Hlavní obsah
Finance

5 způsobů, jak získat bitcoin. Který je nejlepší?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: DALL-E

Řada lidí si chce vyzkoušet koupit bitcoin, ale nevědí, kde začít. Proto jsem sepsal pár základních tipů, jakým způsobem si můžete opatřit své první satoshi (zlomky bitcoinu), jejich výhody a nevýhody.

Článek

Bitcoin je tu s námi již od roku 2009. Od té doby neustále vyvíjí a zdokonaluje. Je dostupnější, rychlejší a snadněji se používá. Vznikla řada nástrojů, které zajišťují větší bezpečnost, zrychlují a zlevňují transakce a nacházejí se nové a nové možnosti uplatnění, které dříve nebyly možné. Přesto si někteří lidé nemusí být jistí, jak jej vlastně pořídit. Proto níže naleznete pět možných cest, jak na to.

1. ETF (Exchange Traded Fund - veřejně obchodovaný fond). Paradoxně si ETF bitcoinu zatím koupit nemůžete :-) V poslední době se však o něm hodně hovoří, a to hlavně ve spojitosti se společností BlackRock, která by ráda bitcoinové ETF zařadila do svého portfolia. A další budou jistě přibývat.

Pokud se někdy v budoucnu rozhodnete si bitcoinové ETF pořídit, je důležité si uvědomit, že si nekupujete bitcoin jako takový a tímto způsobem ho nikdy nezískáte. Přicházíte tím tak o většinu jeho výhod a vlastně jen spekulujete na růst jeho ceny. Proto jeho nákup osobně nedoporučuju a raději si pořiďte skutečný bitcoin.

2. Burzy a směnárny. Pokud se rozhodnete si koupit bitcoin na nějaké směnárně nebo burze, dostanete do rukou zpravidla již skutečný bitcoin. Ovšem i zde se mohou vyskytnout výjimky a místo bitcoinu vám burza prodá pouze jeho derivát. Proto si ověřte, zda vám vybraná služba nabízí možnost převést si bitcoin do své peněženky a za jakých podmínek.

Nevýhodou těchto služeb je, že pro pro jejich využívání musíte zpravidla projít systémem ověření, poskytnout své osobní údaje a požadované doklady (KYC - Know Your Customer). Tyto údaje jsou pak dále poskytovány dalším stranám, typicky různým úřadům a vlastně se nikdy nedozvíte, ke komu se až mohou dostat. Také je potřeba počítat s tím, že tyto citlivé údaje mohou být zcizeny a dále šířeny, a to třeba i s údaji o vašich nákupech a prodejích. Tyto případy se v minulosti již skutečně staly a proto zvažte, zda chcete toto bezpečnostní riziko podstupovat.

3. Bitcoinmaty. Jestliže jste citliví na své osobní údaje, mohou být bitcoinmaty pro vás správnou volbou. Zpravidla se nemusíte nikde registrovat, alespoň ne do určité výše nákupu či prodeje. Prostě jen přijdete k bitcoinmatu, vložíte do něj své peníze a naskenujete QR kód adresy, na který chcete bitcoiny zaslat. Je to jednoduché a anonymní. Nevýhodou však mohou být vyšší poplatky pohybující se v rozmezí 5 - 10 % a také jejich dostupnost, protože se zpravidla nacházejí jen ve větších městech.

4. Veksl (peer-to-peer obchodování). Toto je můj oblíbený způsob, jak bitcoin získat. Vlastně jsem si prošel všechny výše uvedené možnosti, samozřejmě kromě ETF, ale po vyzkoušení vekslu bitcoin již jinak nekupuju.

Veksl je vlastně nakupování bitcoinu od jiného člověka, veksláka. Tím může být kdokoliv od vašeho kamaráda či známého až po člověka, který takto obchoduje téměř profesionálně. Výhodou je nejen anonymní nákup, tedy dáte vekslákovi své peníze a on vám pošle bitcoin na vaši adresu, ale dobrý vekslák vám rád pomůže a poradí i ohledně dalších věcí, které se týkají jak obchodování nebo i bitcoinu jako takového. Doporučí vám dobrou peněženku, předvede vám, jak s ní platit, pomůže vám s nastavením.

Veksl může být příjemným posezením někde v kavárně s tím, že poznáte mnohdy zajímavého člověka nebo jen rychlým obchodem bez zbytečných řečí. Záleží jen na vás, jak se společně dohodnete.

A kde veksláka sehnat? Zkuste se zeptat u svých přátel, zda někoho neznají nebo dokonce sami bitcoin neprodávají. Další možností je aplikace Vexl, která vám pomůže najít veksláky ve vašem okolí. Funguje na bázi zajímavého reputačního systému, kdy vidíte nabídky vašich známých (kontaktů v telefonu) a jejich známých. Snadno si tak můžete ověřit, zda je vybraná osoba důvěryhodná.

Můžete se také přidat k místní skupině ve vašem městě či okolí a ta v rámci projektu Jednadvacet. Díky tomu se seznámíte s bitcoinery ve vašem okolí a můžete začít spolu obchodovat. O projektu Jednadvacet jsem psal ve svém článku. Poplatky jsou různé a liší se případ od případu. Zpravidla se však pohybují do 5 %.

5. Práce. Každý z nás umí něco unikátního, a tak se nabízí otázka, zda nezačít nabízet své zboží či služby i za bitcoin. Nemusíte být zrovna ajťák, platbu bitcoinem můžete nabízet za cokoliv a je jedno, zda máte kavárnu, restauraci, jste řemeslník, zubař, nabízíte med, umíte malovat nebo třeba péct dorty. Potkal jsem i právníky nebo oční kliniku.

Řada bitcoinerů vyhledává možnosti, jak platit právě bitcoinem. Získáte tak další, unikátní zákazníky, kteří ocení tuto možnost a budou se k vám rádi vracet. Věřte, že vydělané bitcoiny vás nejvíce potěší.

Ať si vyberete možnost jakoukoliv, mějte vždy na paměti, abyste nakoupené či získané bitcoiny převáděli do své hardwarové peněženky, jako je například Trezor. Jen tak máte nad svými bitcoiny plnou moc, máte je bezpečně uložené a nikdo vám je nemůže zabavit či zabránit v jejich používání.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz