Hlavní obsah
Finance

Nedržte bitcoin!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: DALL-E

Téměř každý, kdo se seznámil s bitcoinem, se setkal i s pojmem HODL. Většina lidí vám HODL doporučí jako nejlepší strategii pro bitcoin: prostě ho nakup a drž. Můj názor je však, že to není tak jednoznačné a bitcoin by se neměl pouze „hodlovat“.

Článek

Ale co to vlastně znamená "HODL"? Připomeňme si, že tento výraz vznikl poprvé na fóru bitcointalk, kdy jeden uživatel, který byl trochu pod vlivem alkoholu, si stěžoval, že je špatným obchodníkem a přišel o velkou část svých peněz. Jeho příspěvek nazval „I AM HODLING“. V jeho opilosti udělal překlep a místo slova „hold“ (držet) napsal „hodl“. Chtěl tím vyjádřit, že teď prostě jen nakoupí bitcoiny a bude je držet, neprodávat, ale nevědomky vytvořil legendární termín „HODL“.

Proč tedy neHODLovat?

Na různých přednáškách, ve videích, knihách a setkáních uslyšíte, že lidé drží své satoshi, tedy nakupují a drží (ideálně ve svých hardwarových peněženkách). Nedají se odradit panikou, když cena bitcoinu klesá, a tím neprožívají krátkodobé ztráty. To je určitě dobrá strategie. Proč tedy vznikl můj názor proti HODLování? Podle mě zde dochází k nepochopení. Bitcoin je totiž skvělý nástroj pro spoření, ale zároveň jsou to vynikající peníze, které nabízejí svobodu, nezávislost a do velké míry anonymitu. Proto si myslím, že je vhodné využít tyto vlastnosti a bitcoiny také používat k platbě.

Někteří lidé by mohli poukázat na Greshamův zákon, který ve zkratce říká, že špatné peníze vytlačují ty dobré. Lidé se raději chtějí zbavit méně cenných aktiv a proto dávají přednost fiat měně před bitcoinem. Ale zkuste se na to podívat z druhé strany. Kdybyste měli jen bitcoiny, nemuseli byste se rozhodovat a jednoduše byste je používali. Pokud tedy upřednostňujete fiat před bitcoinem, znamená to, že máte hodně fiat měny, která neustále ztrácí svou hodnotu. Tedy okrádáte sami sebe :-) Ano, to je trochu nadsázka, ale jen trochu. Nebo ne?

I když jste vášnivý HODLer, proč si nepořídit více bitcoinů a utratit je za něco, co vám přinese užitek, radost nebo poznání? Když vám někdo nabídne možnost platit buď fiatem nebo bitcoiny (a takových lidí není zatím mnoho) za své zboží nebo služby, proč byste mu dali raději fiat? Máte strach z volatility? Máte málo bitcoinů? Nevíte, jak na to? Myslíte si, že je to drahé? Na všechny tyto otázky existuje odpověď a řešení.
Jak tedy začít platit bitcoiny?

Když se podíváme do historie, Laszlo Hanyecz, který si koupil dvě pizzy za 10 000 bitcoinů, řekl, že toho nákupu nelituje, protože pizzy byly skvělé a zároveň pomohl bitcoinu v jeho začátcích. Stal se prvním člověkem na světě, který uskutečnil známý nákup zboží za bitcoiny. Pokud dosud neplatíte bitcoinem, možná je čas vzít si z něj příklad a bez obav si koupit něco, co si užijete. Nejde jen o hodnotu, ale i o podporu bitcoinu.

Někteří se bojí volatility. Mnoho lidí věří, že stabilita je přirozená, ale ve skutečnosti je svět volatilním místem. Stabilita neexistuje a pokusy o ni přinášejí další náklady, zasahování a regulace. A výsledek? Bude pravděpodobně i tak nestabilní. Stabilizace je také svázána s nějakou centrální mocí, která rozhoduje, jak dále postupovat. Přicházíme tím však o řadu informací, které nám zobrazují skutečnou situaci. Je to, jako bychom přicházeli o jeden z našich smyslů. Naopak volatilita nám dává jasné informace o tom, jak na tom právě jsme. Někdy je to lepší, někdy horší. Krátkodobé poklesy jsou následovány vzestupy. Volatilita může být váš strašák nebo ji prostě využijete. Existuje několik strategií, jak využít volatilitu nebo ji zvládnout.

Jednou z mnoha strategií je například ta, kdy po utracení bitcoinu vzápětí utracenou částku opět dokoupíte a ideálně ještě něco navíc. Neztrácíte tak své saty a zároveň si postupně štosujete další a další a jejich hodnota časem pravděpodobně poroste.

Pokud máte málo bitcoinů, rada je jednoduchá - kupujte více. Rozumím, že ne každý může investovat velké částky, ale zkuste příště nakoupit o trochu více a „přebytek“ použít na nákupy. Třeba na dobrý oběd, knihu, vzdělávací kurz nebo cokoliv jiného, co vám přinese radost nebo uspokojení. Investujte například i do svého vzdělání. Tím vším podpoříte bitcoin, prodejce či poskytovatele služby a zlepšíte své dovednosti v práci s bitcoinem. Samozřejmě nezapomeňte, že si můžete také bitcoin vydělat tím, že za něj nabízíte své zboží nebo služby, což nejenom zvýší váš bitcoinový zůstatek, ale také přispěje k rozšíření nabídky.

Nevím, jak platit bitcoiny. Dnes je to velmi snadné, zejména díky transakcím přes Lightning Network. Možnosti platby se stále rozšiřují, a tak můžete platit nejen skenováním QR kódu, ale také například off-line Bolt kartou. Existuje také aplikace, která simuluje právě Bolt kartu, takže můžete platit telefonem podobně, jako u virtuálních bankovních karet.

Není to drahé? Rozhodně ne. Platby přes Lightning Network jsou velmi levné, poplatky se pohybují zpravidla v haléřích

Kde tedy mohu platit bitcoiny? Možností, kde je lze použít, přibývá. Podívejte se na mapu a najdete si, co potřebujete. Velkou část věci koupíte na Alze, která podporuje platbu bitcoinem. Restaurace často přijímají bitcoin, nyní nově i přes aplikaci Qerko, stejně jako některé online obchody a služby. Můžete platit za léky na Pilulka.cz nebo nakupovat dárkové poukazy na Bitrefill. Dokonce můžete používat bitcoin pro vzájemné platby mezi přáteli.

Doufám, že jsem vás alespoň trochu přesvědčil, abyste zkusili platit bitcoinem. Naučíte se novou dovednost, pomůžete rozšíření bitcoinového ekosystému, zvýšíte své soukromí a možná poznáte zajímavé lidi, kteří mají také rádi bitcoin a mohou vám s ním pomoci.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz