Hlavní obsah
Internet a technologie

Jednadvacet: objevte lokální bitcoinové komunity

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: https://jednadvacet.org/

Jak a kde se setkat s ostatními bitcoinery ve svém okolí? Kolik jich je? A jsou tu vůbec nějací? Podobné otázky jsem ještě nedávno řešil i já. A pak vznikl projekt Jednadvacet.

Článek

Jednadvacet je inspirací z německého hnutí Einundzwanzig. Jedná se vlastně o sdružení, které zaštiťuje místní komunity. Za českou obdobou stojí hlavně Hynek Jína ze SatoshiLabs a Jan Dvořák, neboli Gorrdy. A pak spousta dobrovolníků.

Jednadvacet.org jsou stránky, kde naleznete především mapu s místními komunitami. Ty zpravidla pořádají různá setkání, meetupy, přednášky a další akce zaměřené na bitcoin. Nevidíte na mapě vaše město? Založte na Signalu místní skupinu, dejte to vědět ve společné skupině Jednadvacet a pusťte se do práce. Brzy se k vám určitě přidají další lidé z vašeho okolí. Najednou poznáte, že nejste ve vašem městě jediný, koho zajímá bitcoin. Můžete se začít scházet, poznáte nové zajímavé lidi, obohatíte se navzájem přednáškami, můžete spolu začít vekslovat. Možná smutně hledíte do své aplikace Vexl, kde vidíte jen velmi málo nabídek. Vyměňte si spolu kontakty a garantuji vám, že se rozsah nabídek dramaticky zvýší.

A nemusíte se samozřejmě držet jen hranic svého města. Jedete někam na dovolenou nebo třeba pracovní cestu? Podívejte se na mapu, přidejte se do dané místní skupiny a zeptejte se, kde je například dobrá restaurace, kde se dá platit bitcoinem. Nebo se podívejte na kalendář akcí a setkejte se s bitcoinery z jiného města. Zúčastněte se zajímavých přednášek, rozšiřujte si síť kontaktů, poznejte zajímavé lidi a vekslujte bitcoin.

Pořád to není dost? Podívejte se na stránky twentyone.world a rozjeďte to celosvětově. O německých skupinách tu již byla řeč. Ale podobné komunity vznikly i v Rakousku, Polsku, Itálii, Portugalsku, Švýcarsku, Chorvatsku a v řadě dalších zemích. Nedávno začaly vznikat místní skupiny i na Slovensku v rámci projektu Dvadsať jeden. Nic vám tedy nebrání poznat i tyto místní komunity a vyměňovat si zkušenosti navzájem.

Projekt Jednadvacet je skvělý projekt, který vám otevře nové možnosti, poznání a setkání se zajímavými lidmi. Těší mě, že je přesně v duchu bitcoinu, tedy jedná se o decentralizované projekty, které však spolu mohou navzájem velmi dobře spolupracovat, navzájem si vyměňovat zkušenosti a rozšiřovat adopci bitcoinu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz