katastrofální nadúroda vinných hroznů způsobila, že znojemská oblast devalvovala s okamžitou platností svůj demižon o 20%, aby podpořila vývoz vína.

Vývoz psacích strojů z brněnské do liberecké oblasti poklesl vlivem zhodnocení brněnského zelňáku proti liberecké špičce.

Dlouhodobé sázky na rožnovský cimbuřak investorům vycházejí. Jeho kurz táhne nahoru poptávka zahraničních turistů. Ti s ním totiž platí po celé České republice, protože se domnívají, že jsou v rožnovském skanzenu.

Přední čeští ekonomové včera zopakovali, že krach eura, který předpovídají již 25 let, nyní musí přijít každým dnem.

Anketa

Kdy podle Vás krachne euro?
Zítra, nejpozději pozítří!
13,7 %
Neříkám tak ani tak, ale na má slova dojde!
33,9 %
Euro nezkrachuje ještě hodně dlouho.
52,4 %
Celkem hlasovalo 3864 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Čínský jüan

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz